SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Üretime de Teşvik Lazım'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, "Yatırım teşviği yanında üretim teşviğinin de verilmesi elzem olmuştur. Bugün üretimi teşvik günüdür" dedi.

TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, yaptığı yazılı açıklamada, "Ülkemiz var olan küresel krizden ciddi oranda yara almıştır. İşsizlik artmış, istihdam daralmış ve son yıllarda dünyada küçülen ekonomilerde maalesef birinci olduk. Bu yüzden yatırım teşviği yanında üretim teşviğinin de verilmesi elzem olmuştur. Bugün üretimi teşvik günüdür. Ve büyüme hızımızı yeniden yüzde 7’nin üzerine çıkartmak zorundayız. Teşvik sisteminin sektörel-bölgesel odaklı yeniden tasarlanma fikri olumludur. Ancak kapasite kullanım ve istihdam oranlarının fevkalade düştüğü iç ve dış talebin birlikte ortadan kalktığı bir dönemde zaten kullanılmayacak ilave kapasiteler oluşturmak yerine mevcut kapasitelerin kullanılmasını desteklemek daha doğru olacaktır" dedi.

Erkoç şu ifadeleri aktardı:
"Üretim ve tüketim problemini çözmeden yeni yatırımları gerçekleştirmek zordur. Şuan geldiğimiz noktada sanayi üretimi üç yıl önceki seviyesine gerilemiş durumdadır. Mevcut üretim kapasitesinin ancak yüze 70'inin kullanıldığı bu ortamda önceliği mevcut üretimi korumaya vermeliyiz. Mevcut üretim desteklenirse ekonomiye, istihdama direk faydası olacaktır. Tabiki yeni yatırımlar ve teşviklerde önemlidir. Ama bunların ekonomiye ve istihdama faydası uzun vadede olacaktır. Her ülke kendi iç pazarını korumak zorundadır. Ve ülkeler kendi iç pazarlarını korumak için her gün yeni tedbirler alıyorlar bizim ülkemizde de yerli üreticiyi koruyacak onun rekabet gücünü artıracak tedbirlerin alınması şarttır. Çünkü ihracatçılarımız herhangi bir malı ihraç edecekleri zaman türlü türlü sıkıntılarla karşılaşıyorlar bu konuda yerli üreticilerin korunması için tedbirler alınmalıdır."

Erkoç yapılması gereken işlemleri ise şu şekilde sıraladı:
"Dış pazarın daraldığı bu dönemde iç pazarın canlandırılmasına yönelik somut adımlar atılmalıdır. Düşük ve sabit gelirlilerin alım gücünün artırılması için yeni tedbirler alınmalıdır. İstihdam sağlayacak bazı sektörlerde vergi indirimi sağlanmalıdır. Yeni yatırımlarda yerli üreticiler desteklenmelidir. Yerli mallarının üretimi ve tüketimi teşvik edilmelidir. Şirket birleşmeleri kolaylaştırılmalıdır. Türk Ticaret Kanunu biran önce çıkarılmalı. Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün tekrar canlanması için konut kredilerindeki vergi oranlarının düşürülmesi gerekir. İnşaat malzemelerindeki KDV oranları düşürülmelidir. Kredi Garanti Fonu'nun mali imkanlarını artıran düzenleme acilen devreye sokulmalıdır. Kamu alacaklarında uygulanan gecikme zammı düşürülmelidir. Sanayi ve Tarımsal sulamadaki elektrik borçları taksitlendirilip sulama enerjisine destek verilmelidir. Tarım ve hayvancılık ürünlerinde KDV oranları yüzde 1'e indirilmelidir. KOSGEB desteklerine tarım ve hayvancılıkta eklenmelidir. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmalarında kredi kapsamına alınması gerekir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız