SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ünlü Marka Artık Malatyalı 2 Kardeşin

A- A+ PAYLAŞ

Fransa'nın ünlü züccaciye markası "Duralex"i, Malatyalı iki kardeş satın aldı. Sabah Gazetesi, Malatyalı Solmaz kardeşlerin Duralex'i satın almalarını, "Duralex Türk oldu" başlığıyla manşetten yayınladı.

Sabah'ın haberi şöyle:

..

Duralex Türk oldu

Ünlü markalarını dış ülkelere kaptırmak istemeyen Fransa'nın "efsane" markası Duralex'i iki Türk kardeş satın aldı. Sinan ve İbrahim Solmaz, krizden çıkamayan şirketin kurtarıcısı oldu.

Duralex hâlâ Made In France ama son sahibi bir Türk!

Ünlü Fransız zücaciye markası Duralex'i Türkiye'deki dağıtıcısı Sinan Solmaz satın aldı. Türk işadamı Solmaz şimdi bir dönemin efsane markasına itibarını kazandırmak için kolları sıvadı.

Duralex'in Türkiye'deki dağıtımcısı Sinan Solmaz, kriz içindeki Fransız Duralex fabrikasını geçen ay İtalyan Bormilo Rocco şirketinden satın aldı. 40 yıl önce babalarının başlattığı yolda ilerleyen Malatyalı Sinan Solmaz ve kardeşi İbrahim Solmaz, dünyanın en çok tanınan markalarından birinin yeni sahibi oldular. 90'lı yıllara kadar Paşabahçe'nin, sonra da Duralex'in en büyük dağıtımcısı olan Sinan Solmaz, 15 yıldır dünyanın her yerinden zücaciye ürünleri ithal ediyor, ithalatının yüzde 40'ını ihraç ediyor. Solmaz'ın ilk hedefi, Duralex'e Fransa'daki itibarını yeniden kazandırmak, sonra Amerika ve Avrupa'daki pazar payını artırmak. Sinan Solmaz Sabah'ın sorularını yanıtladı.

-Duralex yıllardır krizde olmasına olmasına rağmen efsane markalardan biri. Türk olmanız satın alırken bir sıkıntı yarattı mı?
-Hayır, burası bütün milliyetçi şöhretine rağmen, asla yabancı sermayeye karşı kapalı bir ülke değil. Hiç güçlük çekmedik. İş piyasasında yabancılara karşı son derece adiller. Yabancı sermaye olarak değil, ama işadamı olarak sıkıntılar yaşadık. Lyon'da fabrikadan işçi çıkartırken, gösteriler oldu. İşçi hakları ve sendikalar son derece güçlü. Lyon'da 249 kişilik istihdam vardı, 136 kişi çıkardık. Ama buradaki fabrikadaki istihdamı yüzde 40 artırdık, 260 çalışanımız var.

-Markayı krizden çıkarmak için neler yapmayı planlıyorsunuz?
-Duralex kötü yönetildiği için krize girdi. Yönetimi tümden değiştirdik. Duralex dünyanin hâlâ en çok tanınan markaları arasında. Son zamanlarda profesyonel olmayan Ortadoğu pazarına ağırlık verilmiş. Biz öncelikle markaya Fransa'da kaybettiği itibarı kazandıracağız. Pazar payını, Avrupa ve ABD pazarında artıracağız. Dünyanın her yerinde 'Made In France'in ciddi bir kıymeti vardır.

-Türkiye pazarından ne bekliyorsunuz?
Van'ın dağında yaşlı bir hanımın bile evinde Duralex fincanlar var. Türkiye'de mütevazı fiyatına ve duruşuna rağmen çok insan için Fransız malı ve kıymetli bir eşyadır. Türkiye'de züccaciye tüketim alışkanlığı Avrupa'ya benzemez. Türk evleri züccaciye deposudur. 2 kişilik aile 12 kişilik takım alır. Evde yaşam, misafir geleneği gibi farklı faktörler bunda etkili.

-Ürünlerin en büyük özelliğinin estetik değil, sağlamlık olması tüketimi olumsuz etkilemez mi?
-Sağlamlık tüketimi düşürmez. Genel tüketim eğilimine bakılınca, Avrupa'da sofra düzeni ve uyum önemli. Türkiye'de çeşit çeşit yemek takımı edinilir. Avrupa'da ev sayısı artıyor, ama içindeki nüfus sınırlı. Türkiye farklı, zücaciye piyasası krizde yüzde 20-30 küçülür, ama kriz sürerken yavaş yavaş yeniden açılır. Kadınlar ne kadar paraları varsa o kadarlık kap kacak alır. Avrupa'da ihtiyaç, Türkiye'de stok önemlidir. Her pazar için de ayrı strateji geliştirilir.

* Efsane Fransız markasının tanınırlığı yüzde 83 çıktı
Onu dünyada bilmeyen yok gibi. Yaşı 40'ın üzerinde olan herkes hiç değilse bir kez Duralex bardakla su içmiştir. Türk, Fransız, Hintli, Afrikalı fark etmez! Usame Bin Ladin'in bile elinde Duralex bardak görünen fotoğrafı var. Duralex'in tanınma oranına ilişkin bir rakam vermek gerekirse, yeryüzünde Coca Cola'nın tanınırlığı yüzde 100 ise, Duralex'inki yüzde 83. 1960'lı yıllardan itibaren icat edildiği ülke olan Fransa'da bir çesit efsaneye dönüşmüş, sonra yeryüzüne dağılmış o kırılmaz, dökülmez cam bardaklar. 70'li yıllarda 120'den fazla ülkede
satılan bir marka haline gelen Duralex'in bugün artık Fransa'da eski şöhreti kalmadı. Türkiye'de gazete kuponları biriktirerek Duralex tabak çanak sahibi herhalde yüz binlerce aile var. Duralex ürünleri 80'li yıllardan sonra ise artık sadece pazarlarda ya da zücaciyeciler değil, süpermarketlerde de satılır oldu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Canan (3 yıl önce)
    Neden Türkiye de bulamıyoruz artık bu markayı
    0
    0
    Yanıtla