SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Üretici Açıklama Bekliyor'

A- A+ PAYLAŞ

MHP il başkanı Ömer Ekici, kayısıda yaşanan don olayından sonra büyük endişe yaşayan üreticilerin zararın karşılanmasını beklediklerini bildirdi ve bu konudaki belirsizliği eleştirdi.

İl Başkanı Ekici, düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

"Bilindiği üzere tüm Malatya’nın ortak değeri sembolü ve en önemli geçim kaynağı olan kayısı çiçek döneminde yaşanan don neticesinde yer yer değişmekle birlikte yüzde 50 lerden başlayıp yüzde doksanlara varan oranda hatta yüzde yüze varan bölgelerde mevcut bir tabi afet yaşamıştır.

Bu afet neticesinde kayısı üreticisi büyük bir üzüntü ve endişeyle birlikte her geçen gün ümitsizliğe neden olan belirsiz bir bekleyiştedir.

Milletvekillerinin söylediklerine bakarak umutlanmışlardı.Fakat her geçen gün umutları endişeye kuşkuya dönüşmektedir.Yapılan açıklamalar bir komisyonun kurulduğu, bu komisyonun tesbit yapacağı ve zararın karşılanacağı ne kadar karşılanacağı ne zaman karşılanacağı yönünde belirsizlik devam etmektedir. Vatandaşımız biran önce bu zararın kilo başı miktarını ve zamanını merak etmektedir.

Aslında zararın Malatya geneli olarak gerek Tarım İl Müdürlüğü gerek Tarsim Müdürlüğü gerekse de ziraat odaları ortalama olarak yapmış durumdalar.Yetkilerin bilgi edinecek kadar ellerinde yeterli bilgi var.Neden bu zarara ödenecek miktar açıklanmamaktadır.Miktarın bir ana önce belirtilmesi gerekir ve ne zaman ödeme yapılacağını vatandaş bilmek istemektedir. Bir yıllık geçimini ve umudunu bağladığı kayısının haklı endişesi içindedir.

Üreticilerimizin bir diğer beklentileri don afetinin 2090 sayılı kanun da belirtilen tüm mal varlığının yüzde 40 ve daha fazlasının hasar görmesi halinde zararın karşılanmasını öngören yasa kapsamında Malatya da yaşanan don afetinin değerlendirilmemesi, bu tamamen bir aldatma ve kandırma olacağı ve mağduriyeti karşılamayacağı yönündedir.Tamamen kayısı da bu yıl yaşanan donla ilgili oluşan zararın karşılanması gerekmektedir.

Kayısı üreticilerimizin yetkililerden , milletvekillerinden açıklama bekledikleri bir diğer konuda üreticilerimizin Ziraat Bankasına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlarının faizsiz ertelenmesi , zirai sektöründe çalışan işçilerin sigorta pirimlerinin ertelenmesi ve zirai sulamada kullandıkları elektiriğin sulama birliklerine ödeyecekleri su paralarının da bir yıl süreyle faizsiz ertelenmesi için acil açıklama yapmalarını beklemektedirler.Tedirginlikleri ve çaresiz bekleyişleri her gün zor olan yaşamlarını çekilmez hale sokmaktadır.

Biz Milliyetçi Hareket Partisi olarak bu afetin yaşandığı ilk günden itibaren hem ilçelerimize yaptığımız ziyaretler hem Merkez Ziraat Odası Başkanı Sayın Bayram Polatbaş’ın şahsında Ziraat odası yönetimine ve yaptığımız ziyaretlerle; çifçilerimizle birebir bahçelerin de yaptığımız tesbitleri o günlerde meclisteki gurubumuza ileterek gurup başkan vekilimiz Sayın Mehmet Şandır tarafından mecliste söz alarak Malatya kayısı üreticisinin sıkıntılarının bir an önce giderilmesi yönünde Milliyetçi Hareketin desteğini ve taleplerini dile getirdi.

Fakat bu geçen süre içerisinde kamuoyunu rahatlatıcı açık ifadelerde bulunulmayarak genel olarak mağdur edilmeyecekler gibi muallak ifadeler kullanılmaktadır.Bu da bu iktidarın sıkça kullandığı bir terim olduğu için bu ifadenin sonunda çoğu kesimleri sokağa bıraktıkları için bizleri ve vatandaşı haklı bir endişeye düşürmektedir.Bugün yine Genel Başkanımız ‘’Dr. Devlet Bahçeli gurup toplantısın’da ; Malatya’lı kayısı üreticisinin mağduriyetlerine değinerek zararlarının çok fazla olduğunu dile getirmiştir.Hükümeti bu zararın telafisi için , harekete bir an önce geçmeye çağırmıştır.

Genel Başkanımız; AKP hükümetine bir de çağrıda bulunarak , Malatya’lı kayısı üreticisi vatandaşlarımızın anayasa değişikliğne odaklanmış AKP hükümetinin destek ve ilgisini beklemektedir.Ürünü dalında donmuş kardeşlerimizin dertleri kuru sıkı demokrasi nutukları ile çözülmemekte ,anayasa üzerinde yürütülen propagandayla bitmemektedir.Somut adımlar bir an önce atılmalıdır.

Milliyetçi Hareket Partisi; kayısı üreticisi kardeşlerimizin yanında olmaya devam edecektir.Ve sorunlarını açıkca dile getirecektir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız