SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Üstün Verim Alındı'

A- A+ PAYLAŞ

'Tarla Günü' düzenlenen Hekimhan'da, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü organizasyonuyla Eskişehir Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden temin edilerek Hekimhan ilçesi Karapınar köyünde deneme ekimi yapılan 'Sönmez 2001' çeşidi buğdaydan üstün verim alındığı belirtiliyor.

Karapınar köyünde yapılan 'Tarla Gününe', Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, Güzelyurt Belediye Başkanı Ali Seydi Millioğulları, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdür Vekili Akif Canal, Hekimhan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Bülent Çiftçi, Hekimhan Ziraat Odası Başkanı Hacı Parmaksız, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik elemanları ile çiftçiler katıldı.

Burada konuşma yapan Aygül, "İlimizde 2010 yılı buğday ekim alanı 951 bin 610 dekar olup, toplam buğday üretimi 198 bin 520 ton'dur. Buğday ekim alanı ilimiz toplam tarım alanın yaklaşık dörtte birine tekabül etmektedir. Bu kadar geniş alanda buğday tarımı yapmamıza rağmen iyi senelerin ortalama verimi dekara 200 kilogram düzeyindedir. Bu düşük verimi yükseltmek ve çiftçilerimizin gelir seviyesini iyileştirmek amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl
Müdürlüğü olarak, 2009 yılı sonunda iki yeni buğday çeşidini ilimize getirerek denemeye aldık. Tamamen çiftçi şartlarında yapılan bu denemede, yerli buğdaydan dekara 250 kilo ürün alınırken, yeni çeşitlerin birinden 350 diğerinden ise 450 kilo verim sağlandı. Dekara 450 kilo verim alınan bu çeşit 'Sönmez 2001' çeşidiydi" dedi.

Aygül, geçen yıl sonbahar döneminde Eskişehir Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü nezdindeki girişimleri sonucunda 15 bin kilogram Sönmez 2001 buğday tohumluğu temin edip çiftçilere teslim ettiklerini söyleyerek, "Bu tohumluk Hekimhan İlçesi Karapınar köyünde de ekildi. Bugün 'Sönmez 2001' buğday çeşidinin hasadını birlikte yapacağız. Üründeki verimi çiftçilerimiz, ziraat odalarımız ve burada olan herkes açıkça görecek. Bu hasat sezonunda dekara 600 kilograma yakın verim beklemekteyiz.Bu buğday türü, ekmeklik bir buğdaydır. Melezleme ıslah metoduyla geliştirilmiştir. 2001 yılında tescil edilmiş olup, erkenci, kışa, kuraklığa ve yatmaya dayanıklı, kardeşlenme düzeyi iyi, sap verimi yüksek, sarı pas, kahverengi pas, sürme ve rastık gibi hastalıklara oldukça dayanıklıdır. Yapılan hesaplamalarda; çiftçilerin ellerindeki yerli tohumlukları, verimi yüksek ve bölgemize uyumlu sertifikalı yeni çeşitlerle değiştirmeleri halinde,
Malatya olarak yıllık toplam buğday üretiminin 400 bin tonu geçeceği ve İl ekonomisine yaklaşık 150 milyon lira civarında ek gelir sağlanacağı ortaya çıkmıştır. Bu nedenle çiftçilerin mevcut tohumluklarını sertifikalı ve yüksek verimli çeşitlerle bir an önce değiştirmeleri gerekmektedir
. Bakanlığımız bu yıl sertifikalı buğday tohumluğu kullanan üreticilere, dekar başına 6 lira destekleme yapmaktadır. Dekara 20 kilo tohum kullanıldığına göre, tohumun kilogramına verilen destek miktarı 30 kuruş civarındadır. Tohumluk buğday kilo fiyatının 85-90 kuruş olduğu dikkate alındığında çiftçimize tohum maliyeti sadece 55-60 kuruş olacaktır. Bu büyük bir nimettir. Çünkü sadece tohumluğunuzu değiştirmekle buğday geliriniz 2 katına çıkmakta, net karınız ise dörde katlanmaktadır. Bu imkandan tüm
çiftçilerimizin istifade etmelerini istiyoruz"
dedi.

 Konuşmalardan sonra biçerdöverle hasada başlandı ve 2 dekar alan biçilerek elde edilen bin 200 kilo 'Sönmez 2001' çeşidi çiftçilere özellikleri anlatılarak gösterildi.

 

 

 

 

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız