SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Üstten de Karayolu Geçecek mi?

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye'nin en uzun demiryolu köprüsü olan Karakaya Baraj Gölü üzerindeki 2 bin 400 metre uzunluğunda olan Fırat Köprüsünün üst kısmına karayolu yapılması ile ilgili olarak proje çalışması başlatıldı. Proje gerçekleşirse, Türkiye'nin ilk en uzun 2 katlı köprüsü yapılmış olacak.

Vali Ulvi Saran, beraberinde Battalgazi Kaymakamı Abdulmuttalip Aksoy, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, TCDD 5. Bölge müdürlüğü yetkilileri ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden gelen teknik heyet, Karakaya Baraj Gölü üzerindeki Türkiye'nin en uzun demir yolu köprüsü olan Fırat Köprüsünde incelemelerde bulundular.

İnceleme esnasında bir açıklama yapan Vali Ulvi Saran, "Türkiye'nin en uzun demiryolu köprüsü. Uzun bir süreden beri 25 yıldan beri hizmet etmektedir. Köprü demiryolu olarak hizmet etmekle beraber, üzerinden karayolu geçebilir mi diye bir çalışma başlattık. Demiryolu köprüsünün sadece tren geçişleri ile sınırlı kalmamalı diye düşündük. Ortadoğu teknik Üniversitesi'nden ve diğer bazı kurumlardan davet ettiğimiz mühendislerimiz tarafından şuanda bir inceleme yapılıyor. Şuanda köprü üzerinde bir inceleme yapılıyor. Köprünün statik yapısı, yük taşıma kapasitesi değerlendirerek, demiryolu köprüsü üzerinden bir karayolu inşa etmek suretiyle iki il arasındaki yolcu ve yük trafiğinin aynı köprü üzerinden taşınması imkanları araştırılıyor. Eğer bu yapılabilirse, Malatya'da oturan çok sayıdaki Elazığ'ın Baskil ve Keban ilçesindeki vatandaşlar ile Elazığ'daki Malatyalıların köprüden karşılıklı geçişleri karayolu imkanları ile sağlanmış olacak. Belki o zaman Karakaya Baraj Gölü üzerindeki feribotla taşıma zorunluluğu kalkmış olacak. Şuanda çalışma yapılıyor. Konusunda yetkin uzmanlarımız var. Heyette, çelik köprülerin karayolu ile birleştirilmesi konusunda deneyimli olan bir ABD'li bir uzman da var. Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden özellikle köprü konusunda yetkin uzmanlar var. Şartlar uygun olduğu takdirde bu alternatif devreye sokulacak. Önce yapılan incelemenin sonucunu bekleyeceğiz" şeklinde konuştu.

Bu arada, toplam uzunluğu 2 bin 400 metre olan Karakaya Baraj Gölü üzerindeki Fırat Demir Köprünün 1981 yılında ihale edildiği ve 1986 yılında ise dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından tren ulaşımına açıldığı belirtildi.

Yapım maliyeti 22 milyon TL olan köprünün temelleri kazık, ayakları betonarme tabliyeleri ise çelik. Köprüde 29 adet tabliye bulunuyor. Malatya'nın Battalgazi ilçesindeki Fırat Tren İstasyonu ile Elazığ'ın Baskil ilçesinin Kuşsarayı Tren İstasyonu arasında bulunan Fırat Demiryolu Köprüsü'nün eni 4.5 metre, yüksekliği 6 metre, taşıyacağı tonajın ise 20 ton dingil basıncı olduğu kaydedildi.

Eğer proje gerçekleşirse, Türkiye'nin ilk baraj gülü üzerindeki iki katlı köprüsü yapılmış olacak. Köprünün alt kısmında trenler, üst kısmında ise karayolu araçları geçecek.

Öte yandan, 2002 yılında Karakaya Baraj Gölü'nde yük ve yolcu taşımacılığı yapan Baskil Kaymakamlığı'na ait feribotun alabora olarak 13 kişinin ölümüne yol açması nedeniyle baraj gölü üzerinde köprü yapılması gündeme getirilmişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız