SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Üreticiye Borç Erteleme Müjdesi

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:38:38
Üreticiye Borç Erteleme Müjdesi
A- A+ PAYLAŞ

Bakanlar Kurulu'nun "Çeşitli afetler nedeniyle zarar gören gerçek veya tüzel kişi üreticilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararları kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesine dair" kararı Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre Malatya'nın çeşitli bölgelerinde Mart ayındaki don ve Nisan ayındaki don- dolu olayları nedeniyle zarar gören kayısı üreticilerinin, Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerine (TKK) olan kredi borçlarının bir yıl süreyle ertelendiği bildirildi.

1 OCAK 2013'TEN GEÇERLİ OLMAK ÜZERE..

Bakanlar Kurulu'nun, 2 Ağustos 2013 tarihli toplantısında, afetlerden en az yüzde 30 oranında zarar gören üreticilerinin borçlarının ertelenmesine ilişkin karar, Resmi Gazete'nin 23 Ağustos 2013 Cuma (bu gün) sayısında yayınlandı.

Karara göre; afetlerden varlıkları zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı gerçek ve tüzel kişi üreticilerin (kamu kurum ve kuruluşları hariç), T.C. Ziraat Bankası (Banka) ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Kararda, özetle "Afetler sonucu ürünleri, tesisleri ve seraları en az yüzde 30 oranında hasar gören, bu durumları il veya ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen gerçek veya tüzel kişi üreticilerin, Banka ve TKK tarafından kullandırılan ve kararın yayımı tarihi itibarıyla vadesi/ taksit vadesi/ hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte bir yıl içinde dolacak olan veya vadesinden itibaren 90 günlük süre içerisinde olan tarımsal kredi borçları, vadesinde/ taksit vadesinde/ hesap devresinde ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk ettirilmek suretiyle vade tarihlerinden/ taksit vadelerinden/ hesap devrelerinden itibaren bir yıl süreyle ertelenir.

Banka ve TKK'nın 1/1/2013 tarihinden sonra Tasfiye Olunacak Alacaklar Hesaplarına aktarılmış bulunan tarımsal kredi borçları ise bu kararın yayımı tarihini takip eden ayın birinci işgünü itibarıyla faiz tahakkuk ettirilmeksizin bu tarihten itibaren bir yıl süreyle ertelenir." deniliyor.

Resmi Gazete'de yayınlanan kararda başvuru süresi ile ilgili olarak da "Bu kararın yayımı tarihi itibarıyla borçları vadesinden itibaren 90 günlük süre içerisinde bulunan ve Tasfiye Olunacak Alacaklar Hesaplarına aktarılmış bulunan gerçek veya tüzel kişi üreticiler, bu kararın yayımı tarihinden itibaren bir ay içerisinde; kredi borçlarının vadesi/taksit vadesi/ hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte bu kararın yayımı tarihinden itibaren bir yıllık süre içerisinde dolacak olan gerçek veya tüzel kişi üreticiler ise vadesinden/ taksit vadesinden/ hesap devresinden itibaren bir ay içerisinde banka veya TKK'ya yazılı olarak müracaat eder." denildi.

Ertelenen tarımsal kredi borçlarına, erteleme dönemi süresince kredi borcunun vadesinden/taksit vadesinden/hesap devresinden itibaren yüzde 5 faiz uygulanacağı, ertelenen krediler nedeniyle, kararın yayımı tarihinden itibaren başvuru süresi sonuna kadar, borcun ertelenmesi halinde ise erteleme süresi sonuna kadar takip işleminin başlatılamayacağı bildirildi.

MALATYA'DA ZARAR YÜZDE 50'LERİN ÜZERİNDEYDİ..

Malatya'da, 18-19 Mart 2013 geceleri, erken çiçek halinde olan kayısılar, 1000 ve daha düşük rakımlı bölgelerde etkili olan don nedeniyle hasar görmüşlerdi. 

Daha sonra 15-17 Nisan 2013 günlerinde birçok bölgede etkili olan dolu yağışı, başta kayısı olmak üzere tarımsal ürünlere büyük çapta zarar vermişti.

CHP Milletvekili Veli Ağbaba'nın yüzde 70'ler dolayında olduğunu belirttiği dolu ve don zararı nedeniyle, üreticilerin kredi borçlarının ertelenmesi istenmiş, AKP milletvekilleri de bu konuda Bakanlar Kurulu tarafından karar alınacağını açıklamışlardı.

Dolu ve don zararı İl Genel Meclisi'nde de görüşülmüş, oluşturulan bir konmisyon tarafından hazırlanan raporda, bu afetlerden 7 bin 292 üreticinin etkilendiği, bu üreticilerin kredi borçlarının ise 120 milyon lira dolayında olduğu belirtilmişti.

HABER: Savaş BARIŞ- Görüş Gazetesi ÖZEL

ARŞİV FOTO: Mart'taki dondan etkilenen çiçek dönemindeki kayısı..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız