SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ürdün Prensiyle Ortak!..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da da bir süre önce okul ve sağlık ocağı yaptıran Malatyalı işadamı Ali Nihat Bozatlı'nın (fotoğrafta Vali Halil İbrahim Daşöz'den plaket alan soldaki kişi), İstanbul İstinye'deki 20 bin metrekarelik bir arsaya, Ürdün Prensiyle ortak olduğu bildirildi.

Konuya ilişkin olarak Hürriyet Gazetesi'nde "Ürdün Prensi Raad'ın 20 bin metrekarelik bostan davası" başlığıyla yayınlanan haber şöyle:

..

"Tanzimat Fermanı’nı okuyan Osmanlı Sadrazamı Mustafa Reşit Paşa’nın 73 várisinden biri olan Ürdün Prensi Zeyd Bin Raad, Hazine’nin işgali altında olduğunu iddia ettiği İstinye’deki arsa için dava açtı.

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde İstinye’de bulunan 20 bin metrekarelik bostanın hissedarlarından Malatyalı işadamı Ali Nihat Bozatlı, diğer hissedarlar Haydar Rıfat ile Irak uyruklu Prenses Fatma Şerife ve Prenses Şerife Sahra’ya, 1995 yılında Sarıyer Sulh Hukuk Mahkemesi’nde bostanın satılmasını talep etti. Ancak dava süresince iki prenses bulunamadı. Prensesler, yasal olarak kayıp ilan edildi. Ürdün Krallığı’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi ve eski BM Başkanı Kofi Annan’ın özel danışmanı Prens Zeyd Bin Raad, 2006 yılının nisan ayında payı 11 yıl sahipsiz kalan Prenses Fatma Şerife’nin öz halası olduğunu belirtti. Prens Zeyd Bin Raad, çocuğu olmayan halasının payının yasal faiziyle kendilerine ödenmesini talep etti.

Prens Zeyd’in davasına konu olan arsa üzerinde şu anda ünlü ilaç devi Merck Sharp’ın hizmet binaları bulunuyor. Kompleksin açılışını Haziran 2005’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yapmıştı. Prens Zeyd, bu dava halen sürerken, yine prenses halasından kendisine kaldığını ileri sürdüğü, Sarıyer İstinye Mahallesi Hamam Sokak’ta bulunan 166 metrekarelik arsası için de tapu iptali ve tescil davası açtı. İlk elde tedbir istemini değerlendirmeye alan mahkeme, tapu kaydına ihtiyati tedbir konulmasına karar verdi. Prens Zeyd ve beraberindeki varislerin mirastan paylarına düşeni alabilmek için açtıkları davanın görülmesine önümüzdeki günlerde başlanacak.

6 kez sadrazam oldu

1800 yılında doğan Mustafa Reşit Paşa, 4 kez hariciye nazırlığı ve 6 kez de sadrazamlık yaptı. Mustafa Reşit Paşa, bugün Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi olarak kullanılan binayı kendisine saray olarak inşaat ettirdi. Paşa, 1858 yılında yaşamını yitirdi. Paşa’nın, görev yaptığı dönemde, "boş" olarak bilinen binlerce dönümlük araziyi, tapu kayıtlarına kendi adına geçirttiği biliniyor. Tapu kayıtlarına göre, sadrazamın Sarıyer Kilyos’tan Çatalca’ya kadar olan bölgede, toplam 82 bin dönümlük arazi, İstanbul Boğazı’nda (Sarıyer, Beykoz ve Üsküdar) toplam 12 bin dönüm arazi, Avcılar Ambarlı’da 2 bin 440 dönüm arazinin sahibi olduğu görünüyor. Paşa’nın, Emirgan ile Baltalimanı arasındaki denizi de kayıtlara "voli alanı" olarak üzerine geçirmiş.

Mirasçıların 63’ü Türk

Mustafa Reşit Paşa’nın aralarında Yapı Kredi ve Pamukbank’ın eski Genel Müdürü Süleyman Akerman, Ankara Ufuk Üniversitesi eski Rektörü Ahmet Ergün Ertuğ, Atletizm Federasyonu eski Başkanı Jerfi Fıratlı, dünyaca ünlü ressam Fahrünisa Zeid ile onun yine ressam olan oğlu Nejat Devrim ve tiyatrocu ve yazar kızı Şirin Devrim’in de bulunduğu, 63’ü Türkiye’de, 10’u da Ürdün’de Kraliyet Ailesi’ne mensup olmak üzere 73 mirasçısı var."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız