SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Üretici ve Tüketici Korunacak'

A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Mücahit Fındıklı, Yeni Hal Kanunu hakkındaki değerlendirmesinde, "Ticarete serbestlik getirilmesi, alternatif pazarlama kanallarının oluşması ve AB mevzuatına uyum sağlamak amaçlarıyla, hale bildirimde bulunmak kaydıyla toptancı hal dışında da alım satıma olanak sağlandı" dedi.

Fındıklı, Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 11 Mart'ta Kabul edilmesi ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, "Sebze ve meyvelerin toptan ticareti 1995 yılında yürürlüğe giren Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi ve Toptancı Halleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile yapılmaktaydı. Ancak geçen 15 yıllık süre içinde sebze ve meyve ticaretinin kalite, standart ve sağlık kurallarına uygun olarak serbest rekabet sistemi içerisinde yapılması, üretici ve tüketiciler çıkarlarının korunması ve toptancı hallerinin modern ve çağdaş bir altyapı sistemine kavuşturulmasını bu kararname ile sağlamak mümkün olmadı. Dolayısıyla sebze ve meyve ticaret hacminin büyüklüğü, Avrupa Birliği mevzuatına uyumun sağlanması ve toptancı halleri ile Pazaryerlerinin yeniden yapılandırılması gerekliliği yeni bir düzenleme yapılmasını zorunlu kıldı. Bu nedenle, 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 11 Mart 2010 tarihinde TBMM'de kabul edildi" dedi.

"ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ KORUNDU"
Fındıklı, kanunun çıkartılmasındaki amaçları ise şu şekilde sıraladı, "Bu Kanunla, genel olarak, Rekabetçi yapının oluşturulması, Üreticinin, emeğinin karşılığını alabilmesi, Tüketicinin, yeterli, kaliteli, güvenilir, sağlıklı ve uygun fiyatlı mal talebinin karşılanabilmesi, Maliyetlerin düşürülmesi, Gıda güvenliğinin temin edilmesi, Kayıt dışılığın önlenmesi, Tedarik, dağıtım ve satışta etkinliğin sağlanması, Toptancı halleri ile pazaryerlerinin çağdaş bir altyapıya kavuşturulması, Üretici ve tüketicilerin hak ve menfaatlerinin korunması, Meslek mensuplarının faaliyetlerinin düzenlenmesi amaçlandı."

"TİCARETTE SERBESTLIK GETİRİLDİ"
"Sebze ve Meyveler İle Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu ticari işlemler açısından, üreticiler açısından, tüketiciler açısından, belediyeler ve toptancı haller açısından, komisyoncu ve tüccarlar açısından bir takım yeni düzenlemeler getiriyor" diyen Fındıklı şunları söyledi, "En önemli değişiklik, toptancı hale bildirimde bulunmak kaydıyla genel olarak hal dışında da toptan alım satımın yapılabilecek olması. Ticarete serbestlik getirilmesi, alternatif pazarlama kanallarının oluşması ve AB mevzuatına uyum sağlamak amaçlarıyla, hale bildirimde bulunmak kaydıyla toptancı hal dışında da alım satıma olanak sağlandı. Marketler, manavlar, pazarcılar veya münhasıran kendi tüketiminde kullanacak oteller, yemek fabrikaları satın aldıkları malları toptancı hale bildirmek ve rüsumlarını ödemek kaydıyla toptancı hale giriş zorunluluğu olmaksızın doğrudan üreticiden mal temin edebilecek. Bu arada, rüsumların 5 iş günü içinde malın üretildiği yer belediyesi adına açılan hesaba yatırılması gerekiyor. Ayrıca, tekelleşmenin önüne geçilebilecek. Çünkü, toptancı hal dışında faaliyet gösteren meslek mensupları da ticarete etkin şekilde katılabilecek. Maliyetler azalacak, zaman kayıpları giderilecek Örneğin; Malatya'dan Ankara'nın Elmadağ ilçesine satılmak üzere gönderilen kaysının yaklaşık 100 km'lik gidiş dönüş mesafesi kat ederek Ankara Belediyesi Toptancı Haline girmesi zorunluluğu ortadan kalkacak. Fiilen aracılık hizmeti vermeyen komisyoncuların ücret alımı
engellenerek haksız kazançlara son verilecek."

"HAL KAYIT SISTEMININ KURULMASI ÇALIŞMASI VAR"
Hal Kayıt Sisteminin kurulmasının gündemde olduğunu belirten Malatya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Mücahit Fındıklı, "Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde elektronik ortamda merkezi hal kayıt sisteminin kurulması öngörülüyor. Bu sistemin kurulmasıyla; alım ve satıma konu sebze ve meyvelerin miktar ve fiyatlarına ulaşılabilecek. Malatya'daki bir kaysı üreticimiz, kaysının o gün için İstanbul veya İzmir ilinde oluşan fiyatlarını hal kayıt sistemini kullanarak görebilecek. Üreticiler mallarını satacakları tüccar hakkında bilgi sahibi olabilecek. Elma üreten ve oluşan yüksek fiyatlar nedeniyle bu ürünlerini İstanbul'da pazarlamak isteyen bir üreticimiz, mallarını pazarlayabileceği meslek mensuplarının iletişim bilgilerini hal kayıt sistemi ile anında görebilecektir. Bunun yanında, tarlasına gelerek malını satın almak isteyen kişilerin, geçmişteki ticari durumunu ve faaliyetlerini hal kayıt sistemi üzerinden anında sorgulayabilecek.

Bu üreticiyi güçlendirecek. Hal Kayıt Sistemi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yürütülen çiftçi kayıt sistemi ile tarım sektörüne yönelik kamunun diğer bilgi sistemleriyle entegrasyon sağlanacak" ifadelerini kaydetti.

"YENİ İMKANLAR SUNULUYOR"
Fındıklı şu şekilde devam etti:
"Önemli bir nokta da şu: yeterli arz ve talep derinliği bulunan diğer mallarda toptancı hallerde işlem görebilecek. Yani, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, su ve su ürünleri, yumurta, bal gibi diğer gıda maddeleri ile kesme çiçek ve süs bitkileri, toptancı hallerde alınıp satılabilecek. Böylece AB Ülkelerindeki benzer bir yapılanma ülkemizde de kurulabilecek, perakendeciler ihtiyaç duyduğu malları tek bir merkezden tedarik edebilecek."

"ÜRETİCİ ARACILARDAN KURTULDU"
Yeni kanuni düzenleme ile üreticilerin ve tüketicilerin korunduğunu belirten Fındıklı, "Üreticiler, arada aracılar olmaksızın kendi ürettiği malları doğrudan tüketicilere satabilecektir. Bunun yanında üretici örgütleri de, ürünlerini kendilerine tanınan en az yüzde yirmilik işyeri kontenjanıyla toptancadn yapılabilecek olması. Ticareı hallerinde pazarlayabilecek Üreticiye zamanında ödenmeyen mal bedeli, komisyoncu ve tacirlerin verdiği teminattan karşılanabilecek. Bu kanunla, gereksiz maliyetleri
azaltarak daha ucuza meyve sebze satın almamızı sağlayacak. Tüketiciler daha düzenli ve hijyenik bir ortamda alış veriş imkanı bulacaklar. Mesela, Kanunla, pazarcıların yüksek sesle satış yapmaları yasaklanıyor, buna uymayanlara idari para cezası verilecek. Ürün künyesi uygulaması getirilecek, tüketiciler tükettikleri ürünün nerede ve kimin tarafından üretildiğini bilme imkanına kavuşacak."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız