SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Üstünlük Takva İledir"

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:39:40
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Sünnet Perspektifinde Kadın” konulu konferansta Doç. Dr. Huriye Martı konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı Doç. Dr. Huriye Martı’nın verdiği konferans, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saffet Sancaklı, öğretim üyeleri ve öğrencilerin katılımı ile İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Doç. Dr. Martı, konuşmasında Hazreti Muhammed'in yaşamından örnekler verip, hadisler ışığında konuyu değerlendirdi. “Peygamber Efendimiz, bir kervan yolculuğu esnasında, develerin üzerinde seyahat eden kadınları taşıyan kervan sorumlusuna ‘Aman kristalleri dikkatli taşı’ sözü ile kadını kristale benzetmiştir.” diyen Martı, Hazreti Muhammed'in, kadına verdiği yüksek değeri bu sözü ile de vurguladığını belirtti. 

“Kadın ve erkek aynı özden yaratılmıştır ve aynı imtihana tabidir.” diyen konuşmacı, cahiliye döneminde kadının eşyadan bile kabul edilmediğini, vahiy ile birlikte kadının da birtakım haklarının var olduğunun öğrenildiğini, hak ve sorumluluk bağlamında kadın ve erkeğin birlikte düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

Allah’ın yeryüzündeki halifesi olmanın bir insana en büyük değeri yüklediğini açıklayan Doç. Dr. Huriye Martı, sözlerine şöyle devam etti: “İnsan, en saygın, en onurlu, en değerli varlıktır; onun üstün olmasını sağlayan ne kadın ne de erkek olmasıdır. Üstünlük, ancak takva iledir. Kadın ve erkek, insan olmakla aynı sorumluluğu üstlenip, aynı cezayı çeken ya da aynı mükâfata tabi tutulan varlıklardır. Kadına ve erkeğe, farklı kabiliyetler ile birbirini tamamlayan varlıklar olarak bakmak gerekir. Kuran-ı Kerim, hanımlarınız sizin için bir elbisedir, siz de onlar için bir elbisesiniz demektedir. Yine Peygamber Efendimiz, Veda Hutbesi’nde, sizin kadınlar üzerinde hakkınız olduğu gibi, onların da sizin üzerinde hakları vardır demiştir.”

Hz. Peygamber’in, “Bana dünyada üç şey sevdirildi: Hanımlar, güzel koku ve gözümün nuru namaz.” sözlerini hatırlatan Martı, “Kuran-ı Kerim’de yer alan çizgi, hayatın içerisine Peygamber Efendimiz tarafından yerleştirilmiştir.” dedi.

Program, katılımcılardan gelen soruların ardından sona erdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız