SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ünlü Sanatçılar Malatya'da

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:13:04
Ünlü Sanatçılar Malatya'da
A- A+ PAYLAŞ

6. Malatya Uluslararası Film Festivali'nin (MUFF) "Onur" ödülleri verilecek olan ünlü sinema sanatçıları Perihan Savaş ve Serdar Gökhan ile "Emek" ödüllerini alacak sinema yazarı Agâh Özgüç ve makyaj sanatçısı Suzan Kardeş, Perşembe gecesi Malatya'ya geldiler.

Malatya Erhaç Havalimanı'nda festival komitesi görevlilerince çiçeklerle karşılanan sanatçılar, Cuma akşamı DoubleTree by Hilton Oteli'nde yapılacak olan açılış töreninde ödüllerini alacaklar.

Bu arada, Perihan Savaş ve Serdar Gökhan'ın, Cuma günü saat 11.00'de yapacakları basın toplantısının, iki sanatçının, dün Diyarbakır'da şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Beytullah Tercan'ın Kuluncak İlçesi Aşağı Selimli Mahallesi'nde oturan ailesine yapacakları başsağlığı ziyareti nedeniyle iptal edildiği bildirildi.

MUFF'DA ONUR ÖDÜLÜ ALACAK SANATÇILAR

Serdar Gökhan:

Feri Cansel ile paylaştığı “Kadırgalı Ali” filmiyle Türk sinemasının yumruklarını kötülere karşı konuşturan avantür kahramanı Serdar Gökhan, “Baybars”, “Estergon Kalesi”, “Akma Tuna”, “Malkoçoğlu Kurt Bey”, “Kara Pençe”, “Kara Orkun”, “Turhanoğlu Çal Hasan” gibi kılıçlı kahramanlı filmlerle, sinema seyircisinin büyük beğenisini kazandı. Usta yönetmen Lütfi Ö. Akad’ın çektiği “Irmak” ve “Gökçeçiçek” adlı filmlerle başarılı oyunculuğunu da sergileme fırsatı bulan Gökhan, birçok başarılı dizi filmde de önemli rollerde yer aldı.

Perihan Savaş:

1974’ten itibaren daha çok Sezer Film’e ait piyasa filmlerinde, Cüneyt Arkın, Tarık Akan ve Kadir İnanır gibi önde gelen isimlerle birlikte rol alan “güzel bakan genç kız”, 1978’den itibaren arabesk-türkücü furyası filmlerin başrolünde göründü; 1984 yapımı Bilge Olgaç filmi “Kaşık Düşmanı” filmiyle yeni bir başarıya imza attı. Bilge Olgaç ile çektiği “İpekçe”, sinema oyunculuğunun doruk noktası sayıldı. Bir süre müzik çalışmaları yaptı. 1990’lı yıllarda sinema çalışmalarının yanına televizyonu da ekleyen Perihan Savaş, 2001 yılında, oyunculuğa başladığı İstanbul Şehir Tiyatrosu kadrosuna geri döndü. Perihan Savaş halen çalışmalarını sinema, televizyon ve tiyatro alanında faal olarak sürdürmektedir.

Eldar Shengelaia: 

26 Ocak 1933’te Tiflis’te doğan Eldar, Gürcü sinemasının soyağacında önemli yer tutan bir ailenin büyük oğlu… Sovyetler Birliği kontrolünde ülkede 60’larda ortaya çıkan ekolün Tengiz Abuladze, Otar Iosseliani ve kardeşi Giorgi Shengalaia ile birlikte en önemli ismi… Yönetmen Nikoloz Shengelaia ile oyuncu Nato Vachnadze’nin oğlu olarak dünyaya gelen yönetmen, 1958’de Moskova’daki meşhur VGIK okulundan mezun oldu. Ardından Mosfilm stüdyosundan çalışmaya başladı. Ortak yönetmenliğini yaptığı ilk filmini o yıl çekti. 1960 yılında Gruziya Film’de yönetmenliğe başladı. 1964’te “Tetri Karavani” (The White Caravan) ile Cannes’da Altın Palmiye için yarıştı. 1969’da imza attığı ilk bireysel projesi, trajik tarafları da olan taşlama “Alışılmadık Bir Sergi” (Arachveulebrivi Gamopena), sosyopolitik iğnelemelerinden dolayı Sovyetler Birliği’ni rahatsız etti. Ama onu uluslararası üne kavuşturdu. 1983 yılında, bürokrasiyi topa tutan, ‘toplumsal kurmaca’ alanında anılan sansasyonel trajikomedi “Mavi Dağlar” (Tsisperi Mtebi anu Daujerebeli Ambavi) isimli filme imzasını attı. Bu film, 1984’de All-Union Film Festivali Ödülü’ne, 1985’te SSCB Devlet Ödülü’ne ulaştı. 1985’te Moskova, 1986’da Venedik, 1992’de Berlin Film Festivali’nde jüri üyeliği görevini üstlendi. Kariyerinde 25-30 senelik yükselişin ardından 80’lerin sonunda kendini politikaya verdi. Yönetmenin 1994 ve 1996’da çektiği son iki film ise uluslararası arenada fazla ses getirmedi.

SİNEMA EMEK ÖDÜLLERİ

Malatya Film Festivali kapsamında, ilk kez geçtiğimiz yıl verilmeye başlanan Sinema Emek Ödüllerini, bu yıl: Sinema Yazarı ve Tarihçisi Agâh Özgüç ile birçok tiyatro topluluğu ve film ekibinde makyaj uzmanı olarak yer alan Suzan Kardeş alacak. 

Sinemaya Adanmış Bir Ömür: Agâh Özgüç

1950'li yıllarda birçok edebiyat dergisine şiir ve denemeler yazan Özgüç’ün profesyonel gazeteciliğe geçişi 1961 yılında oldu. O yılların Artist, Sinema, Ses, Perde gibi magazin ve sinema dergilerinde yazıları çıktı. Türk basınında yer alan yayın organlarının hemen hemen tümünde yazıları yayınlandı. Türk sinema tarihini aydınlatan binlerce belge, bilgi ve dokümanı arşivledi. 83 yaşındaki emektar sinema yazarı, çeşitli dergilerde yazmayı sürdürürken, kitap çalışmalarına da devam ediyor.

Rengârenk Bir Kadın: Suzan Kardeş

Sinema ve reklam filmlerinin vazgeçilmez makyaj sanatçısı ve Bir Demet Tiyatro’nun “pencereden bakan kadını” olarak hafızalarda yer edinen Suzan Kardeş, iş hayatına Hürriyet gazetesinde başladı. Burada çekilen fotoromanlarda rol alan oyunculara makyaj yaparak mesleğinde gelişti. Şan Tiyatrosu'nda saç ve makyaj yapımıyla çalışmayı sürdürürken, birçok tiyatro topluluğu ve filmde de makyaj uzmanı ve kuaför olarak yer aldı. 1995 yılından başlayarak Beşiktaş Kültür Merkezi'nin saç ve makyaj çalışmaları görevini yapmaya başladı. Haluk Bilginer'e yaptığı Atatürk makyajı ile ses getirdi. “Beynelmilel”, “Hokkabaz” gibi birçok projede makyözlük yapan Suzan Kardeş, Goran Bregoviç'ten Türkan Şoray'a kadar birçok ünlünün sahne makyajını gerçekleştirdi. Suzan Kardeş müzik albümü, film ve kitap projeleri ile sinema dünyasına renk katmaya devam ediyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız