SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Usta Bizim Faytonun İşi Acil!..''

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da bir dönemin, kent içi ulaşımda en önemli taşıtı olan faytonların yerini Murat 124 marka otomobillerle yapılan taksiciliğe bırakmasından yaklaşık 30 yıl sonra Malatya caddelerinde görülmeye başlanan "tek atlı" fayton, özellikle "nostalji" yaşamak isteyenlerden büyük rağbet görüyor.

Son zamanlarda, bazı çiftler "gelin arabası" olarak, faytonu tercih etmeye başlayınca, faytoncu da arabasını bu duruma uygun tutmak zorunda kaldı.

Fayton ve atı daha temiz, daha bakımlı olmalıydı..

Faytonun yoğun olduğu dönemde; Kernek Camii yanı, Yeni Cami arkası "durak" olarak kullanılırken, Halep Caddesi'ndeki Aksoğan Konağı'nın önündeki yalaklı çeşme, Sarıcıoğlu Mahallesi Halfettin Sokağı'ndaki su arkı (harığı), faytonların yıkandığı, atların su içirildiği yerlerdi. Ve faytonlarla birlikte "değişen" kent dokusuyla birlikte, buralar da önce işlevlerini yitirmişler, sonra yokolmuşlardı.

2005 yılının Malatya'daki tek faytonu, 30 Temmuz Cumartesi günü, yine bir düğün gezisi için kiralanmıştı.

Faytonunu süsleyen faytoncu, atın ve arabanın temizliği için, Özel İdare Müdürlüğü arkasındaki bir oto yıkamacısının yolunu tuttu. Sorun şu idi ki; sırada değişik modellerde otomobiller vardı. Faytoncunun da acelesi.. "Usta bizim iş acil.." diyordu..

Oto yıkamacısı, faytoncuyu kırmak istemiyordu, ancak arabanın önündeki "tek beygir" de, diğer araçlar için tehlike yaratabilirdi. Faytoncuya, "Tamam ama, atı sürekli tutacaksın. Bir saniye bile bırakmayacaksın.. Azıp da diğer arabaların üstüne çıkmaya, zarar vermeye.. Valla ne sen ödeyebilirsin, ne ben.. Aman ha aman!.." dedi ve faytoncudan, sözü aldı. Sonra, fayton yıkamaya girdi. Kompresörle tazyik verilen yıkama suyuyla fayton ve at bir güzel yıkanırken, arabacı ve yıkayıcı her an tetikteydiler. Ancak, aşırı sıcaktan da hayli bunaldığı anlaşılan at, temizlenirken aynı zamanda serinlediği bu mekanda hayli mutlu ve de çok usluydu.

Vukuatsız olarak fayton yıkama işlemi bitti ve faytoncu, "gelin arabası" olacağı düğüne doğru yol almadan önce, "yıkama bedeli"ni de ödedi..

Bütün bunları, bir arkadaşıyla otomobilini yıkatmak için orada bulunan Görüş Gazetesi Muhabiri Levent Barış da fotoğrafladı..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız