SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Unutmayacağız..'

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı, Atatürk'ün yakın silah ve çalışma arkadaşı, devlet ve siyaset adamı İsmet İnönü, ölümünün 36.yıldönümünde Malatya'da da törenle anıldı.

İsmet İnönü Anıtı önünde düzenlenen anma törenine, Vali Ulvi Saran, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgenerel Hasan Fehmi Canan, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, 7.Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Yılmaz Özkaya , İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cemil Çelik, askeri , adli ve mülki erkan sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Anıt önündeki Anma töreni Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve İnönü Üniversitesi Rektörlüğü ile CHP İl Başkanlığının çelenklerinin sunmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile sona erdi.

Anma töreni daha sonra İl Özel İdaresi Salonu'nda devam etti. Buradaki anma töreninde "İsmet İnönü'nün Askeri Kişiliği" konusunda 2. Ordu Komutanlığından Yarbay Yılmaz Serttaş ile "İsmet İnönü'nün Hayatı ve Kişiliği" konusunda Beydağı Anadolu Lisesi'nden Tarih Öğretmeni Hasan Arslan konferans verdiler.

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ'NDE..
Türkiye Cumhuriyeti’nin 2.Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, vefatının 36.yılında düzenlenen bir konferansla anıldı. Vefatının 36. Yılı Anısına “ Cumhurbaşkanı İnönü” başlıklı konferansa konuşmacı olarak Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cemil Koçak katıldı.

İsmet İnönü üzerine yaptığı çalışmalarla da tanınan Prof. Dr. Koçak, konferansında İsmet İnönü’nün özellikle 1937 yılının bahar aylarından 1938 yılının kış aylarına kadar geçen süredeki siyasal ve sosyal hayatını ele aldı.

İsmet İnönü’nün “Milli Mücadele kahramanı İsmet İnönü”den “ Başbakan İsmet İnönü” dönemine kadar devlet hayatında geçirdiği evreleri aktaran Prof. Dr. Koçak, İsmet İnönü’nü Cumhurbaşkanlığa giden yolda katettiği aşamaları değerlendirdi. Siyasal anlaşmazlıkların içinden geçerek Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan İsmet İnönü’nün özel hayatı ve kişiliğinin incelikli yönlerini de anlatan Prof. Dr. Koçak, bu büyük askeri ve siyasi liderin hayatı özelinde Türkiye Cumhuriyeti siyasal hayatını değerlendirdi. Bir büyük liderin toplum ve devlet hayatını ne denli etkileyebileceği, topluma ve devlete kazandıracağı ivmeleri de değerlendiren Prof. Dr. Koçak’a konferansının sonunda günün anısına Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik tarafından seramik bir tabak hediye edildi.

"SAYGI İLE EĞİLİYORUM.."
Bu arada CHP Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, İsmet İnönü'nün ölüm yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Aslanoğlu'nun mesajı şöyle:

"2.Cumhurbaşkanımız, ilkeli, dürüst, ülkesini çok seven, ülkemizde yaşayan tüm insanları kardeş gören, hiç kimseyi ayırmayan, ülke menfaati uğruna asla siyaset yapmayan, ülkemizin bağımsızlığının ancak ulusal sanayi ve sanayicimizle olacağına inanan saygıdeğer İsmet İnönü'nün anısı önünde saygı ile eğiliyorum.

Kurtuluş Savaşı Türkiye'sinden günümüze kadar olan süreçte ülkemizin içinde olduğu koşullarda tüm insanlarımızın birlikte, el ele, yürek yüreğe sevgi ile yaşamasında gösterdiği duyarlılık ve gayreti bugün hepimizin örnek alması artık kaçınılmazdır.

Üyesi olduğum TBMM de Malatya adına verdiği örnek ve ilkeli çalışmalarını her zaman kendime şiar edinmekten onur duyacağım.

Ruhu Şad olsun."

CHP’DEN AÇIKLAMA
Diğer yandan, İnönü Anıtı önünde gerçekleştirilen resmi anma töreninin bitiminin ardından Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Celal Berktaş burada bir basın açıklama yaptı. Berktaş, parti yöneticileri ile CHP’li bazı ilçe ve belde belediye başkanlarının da katıldığı basın açıklamasında şunları belirtti:

“Sayın Genel Başkanım;
Aramızdan ayrılışının 36. yılında partili partisiz milyonlarca yurtseverin yüreğini açmak istiyorum size.

Sayın Genel Başkanım;
Namusluların da en az namussuzlar kadar cesaret sahibi,söz sahibi olacağı günler için çalışıyoruz.

Sayın Genel Başkanım; Savaş çığırtkanları çoğaldı.
Ama biz ATA'sının 'Zaruri olmadıkça savaş cinayettir' sözünden hareketle 2. Dünya Savaşında, tüm iç ve dış baskılara rağmen, insanımızı savaşa sokmayan, barışçı tavrınızdan güç alıyoruz.

Sayın Genel Başkanım; Ülkeyi bölmek isteyenler kol kola.
Ama biz Hatay'ı Anavatan'a katan Devlet Adamlığınızı örnek alıyoruz.

Sayın Genel Başkanım; Yolsuzluklar almış başını gidiyor. Ama biz devletin başındayken devlet imkanlarına yan gözle baktırmayan eşsiz kişiliğinizi örnek alıyoruz.

Sayın Genel Başkanım; Padişahlık heveslileri maskeli konuşuyor.Ama biz isteseydiniz ulaşacağınız o makam yerine, sizin ateşlediğiniz Demokrasinin çelikleştirdiği, demokrat tutumunuzu gönlümüzün başköşesine oturttuk.

Sayın Genel Başkanım; Halkına güvenmeyenler, irticaya diz çöktüler, Emperyalizme diz çöktüler. Ama biz ' Gerekirse yeni bir dünya kurulur, Türkiye orada yerini alır' haykırışınızı ciğerlerimize nefes olarak doldurduk.

Sayın Genel Başkanım; Sizi unutturmak için Tekel'i sattılar, Sümerbank'ı yıktılar. Ama biz Malatyalılar İsmet Paşa'mızı unutmayacağız.

Ama biz 1. ve 2. İnönü Savaşlarında Yunan ilerlemesini durduran Asker ismet Paşa'mızı unutmayacağız.

Ama biz Lozan'da bir milletin makus talihini değiştiren Kahraman İsmet Paşa'mızı unutmayacağız.

Ama biz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün en yakın Arkadaşı İsmet Paşa'mızı unutmayacağız.

Unutmayacağız, Unutturmayacağız.

Sayın Genel Başkanım;
Aziz hatıran önünde özlemle ve saygıyla eğiliyoruz. Ruhun şad Olsun.”

KISACIK'I ALANA SOKMADILAR!
Öte yandan İnönü’yü anma töreninin yapıldığı İnönü Anıtı önündeki töreni izlemek isteyen Gazeteci-Yazar Raşit Kısacık tören alanına alınmadı.

Polis tarafından bu yıl ilk kez tören alanının etrafının güvenlik bariyerleriyle çevrili olduğu görülürken, Ziraat Bankası karşısından tören alanına girmek isteyen Gazeteci-Yazar Raşit Kısacık bu alanda görevli 1’i sivil 2’si resmi polis tarafından ‘Tören alanına buradan sivil vatandaş alınmıyor’ gerekçesiyle içeri alınmadı.

Gazeteci-Yazar Raşit Kısacık, yaşanan bu durumla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Tören alanına girmek isterken görevli polisler alana giremeyeceğimi vatandaşların tören alanına alınmadığını belirttiler. Vatandaşların nerede töreni izleyeceğini sorunca ‘dışarıdan izleyecekler’ dediler. Ben üzerimde bulunan Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce verilen süresiz nitelikli ‘ Şeref Basın Kartı’nı gösterdim ve basın mensubu olduğunu söyledim. Görevli bu kez bu karttan herkeste var diyerek tören alanına alamayacaklarını söylediler. Ben görevliye hangi birimde bulunduklarını sorunca emniyet teşkilatında olmayan ‘Genel Polis’ karşılığını verdi.” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız