SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Unutkan Başkan!.

A- A+ PAYLAŞ

İsmet YALVAÇ

Belediye Başkanı Cemal Akın, 5 Mart günü toplanan ve önüne gelen neredeyse her şeyi çoğunluğu nedeniyle “istem” doğrultusunda sonuçlandıran ve bunu da “demokratik oylama” yöntemi zanneden Belediye Meclisi’nden, bizim “Padişah Yetkileri” dediğimiz yetkiler almıştı.

Bu yetkilerin ne için alındığını, ilk haberimizi 6 Mart günü “Belediye Başkanına Padişah Yetkisi” başlığıyla yayınlarken biliyorduk. İlginç bir tesadüf (!) eseri, bir gün sonra, yani 7 Mart’ta Edirne’de patlayan ve belediye başkanının da tutuklanmasına yol açan “yolsuzluk” suçlamasında geçen iddialardan biriydi, Malatya’daki yetkinin alınma nedeni.

Belediye Başkanı Akın, Saadet Partisi ve MHP’nin soruları üzerine 13 Mart günü bir açıklama yapıp, aldığı yetkinin “Malatya İçmesuyunun gelirinin ya da imtiyaz hakkının devredilmesiyle katiyen ilgisi olmadığını” öne sürmüş!

Başkan bir haftada unutmuş da, biz mevzuyu biliyoruz. O yetki, “İçmesuyu gelirinin yüzde 60’ının 30 yıllığına devri” ile direkt ilgilidir. İlginç bir tesadüf (!) Edirne’deki yolsuzluk operasyonunda geçen “İçmesuyunun yüzde 60’ının 30 yıllığına devri" de Malatya’daki rakamlarla uyuşmaktadır. Ancak, aradaki fark; Edirne’deki işlem tahakkuk etmiş, Malatya’daki ise girişim aşamasında iken “operasyon” patlayınca öylece kalakalmıştır. Malatya’daki belediye ilgililerinin, Edirne’deki operasyonu “tam zamanında patlatan”lara bir teşekkür borcu vardır!..

Bir başka ayrıntı da, Malatya’da belediye başkanına ne için yetki verildiğini, “Padişah Yetkisi” haberini yayına koyduğumuz 6 Mart Perşembe günü, yani daha Edirne operasyonu yapılmadan başkalarının da fark etmiş ve de malatyahaber.com okurlarıyla paylaşmış olmalarıdır. “Öneri ve Düşünceler” sayfamızda, 6 Mart Perşembe günü “m.kaya” imzasıyla gönderilen mesaja bakarsanız, “Suyun yüzde 60’ının 30 yıllığına devriyle bu yetkinin ilgisi olduğunun” belirtildiğini görürsünüz. Aynı okur, hangi finans kuruluşunun bu yetkiyle ilgisi olduğunu da yazmış, ancak biz firma adını çıkartmışız.

Bu yetki alındıktan ve Edirne operasyonu yapıldıktan sonraki süreçte, malatyahaber.com’da konuya ilişkin olarak yayınladığımız haberlerde de bazı detaylar ortaya çıkıyor (Bu haberler KULİS sayfamızda). 90 milyar dolarlık bir su pastası oluşuyor. Birileri şimdiden bu pastayı gözlerine kestirmişler ve belediyelerle irtibat kuruyorlar. Bu arada, bir adamlarını da, yapılacak sözleşmeleri kendi lehlerine düzenletmek üzere o belediyeye yerleştiriyorlar vsvs.

Belediye yöneticileri çok kısa sürede (hepi topu 1 aylık mevzu) birçok şeyi unuttuğu için, ayrıntılara girmeden bazılarını hatırlatma gereği duyuyoruz!

…

Ankara merkezli bir finans kurumunun (şahıs şirketi ve sahibinin adını taşıyor) iki temsilcisi, Malatya’dan da birini yanlarına alarak Belediye Başkanıyla görüşürler. Avrupa Birliği’nin “altın fon” diye adlandırdıkları bir fonunun olduğunu, kendilerinin “İçmesuyu’nun gelirinin yüzde 60’ının 30 yıllığına devri” karşılığında, Malatya Belediyesi’nin her türlü yatırım ve proje (Hafif Raylı Sistemden, tesisler, binalar, geçitler, alt yapı vs.) sorumluluğunu üstleneceklerini söylerler. Kendilerinin bu şekilde anlaşma yaptıkları Adana, Afyon ve Isparta’dan da birer ilçe belediyesini referans gösterirler. Teklif, Malatya Belediyesi’nin başkanını oldukça heyecanlandırır. İlk etapta, Adana’ya iki memur yetkili gönderilir. Adana Karataş Belediyesi’nde yapılan incelemede, bunun uygun bir iş olmadığı, Avrupa Birliği’nin “altın fon” diye tanımlanan bir fonunun bulunmadığı vs. gibi gerekçelerle bu işe girişmenin doğru olmayacağı vs. gibi bir görüş belirtilir.

Ancak, dedik ya; Malatya Belediyesi’nin üst yönetimi çok heyecanlanmıştır. Yüz milyonlarca dolarlık iş, kendi dönemlerinde yapılacak, başlatılacaktır. Belediyelerin, kredi anlaşmalarını kimlerle yapabileceğine dair kuralları dahi unutmuşlardır. İller Bankası, Bankacılık lisansı olan kredi kurumları vs.’den kredi alabilirler. Yani öyle kredi şirketleriyle filan değil. Kendilerine “olumsuz” görüş getirene bozulurlar. Çok kısa bir süre önce, İstanbul'daki bir belediyeden Malatya Belediyesi’ne naklen atanan bir Ziraat Mühendisi’ni Fen İşleri’nde görevlendirip, bu kredi teklifiyle ilgili firmayla anlaşmak için istedikleri doğrultuda, “Evet süper bir iş diyecek” bir raporu beklemeye koyulurlar. Bu Ziraat Mühendisi de kendisine verilen ilk görevi hemen yerine getirir, hem de istendiği şekilde!.. Belediye Başkanı bu kararı beklerken, çok yakını olan Belediye Meclis üyesi Muharrem Çamurlu ile konuya dahil olan 3 belediye başkan yardımcısı (Nurettin Sevim, Ekrem Özbey ve Sırrı Günaydın), Afyon ve Isparta araştırmaları sonunda “Evet süper bir iş!..” derler. Ziraat Mühendisi tahkikatı yapmış, belediye başkan yardımcıları ile Akın’ın en yakını meclis üyesi “okey” demiştir. İddiaya göre, adı geçen meclis üyesi konuyu devletin hesap kitap bilen kurumlarının ilgilileriyle de görüşmüş, onlardan da görüş almıştır!..

Belediye Meclisi’nin, 5 Mart Çarşamba günkü toplantısına, bu doğrultuda Belediye Başkanına bizim deyimimizle “Padişah Yetkisi” veren, söz konusu kredi şirketiyle anlaşma yapıp, ihaleyi “kapalı zarf” usulüne göre sonuçlandıracak iş için gereken teklif getirilir ve her zaman olduğu gibi çoğunluk partisinin üyelerinin “kabul” oylarıyla onaylanır.

Bu yetkinin ne için alındığını bilen ve daha başka detaylardan, görüşmelerden de haberdar olan malatyahaber.com, işlemeyi kararlaştırdığı bu konuyla ilgili ilk haberini 6 Mart'ta “Belediye Başkanına Padişah Yetkisi” diye yayınlayıp, yetkinin teknik ayrıntılarını duyurur.

Sonraki haberler planlanırken, 7 Mart Cuma günü Edirne Operasyonu patlar.. Ve iş orada öylece kalır.

Belediye Başkanı, anlaşılan çok şaşırdığından, “yetkiyi hangi iş için aldığını” unutur! Sadece yakınları bilse de, meclisin oy veren üyeleri bilmese de o yetki, “İçmesuyunun yüzde 60’ının 30 yıllığına devri karşılığı kredi alınması vs.” içindir.

13 Mart Perşembe günü Belediye Basın Bürosu'nun, Akın'ın yalanmalarıyla ilgili bültenine eklediği 2 fotoğraftaki sıkıntılı yüz hali, Akın'ın ne durumda olduğunun en belirgin göstergesidir.

…

Belediye başkanının, 13 Mart Perşembe günkü açıklamasında unuttuğu bir başka detay da Sümerbank Fabrikası alanı ile ilgili bir konu.. Sümerbank’ı satın alan grubun, kısa bir süre önce yeni bir imar teklifi ile belediyeye gittiği konusunda bilgi sahibiyiz. Danıştay’ın geçtiğimiz günlerde verdiği bir karar, eski belediye başkanı ve meclisinin burayla ilgili imar değişikliğinin geçerli olup olmadığı yolunda tartışmalar devam ederken, anlaşıldığı kadarıyla Malatya Belediyesi, Sümerbank için alan grubun istediği imarı vermiştir. Fabrika alanında yoğunlaşan ve tamamlanmak üzere olan yıkım işleri, bu imar yetkisinin alınmasıyla ilgilidir. Belediye Başkanı her ne kadar, 13 Mart Perşembe günkü açıklamasında bu konuda “muğlak” ifadeler de kullansa, kulislerde konuşulan, imar durumu verildiği için belediyeye terk edilen alanda (Belediye Sarayı’nın hemen yanında) belediyenin çevre düzenleme çalışmalarına başlanmış olmasıdır. Özetle, Malatya Belediye Başkanı Sümerbank konusunda da kamuoyuna doğru bilgi vermemiştir.

FOTOĞRAF: Malatya İçmesuyu Kaynağı'ndan..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız