SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Üreticimiz Rahat Bir Nefes Aldı"

0
Güncellendi - 2020-09-23 23:14:44
A- A+ PAYLAŞ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) kuru kayısıyı 21-23 liradan alacağını açıklaması, Malatya'da sevinçle karşılandı.

Bakan Pakdemirli'nin TMO'ya verilen görev doğrultusunda ilk kez kayısı alımı yaptıklarını belirterek, "2020 yılı 4 numara kuru kayısıyı kilogram başına kükürtlenmiş için 21 liradan, kükürtlenmemiş (gün kurusu) için ise 23 liradan alıyoruz." açıklaması, "Dünyanın kayısı başkenti" olarak nitelendirilen Malatya'da sevinç yarattı.

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin gerçekleştirildiği Malatya'da, kayısının ilk defa TMO'nun müdahale alımları kapsamına alınmasını ve açıklanan fiyatı, sektör temsilcileri değerlendirdi.

- "Devletin ürüne sahip çıkması herkes açısından önemli"

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, AA muhabirine, kayısının Malatya ekonomisinin can damarı olduğunu söyledi.

TMO'nun kayısı alımını açıklamasıyla Malatya'nın tarihi bir gün yaşadığını belirten Özcan, "30 yıllık bir hayaldi, gerçeğe dönüştü." dedi.

Özcan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kuru incir ve üzümdeki TMO'nun alım müdahalelerinin kuru kayısıda da uygulanacağı müjdesini verdikten sonra konunun en önemli altyapısı olan lisanslı deponun hayata geçirilmesi için yoğun mesai harcadıklarını aktararak, şöyle devam etti:

"Yaklaşık 1 yıldır lisanslı deponun faaliyete geçirilmesi için yoğun bir mücadele verdik. Depomuzun lisanslarını aldıktan hemen sonra Tarım ve Orman Bakanımıza 'Artık kuru kayısı alım müdahalelerinin önünde herhangi bir engel kalmadığını' belirttik. Açıklanan kuru kayısı fiyatları üretici ve ihracatçı açısından çok mutlu edici noktaya gelmiştir. Öncelikle kuru kayısıda ciddi anlamda bir istikrar artık söz konusu. Mahsulün azlığı ve çokluğunun yarattığı dalgalı piyasalardan istikrarlı bir dönem başlıyor."

Özcan, üretim maliyetleri artarken ürünün fiyatlarının geriye gittiği dönemler yaşadıklarını anlatarak, "TMO'nun müdahale kararı artık bunun önüne de geçecek. Artık her yıl TMO ürün fiyatlarını güncelleyecek. Burada devlet desteğini almış olmak her açıdan çok önemli. Artık ithalatçı da şunu bilecek ki bu ürünün başka bir sahibi var. Devletin ürüne sahiplik etmesi herkes açısından önemli. Bugünden sonra herkes kuru kayısıyla ilgili yol haritalarını önüne koyduğunda üreticiyi mağdur etmeyecek, şehir ve ülke ekonomisinin arzu ettiği rakamlara getirecek şekilde bir davranış sergilemek zorunda kalacak." diye konuştu.

- "Kuru kayısı da hak ettiği yere gelecek"

Türkiye'de kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir gibi çok önemli ürünlerin bulunduğunu belirten Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlar milli ürünlerimiz. Türkiye bugün kuru kayısı, kuru üzüm ve kuru incirde dünyanın en önemli ülkesi konumunda. Tarım ve Orman Bakanlığımız bu üç ürünle, fındık ve fıstıkta çok yeni yol haritalarıyla devam edecek. Türkiye bu ürünlerde mutlaka ciroların çok daha üstünde bu ülkeye döviz sağlayacak bir politikayla yoluna devam edecek. Artık kuru kayısı da hak ettiği yere gelecek."

- "Kuru kayısıdaki yeni aktör TMO"

Özcan, TMO'nun alımla ilgili açıklamasını yabancıların da takip ettiğini anlatarak, "Özellikle kuru kayısı alıcıları açıklanan rakamları ve devletin uygulamaya başladığı politikaları takip ediyor. Kuru kayısıdaki yeni aktör TMO. Piyasayı belirleyici en önemli güç, piyasadaki arz fazlasını depolarında muhafaza edecek güç. Bu ürünün saklama koşullarının çok daha iyi ve uygun olduğu alanlar inşa edildi. Dolayısıyla bundan sonra arz ve talebin çok daha sağlıklı yürüdüğü düşünüldüğünde fiyatların talebe göre de daha iyi ve yüksek noktalara gideceği bir seyir oluşacak." değerlendirmesinde bulundu.

- "Üreticimiz rahat bir nefes aldı"

Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılınç ise TMO'nun kuru kayısı alımı yapmasını sağlayan başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve diğer ilgililere teşekkür etti.

Malatya'da yıllardır pazar konusunda sıkıntı yaşandığını dile getiren Kılınç, "Ürün çok olur ayağa düşer, az olur fiyatlar yükselirdi. Bugün Malatya'nın kurtuluş günü. Üreticimiz artık önünü görecek. TMO'nun alım kararıyla hem kaliteli üretim olacak hem de fiyat konusunda istikrar sağlanacak." dedi.

Açıklanan 21-23 liradan daha düşük fiyat beklediklerini anlatan Kılınç, "Sayın Bakanımızın rakamı açıklamasıyla sevinçten ayağa fırladık. Üreticimiz rahat bir nefes aldı, Malatya için de çok hayırlı oldu." diye konuşu.

- ESOB ve MTSO'nun değerlendirmeleri

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) kayısı alımına başlamasının hem fiyata hem de ihracata istikrar getireceğini bildirdi.

Sadıkoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, TMO'nun kuru kayısı alımına başlamasının üreticinin emeği ve alın teri için önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

Kayısı üreticisinin yıllardır TMO'nun alımını beklediğini, oda olarak yapılacak alımın üretici lehine politikalar oluşturacağını, piyasalarda istikrar sağlayacağını ve kuru kayısının dünya çapında değer kazanacağını dile getirdiklerini ifade eden Sadıkoğlu, şunları kaydetti:

"Dün Sayın Bakanımızın açıkladığı fiyat, piyasa istikrarı ve taban fiyat uygulaması için olumlu bir gelişmedir. Toprak Mahsulleri Ofisinin kayısı alımına başlaması hem fiyata hem de ihracata istikrar getirecek. Kayısı alımı konusunda başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli'ye ve TOBB Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu'na kayısı üreticileri ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası üyelerimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum."

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a kayısının geleceği ve kayısı ticaretindeki istikrar için TMO tarafından alım yapılmasının başlatılmasından ve fiyatın açıklanmasından dolayı esnaf camiası olarak teşekkür etti.

Keskin, "Malatya kayısısının devlet eliyle TMO tarafından alımının başlatılmış olması Malatya kayısısı ve geleceği için çok önemli bir gelişmedir. Yıllarca savunmuş olduğumuz ve sunum raporlarımızda dile getirdiğimiz kayısının devlet kurumlarınca alınması teklifimizin bugün bu şekilde gerçekleşiyor olması Malatya ticaretinde ayrı bir durumdur. Malatyalılar olarak bu durumu çok bekledik." ifadelerini kullandı.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Herkes işine geldiği gibi yazıyor. yıllardır biz üretiyoruz. Ama üreten değil hep aracılar kazandıTMO NUN açılması şimdi bu aracılar nasılda rahatsız etti. Açılması için emek harcayanlardan Allah razı olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Suat (3 yıl önce)
    Esnafin kötüsü gibi koylununde kotu var.bu yil 100 ton kayisi alimi yaptim pesin yani kantar üstü para odemesi yaptim kayisi yiginin altina basmış ufak ve kötüsünü bu olaya cok düştük köylüye bunu soyluyorsun boşalt malimi cik git bu köye gelme 50 tona yakini ve 50 kapida yasadik bu olayi.esnafi bitirirsen elindeki kotu iyi karisik malini tmo almaz evet sire pazari esnaf ve köylünün çarpıştığı yer hangisi karli cikacagi kismet.ben bu olayi daha oncede yazdim.esnaf devlete evini parasini malini hipotek eder mal aliminda ziraat bankasinda variyeti kadar ödenek cikar odeme emri verirsin koylude parasini garantiye alir.tmo mi verir ihracatciyami verir is rahat döner.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sedat (3 yıl önce)
    Malatya'da işini hakkıyla yapan nadir insanlardan emegine sağlık ramazan başkan
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa H. (3 yıl önce)
    TMO'nun kayısı alımı yapması fiyat dengesi için önemlidir , yalnız Kayısı için en önemli şey Şire Pazarının taşınması , ücretli bir girişinin olması , Borsaya Ticaret Odasına kaydı olmayan kişilerin ticaret yapmasının engellenmesi gerekmektedir. Böylece Kayısı daha da değer kazanacaktır. Kayısı Malatya'nın can damarı değil aort damarıdır , 250.000 kişi direk veya dolaylı yoldan kayısı ile geçinmekte ekonomiye katkı sunmaktadır. Şire Pazarı taşınmalı , yükleme alanlarıyla fiziki şartlarıyla güvenliğiyle İhracatının Parakendecinin ve Köylünün güvenerek girebileceği bir yer olmalıdır yoksa seneye kayısı 120 bin ton tutarsa TMO'nun kayısı alımı yapması bile Kayısıya değer katmaz aksine değer kaybettirir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Emrah (3 yıl önce)
    Bu yıl rekolte yüksekti eğer TMO nun alacağı açıklanmasa idi en iyi kayısıyı 8 liraya zor verirdi çiftçi Şimdi 21-22 liralara kaysı veriyor Dürüst esnaf dediğiniz bu mu üç beş kene Malatya nın bütün bütün emeğini emiyordu
    0
    0
    Yanıtla
  • Muharrem (3 yıl önce)Emrah isimli kullanıcı yorumuna
    Bu yıl rekolte düşük olsa belki de TMO alım yapmazdı
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Üreticiler şire pazarı cambazlarının elinden kurtarılmadığı sürece kaysı Malatya da kan kaybetmeye devam eder. Bu arada dürüst esnafları tenzih ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaysıcı 44 (3 yıl önce)
    Herkes kendi nefsini düşünüyor güzel bir pazar yapıp fiyatları borsa belirlese herkes kazansaydı zengine peşkeş çekiliyor ticaret borsası Başkan ve üyelerini kınıyorum diyecek birşey yok esnafı yok ediyorlar sözde kaysıya sahip çıkıyorlar pazarı kapatın zenginler cambazlar alsın satsın oy istemeye gelmesinler
    0
    0
    Yanıtla
  • tüccar çiftçinin emeğini sömürürken sorun yok devlet çiftçiye sahip çıkınca mı kınıyorsunuz? biz tüccarları yıllardır kınıyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaysı 44 (3 yıl önce)mahmut isimli kullanıcı yorumuna
    Tüccar değil borsanın duyarsızlığı ihracatçının kurnazlığı tüccarlar ekmeğine bakar zorla kimse kimsenin malını zorla almıyor tüccar bile düşük fiyattan yana değil yanlış düşünülüyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan (3 yıl önce)
    Agam bizimle eyleniyi rekolte gibi
    0
    0
    Yanıtla