SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Üyeyim, Haberim Yok''

A- A+ PAYLAŞ

TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifi kabul edildi. Teklif önümüzdeki günlerde Genel Kurul'da yasalaştırılacak.

Komisyon, teklifi bazı değişikliklerle benimserken, daha önce kabul edilen bazı maddeler üzerinde tekriri müzakere yapıldı ve yeni maddeler eklendi. Kabul edilen bir önergeyle, fuhuş yaptırmak amacıyla kişileri ülkeye sokan ya da ülke dışına çıkaranlara 8 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası verilmesi benimsendi. Hırsızlık suçunun işlenmesi amacıyla konut dokunulmazlığının ihlali veya mala zarar verme suçunun işlenmesinde, bu suçlardan dolayı soruşturma ve kovuşturma yapılabilmesi için şikayet aranmayacağına ilişkin önerge de kabul edildi.

AKP Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan başkanlığında toplanan Komisyon, AKP Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ ile 11 milletvekili tarafından verilen ve çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifinin görüşmelerine devam etti.

AKP Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Yılmazcan, büyük şehirlerde suç işleyen çocukların terör örgütü PKK'nın güdümünde olduğunu ifade ederek, ''Böyle çıkarırsak, PKK'ya destek vermiş oluruz'' dedi. Tekrar söz alan CHP'li Eraslan, ''Ayaküstü, akademik güvenilirliği olmadan'' böyle bir düzenleme yapmanın, yanlış sonuçlar doğuracağını savunarak, düzenlemenin tekrar komisyonun gündemine geleceğini ve değişiklikler yapılacağını ileri sürdü.

Daha sonra Hükümet temsilcisi olarak toplantıya katılan Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürü Niyazi Güney, söz alarak, Eraslan'a tepki gösterdi.

CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç da Adalet Bakanlığı'nın kendi belirlediği akademisyenlerle yasa çalışmaları yaptığını, eleştiri yöneltilince de alınganlık gösterildiğini iddia ederek, tasarıların, ''dokunulmaz'' olarak gösterilmesinin, TBMM'nin varlık nedeninin tartışılmasına neden olacağını kaydetti. Kılıç, ''Özel dünyanızda, özel mekanlarınızda bunu hazırlıyorsunuz. Adalet Komisyonu üyesi olarak benim haberim yok. Akademisyenlerin haberi yok'' diyerek, temel yasaların günübirlik değiştirilmesinin büyük yanlışlara neden olacağını söyledi.

CHP'li Eraslan da söz alarak, ''Niyazi Bey, niye alınganlık gösteriyor?'' diye sordu. AKP'li Bozdağ ve arkadaşlarının imzasını taşıyan yasa teklifinin görüşüldüğünü, alınganlık gösterecekse bunun Bekir Bozdağ olması gerektiğini belirten Eraslan, ''Tasarıyı, yasa teklifi olarak gündeme getiriyorsanız, o zaman Anayasaya, Meclis İçtüzüğüne karşı hile yapıyorsunuz'' diye konuştu.

Suça karışan çocuklarla ilgili hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının, suçlarda patlamalara neden olacağını anlatan Eraslan, düzenlemenin, ''çocuklara karşı hapis cezası verilmez'' anlamını taşıdığını savundu.

Eleştiriler karşısında alınganlık gösterilmesine anlam veremediğini belirten Eraslan'a, AKP'li Akbulut, ''Eleştiriyorsunuz ama ortaya bir şey koymuyorsunuz'' diye tepki gösterdi.
Tekrar söz alan Güney, yasama faaliyeti çerçevesinde yöneltilen eleştirilere karşı olmadığını söyledi.

Güney'in, ''Yargı mensubuyum'' demesi üzerine, CHP'li Eraslan, ''Burada, yargı mensubu değil hükümet temsilcisisiniz'' diye karşılık verdi.

Güney, Eraslan'ın komisyonda 2 yıldır yaptığı konuşmaları çıkardığını bildirerek, tasarı ve tekliflere ilişkin yazdığı muhalefet şerhlerinden de bölümler okudu.

Eraslan, ''Ne yazacağıma ben karar vereyim. Yargı mensubuysan dava et'' diye tepki gösterirken, CHP'li Kılıç da hükümet temsilcisinin, milletvekilleri ile tartışmaya girmesi gibi bir üslup bulunmadığını, bürokratların milletvekillerine ders veremeyeceğini söyledi. ''Haddinizi bilin'' diye seslenen Kılıç'a, Güney, ''Ben, milletin başıyım'' diye karşılık verdi.

''Milletin başı değil, idarenin başısınız'' diyen Kılıç, sözlerini, ''İstifa edin, bir partiden aday olun, karşımıza çıkın. Komisyonun sahibi siz misiniz?'' diye sürdürdü.

CHP'li Eraslan'ın da ''İşinize gelince yargıç, işinize gelince hükümet olamazsınız, böyle şey olamaz'' diye tepki göstermesi ve tartışmanın büyümesi üzerine toplantıya ara verildi. Arada, CHP'li Eraslan ile konuşan Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İzzet Özgenç, tartışmanın nedeninin, Eraslan ile kendi arasındaki güvensizlikten kaynaklandığını söyledi. Tartışmanın kendi üzerinden yürütüldüğünü ileri süren Özgenç, ''Ben, bu işe elimi verdim, vücudum altında kaldı'' dedi.

Eraslan, ''Hocam, siz siyaset yaptınız. Yazdığınız kitabın önsözünde bir milletvekiline hakaret edeceksiniz. Böyle bir şey yok'' diye karşılık verdi.

FUHUŞ İÇİN GETİRİLEN YABANCILAR
Komisyonda, Dışişleri Bakanlığı'nın talebi üzerine, fuhuş yaptırmak için kişileri ülkeye sokan ve ülke dışına çıkaran kimselere 8 yıldan 12 yıla kadar para cezası verilmesine ilişkin önerge kabul edildi. Komisyon Başkanı Toptan, özellikle Moldova'dan getirilen kadınların zorla çalıştırıldığını belirterek, Dışişleri Bakanlığı'nın bu konuda zor durumda kaldığını söyledi. Adalet Bakanlığı temsilcisi, gelen heyetlerin bu konuyu gündeme getirdiğini belirterek, Dışişleri Bakanlığı'nın konudan rahatsız olduğunu, bu nedenle değişiklik yapılmasını istediklerini söyledi. Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ramazan Özkepir de bu konudaki haberlerin sık sık basında yer aldığını belirterek, ''Fuhuş yaptırmak amacıyla yurt dışından getirilen kadınların bodrum katlarında günlerce kapalı tutulduğu yazılıyor. Bu konuda düzenleme yapılması yerinde olur'' dedi.

CHP Çorum Milletvekili Feridun Ayvazoğlu ise 7 kişinin öldürüldüğü seri cinayete işaret ederek, ruhsatsız silahı koluna asarak gezen bir kişinin, yakalanması halinde Kabahatler Kanunu uyarınca 50 YTL para cezasına çarptırıldığını, ancak silahın müsadere edilmediğini ifade etti. Yasada bu konuda boşluk bırakıldığını belirten Ayvazoğlu, ''Eğer seri cinayetlerde kullanılan pompalı tüfeğe el konulsaydı, belki de bu cinayetler işlenmeyecekti'' dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız