SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Üreticiler Büyük Problemlerle Karşı Karşıya"

0
Güncellendi - 2016-02-25 14:53:23
A- A+ PAYLAŞ

  • CHP'li Ağbaba, üreticilerin yaşadıkları sorunların araştırılması için TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi.

CHP Milletvekili Veli Ağbaba, Türkiye’nin 126 ülkeden 133 değişik meyve ve sebze ithal ettiğini belirterek uygulanan tarım politikalarının üreticileri bitirme noktasına getirdiğini ifade etti. Ağbaba, Malatyalı üreticilerin başta tarımsal sulama olmak üzere, bahar aylarında meydana gelen don ve dolu felaketlerinin ardından ekonomik felaket yaşadıklarını , yaşanan sıkıntılar için kalıcı çözüm getirilmesini istedi.

TARIMDA DIŞA BAĞLI HALE GELDİK

CHP Milletvekili Ağbaba, TBMM Başkanlığına sunduğu araştırma önergesinde Türkiye’de uygulanan yanlış tarım politikalarının çok sayıda üründe üretim kaybı yaşanmasına sebep olduğunu belirterek “Marul, bakla, şalgam, bezelye, hıyar, sarımsak, bamya, kavun, karpuz, lahana, ıspanak, maydanoz, yer elması, fasulye, pırasa, turp, kırmızı pancar, soğan, gibi ürünlerde üretim azalması hızla devam etmektedir. Yurt içinde tarım ürünlerinin üretimi, pazarlanması, kullanım alanların çoğaltılması konularında istenilen noktaya gelinmemesi sebebiyle, Türkiye tarım da bile dışa bağımlı bir duruma gelmiştir.”dedi.

CUMHURİYET TARİHİNDE İLK KEZ SAMAN İTHAL EDİLDİ

Türkiye’nin 126 ülkeden 133 değişik meyve ve sebze ithal ettiğini her çeşit elma, taze-kurutulmuş turunçgiller, üzüm, armut, domates, ayva, erik, sivri biber, nar, lahana, şeftali, kiraz, dolmalık biber, turp, patlıcan ve zeytin gibi bir çok ürününün ithal edildiğini ifade eden Ağbaba, “Türkiye taze ve kuru soğanı bile ithal eden ülke konumuna gelmiştir. Kosta Rika'dan kavun, İspanya'dan marul, İtalya'dan ıspanak, İran'dan karpuz gelmektedir. Türkiye, Cumhuriyet’ten bugüne ilk defa AKP döneminde saman ithal etmeye başlamıştır. İlk defa kurbanlık hayvan ithal edilmiştir. Gürcistan'dan saman, Rusya'dan buğday ithal edilmektedir”ifadelerini kullandı.

BÖYLE BİR ÜLKEDE SOĞAN VE MARUL DIŞARIDAN ALINIR MI?

“Türkiye gibi çok verimli topraklara sahip bir ülkenin soğan ve marulu bile ithal ediyor olması, Türkiye’nin tarım politikalarının iflas ettiğinin göstergesidir” diyen CHP Malatya Milletvekili Ağbaba, “Türkiye'de yetiştirilebilen meyve ve sebzelerin ithaline derhal son verilmelidir. Türkiye, son 10 yıl içerisinde 20 milyon ton hububat ithal etmiştir. Oysa ,Türkiye'nin bir yılda ürettiği hububat miktarı bile 20 milyon tondu.Türkiye’nin bir yıllık üretim miktarı kadar hububat ithal edilmektedir.Türkiye geçmişte kendine yeten yedi ülkeden birisiyken, şimdi tüketen ve ithalatçı bir ülke olmuştur. Bir taraftan çiftçilere çeşitli adlar altında destekler verilirken, diğer taraftan verilen desteklerin çok üzerinde bedellerin ithal edilen ürünler için ödenmesi düşündürücüdür. 2002'den bu yana çiftçiye verilen destek miktarının 60 milyar lira, ithal edilen tarım ürünlerine ödenen miktarın ise 270 milyar dolar olduğu belirtilmektedir. AKP Hükümetleri döneminde üreticiye ödenen desteklerin beş katı kadar paranın ithal edilen ürünler için yurt dışına ödendiği ifade edilmektedir.”

81 İLİN 62’SİNDE TOPRAK AZALDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba araştırma önergesinde “Üretimdeki azalmanın altında verimli arazilerin azalması , buna bağlı olarak ekim alanlarının daralması gelmektedir. Türkiye'de 2002 yılında 93 milyon dönüm buğday ekimi varken, 2014 yılında bu alanın 78 milyon dönüme düştüğü, yani 15 milyon dönümlük bir azalmanın söz konusu olduğu belirtilmektedir. 1940'lı yıllarda Türkiye'de 44 milyon hektar mera alanı varken, 2015 yılında bu alan 14-15 milyon hektara düşmüştür. Türkiye'de 81 ilin 62'sinde toprak azalması vardır.”ifadelerine yer verdi.

MALATYALI ÜRETİCİLER MAĞDUR EDİLİYOR

“Türkiye’nin önemli tarım kentlerinden biri olan Malatya ilinde de üreticiler büyük problemlerle karşı karşıya kalmaktadır.” diyen Ağbaba, “Başta tarımsal sulama olmak üzere, bahar aylarında meydana gelen don ve dolu felaketlerinin yarattığı tahribat üreticilerin ekonomik felaket yaşamasına sebep olmaktadır. Alan bazlı destek konusunda Malatya üreticilerinin taleplerinin görmezden gelinmesi, don felaketlerinin ardından komik rakamlarla destek verilmesi, TARSİM’in şartlarının üreticilerin aleyhine olması gibi sorunlar Malatyalı üreticileri mağdur etmektedir”görüşlerine yer verdi.

YERLİ ÜRETİM DESTEKLENMELİ

Ağbaba araştırma önergesinin son kısmında “Yerli üretimin desteklenmesi ve üreticilerin sorunların çözümü bu olumsuz tablonun önüne geçecektir. Türkiye’de tarım alanında yaşanan sorunların ve üreticilerin yaşadıkları sıkıntıların tespiti, ithalatın tarım üzerindeki etkileri, azalan tarım arazilerinin yarattığı problemler ve çözüm önerilerinin değerlendirilmesi, Malatyalı üreticilerin yaşadıkları sorunların tesbiti ve bu sorunların çözümü için kalıcı önlemler önlemlerin alınması amacıyla Anayasanın 98, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.”ifadelerine yer verdi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız