SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Üreticiye Don Sigortası Uyarısı

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:38:52
Üreticiye Don Sigortası Uyarısı
A- A+ PAYLAŞ

Kayısı için ova ve sahil bölgelerinde, 26-28 Şubat tarihlerinin poliçe kabul günlerinin sonu olduğu belirtilerek, üreticiler uyarıldı. 

Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Sert çekirdekli meyve türlerinden kayısı, ilimiz üretiminin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. İlimizin toplam arazisi 425 bin 450 hektar olup bunun yaklaşık 70 bin hektarı kayısı bahçesidir. Türkiye kuru kayısı üretiminin yüzde 90’ı dünya kayısı üretiminin yüzde 70’i Malatya'da yapılmaktadır. Kuru kayısı ihracatından sağlanan yıllık toplam gelir 350 milyon doları bulmuş olup, yaklaşık 40 bin aile geçimini kayısıdan sağlamaktadır" diyerek, şu ifadeleri kaydetti: 

"Kayısıda, ilkbahar don zararının meydana gelmesini etkileyen faktörler çeşitlidir. Sıcaklık derecesi ve süresi, düşük sıcaklığın oluşum şekli, bitkinin içerisinde bulunduğu gelişim dönemi, bitkinin sağlığı, beslenme düzeyi ve kuvveti, yetiştiricilik yapılan bölgenin topoğrafyası, çeşit ve anacın dayanımı, bir önceki yılın verimi gibi faktörler hasar şiddetini etkilemektedir."

"Özellikle iklimin Şubat ayında ılıman gitmesi, çiçeklerin don zararına karşı hassasiyetini artırdığından, bu yıl kayısı yetiştiriciliğindeki ilkbahar donları riskinin fazla olacağını göstermektedir. İlimiz için oldukça önemli olan kayısı yetiştiriciliğindeki ilkbahar geç donlarına karşı, 2012 yılından itibaren çiçeklenme döneminin de içine alınması, çiftçilerimizin olası afetlerde risk paylaşımı adına önem arz etmektedir. Çiçeklenme döneminin prim desteğinin 2/3'ünün devlet tarafından ödenmesi ise, çiftçilerimizin poliçe maliyetini azaltmaktadır" diyen Selvi, "Kayısı için ova ve sahil bölgelerinde 26-28 Şubat tarihleri, poliçe kabul günleri sonu olarak belirlenmiş durumdadır. Bu nedenle çiftçilerimizin poliçe kabul süresi bitmeden sigorta yaptırmaları önem arz etmektedir" şeklinde açıklamasını tamamladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız