SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Üretici Kâr Etmiyor"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:38:18
A- A+ PAYLAŞ

Süt ürünleri fiyatının artmasından vatandaşlar şikayetçi olurken, hayvan besleyenler ise hayvancılığın desteklenmesini istedi.

Üreticinin litresini 70-80 kuruştan toptan sattığı sütü, vatandaş perakende olarak litresini 2 ile 2 buçuk TL’den alıyor. Süt ürünlerinin geçen yıla göre yüzde 60’tan fazla fiyatının arttığı belirtildi.

Teneke peynirinin kilosu geçen aylar 7-8 TL’den işlem görürken, fiyatın 13-14 TL’ye, tereyağının kilosu 15-16 TL’den satılırken 20 TL’yi aştığı, bir litre sütün fiyatının ise 1-1,5 TL arasında iken 2-2,5 TL’ye yükseldiği öğrenildi.

Süt ürünlerinin yükselmesi ve hayvancılığın içinde bulunduğu sorunlarla ilgili olarak değerlendirme yapan Doğanşehir Ziraat Odası Başkanı ve İl Genel Meclisi Üyesi Abdurrahman Doğan, hayvancılığın gelişmesi için şu önerilerde bulundu:

“Hayvanların ithal edilmemesi, yem bitkilerinin desteklenmesi, hayvancılık kredilerin yeniden yapılandırılması, et ve süt fiyatlarının dengeli tutulması, koyun, inek ve keçileri desteklenmeli, sulu meraların çiftçilerin lehine açılması gerekmektedir.”

Süt fiyatında üretici satışı açısından artış yaşanmadığına vurgu yapan Doğan, hayvancılığın gelişmesine paralel fiyatların düşeceğini kaydetti.

Besicilik yapan İl Genel Meclisi Üyesi Ramazan Çetin ise sütün litresini üreticiler olarak 75-80 kuruşa sattıklarını ifade ederek, “Bir torba süt yemi 48 TL’dir. Buna göre hesaplayın. Diğer girdilerle birlikte üretici pek kar etmiyor” dedi.

Süt hayvanlarının fiyatının da düştüğünü söyleyen Çetin, “Hayvancılıkla ilgisi olmayanlar kredi alarak hayvancılık yapıyorlar. Daha sonra ise kredi ile aldıkları hayvanları düşük fiyatla satıyorlar ve piyasanın dengesini bozuyorlar. Bu nedenle hayvancılık kredisi ailelere verilmeli. Böylece hem o aile geçimin sağlar. Hem de kredi boşa gitmemiş olur. Hükümetimiz hayvancılığa destek veriyor. Ancak verilen destek yetersizdir. Destekler arttırılıp, hayvancılık teşvik edilmelidir” açıklamasını yaptı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız