SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Üretimindeki Avantajlar Neler?

A- A+ PAYLAŞ
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, Malatya'da yapılan nar üretimi ile ilgili bilgiler verdi. Malatya'nın meyvecilik açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Aygül, ilçelerin kendine has meyvelerinin bulunduğunu belirtti. Narın, eksi on dereceye kadar dayanan bir meyve olduğunu sözlerine ekleyen Aygül, narın üretiminde bir çok avantaj olduğunu söyledi. 
 
"ÜRETİM AŞAMASINDA AVANTAJLARI VAR"
 
Aygül yaptığı açıklamada şunları söyledi; " Nar, içermiş olduğu antioksida ilaç, boya, mürekkep, yağ, hayvan yemi ve sirke gibi ürünlerin sağlanmasında hammadde olarak kullanılması nedeniyle de bir endüstri bitkisidir. Narın -10 dereceye kadar dayanması, çiçeklenmesinin geç olması nedeniyle ilkbahar geç donlarından zarar görmemesi, toprak isteği yönünden çok seçici olmaması, meyve kabuğunun özel yapısı dolayısıyla +5,+6 derece sıcaklık ve yüzde 85-90 nem koşullarında 5 ay süre ile depolanabilmesi, önemli bir avantajdır. Ayrıca nar çok kısa sürverim alabileceğiniz bir üründür. Bu nedenle de nara talep gün geçtikçe artmakta ve ilimizde nar üretimi hızla yaygınlaşmaktadır" dedi. 
 
"NAR İŞLETME TESİSLERİ KURULMALI"
 
Dünyada en fazla Nar üretimi yapan ülkeler arasında Hindistan'ın birinci, İran'ın ikinci ve Türkiye'nin ise üçüncü olduğu söyleyen Aygül, " Dünyada en fazla nar üretimi yapan ülkeler arasında Hindistan'ın 1 milyon 140 bin ton ile birinci , İran 705 bin ton ile ikinci ve Türkiye'nin ise 2008 yılında127 bin 760 ton 2009 yılında 150 bin ton ve 2010 yılında 350 bin ton üretimle üçüncü sırada yer aldığını görmekteyiz. Ülkemiz, 176 bin 197 dekar alanda ürettiği narın 12 bin tonunu ihraç ederek, son yıllarda 8-9 milyon dolar olan ihracatını 32 milyon dolara çıkarmıştır. İlimizde ise, 120 dekar alanda 170 ton nar üretilmektedir. Bu üretimde en büyük pay Doğanyol İlçemize aittir. Doğanyol'da 45 dekar nar bahçesinden 68 ton nar üretilmektedir. Narın meyve kalitesini olumsuz etkileyen kabuklarda çatlama sorunu iyi bir sulama programı ile önlenebilir. Ayrıca meyvelerin açıkta bırakılması sonucu ortaya çıkan ağırlık kaybı, uygun soğuk hava depoları ile giderilebilir. Üreticilerin ve pazarlayıcıların bu iki önemli konuyu dikkate almaları nar üretiminde kalitenin korunmasını önemli ölçüde sağlayacaktır. Narın iyi gelir getirmesi için doğru çeşitlerin dikiminin yapılması ve nar işleme tesisleri kurulması gerekmektedir" 
 
"BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR"
 
Geçtiğimiz hafta Nar Festivali yapılan Doğanyol ilçesinde,  genellikle bahçe kenarlarına dikimi tercih edilen narın, kapama bahçeler şeklinde dikilerek ekonomik üretim sağlandığına dikkat çeken Aygül, "Bu amaçla "Meyveciliği Projesi" kapsamında çalışmalar başlatılmıştır. Malatya Meyvecilik Projesi çerçevesinde, Doğanyol'da 39 adet örnek bahçe (144 dekar alan) tesis edilmiştir. Bunların 5 adedi (15 dekar) Nar bahçesi tesisidir. 2011 yılının sonbahar döneminde de 1 çiftçimiz 4 dekar alan için projeye başvuru yapmıştır. Çok fazla sayıda olmamakla birlikte kapama nar bahçesi olarak örnek teşkil etmesi bakımından, bu çalışma büyük önem taşımaktadır. Nar yetiştiriciliğine verdiğimiz destekle, Doğanyol İlçemizi önemli bir nar yetiştirme merkezi yapmayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız