SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Uygulamalı Ölü Yıkama Eğitimi

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:38:23
Uygulamalı Ölü Yıkama Eğitimi
A- A+ PAYLAŞ

Ankara’nın Çubuk İlçesinde İmam Hatip Lisesi öğrencilerine uygulamalı cenaze yıkama ve kefenleme eğitimi verildi. 

Çubuk Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü'ne bağlı Cenaze Hizmetleri Şefliği ile Çubuk İmam Hatip Lisesi tarafından ortaklaşa düzenlenen eğitim çerçevesinde İmam Hatip Lisesi öğrencilerine uygulamalı cenaze yıkama ve kefenleme eğitimi verildi. Cenaze Hizmetleri Şefliği'nde seyyar cenaze yıkama otobüslerinde Cenaze Hizmetleri Şefi Kadir Sağbazar ve gasil imam Cumaziye Ünal tarafından üç grupta verilen kurslara 100'ü kız toplam 200 öğrenci katıldı. Kurs süresince ölüm, yaşam, abdest, gusül, cenaze ile ilgili temel kavramlar, şehitlik, şehit cenazesi, cenazenin yıkanması, kefen, kefenleme, cenaze namazı, duaları, taşıma ve defin işleri, uygulamalı cenaze yıkama, kefen işlemleri ve diğer temel dini bilgiler hem teorik hem de maket ve gönüllü öğrenciler üzerinde uygulamalı olarak gösterildi. Öğrenciler açılan kursa yoğun ilgi gösterdi.

İnsanların acı gününde yanlarında olarak, onlara her konuda yardımcı olmanın önemine değinen Cenaze Hizmetleri Şefi Kadir Sağbazar, kursta cenaze yıkamadan önce ve sonrası hakkında cenaze imamlarının yapmaları gerekenleri anlattı. Cenazede 3 şeyin olduğunu bunlardan birincisinin hizmet, ikincisinin ibret ve üçüncüsünün ise dua olduğunu kaydeden Sağbazar, şunları söyledi: "Cenazenin yıkanması, teşhisi, tekfini ve defni bunlar dinimizin bir gereği ve dinimizin bir vecizesidir. Belediyemizin birçok hizmetinin yanında, eğitim hizmetleri de bulunmaktadır. Bizde bu kapsamda İmam Hatip Lisesi son sınıfı öğrencilerimize yönelik cenaze nasıl yıkanır, nasıl kefenlenir, nasıl tabuta konulur, nasıl defin edilir, hangi dualar okunur ve yapılması gereken aşamalar ile uygulamaları konusunda eğitim veriyoruz."

Hitabet ve Mesleki Uygulama derslerinde olan cenaze yıkama eğitimini uygulamalı olarak belediye ile birlikte organize ettiklerini söyleyen İmam Hatip Lisesi öğretmenlerinden Bekir Yıldırım, "Biz öğrencilerimize cenazenin yıkanması kefenlenmesi ile ilgili teorik bilgiler vermemize rağmen, okulda uygulama yapacağımız yeterli yerimiz veya malzemelerimiz olmadığı için belediyenin Sağlık Hizmetleri ve Cenaze Hizmetleri bölümüyle böyle bir iş birliği yaptık. Bu faaliyetten beklentimiz öğrencilerimizin teorik bilgilerini uygulama yolu ile pekiştirmek ve bu konu ile ilgili tecrübelerini artırmaktır. Ayrıca toplumda cenaze konusunda cenaze yıkama ile ilgili endişe ve korku var. Yaşayarak görsünler ki bu korkularını gidersinler diye, böyle bir uygulama yapıyoruz" dedi.

Çubuk Belediyesi Cenaze Hizmetlerinde gassal bayan olarak çalıştığını söyleyen Cumaziye Ünal da, okuldan ve öğrencilerden böyle bir talep olduğu için çok mutlu olduklarını belirterek, "Gerçekten öğrenilmesi ve bilinmesi gereken bir husus. Bu ortamı bize sağlayan Çubuk Belediye Başkanımıza ve İmam Hatip Lisesi yöneticilerine, hocalarımıza da teşekkür ediyorum. Öğrencilerimize de ayrıca cesaretlerinden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum. Öğrencilerin cenaze yıkamayı öğrenmeleri benim içinde faydalı oluyor. Bu konu gerçekten çok önemlidir. Yalnız kaldığım zamanlar oluyor, cenazeyi tek başıma yıkadığım zamanlar oluyor. Cesaret edip yanıma bir arkadaş veya bir yardımcı bulamıyorum. Kızlarımızın bu şekilde öğrenmesi gelecekte gerçekten bizi çok rahatlatacaktır. Bizim olmadığımız yerde onların bu işi yapacaklarına inanıyorum’’ diye konuştu.

İki haftalık kursu başarıyla tamamlayan kursiyer öğrenciler ise, okulda verilen teorik eğitimi belediye ve öğretmenleri sayesinde pratiğe dönüştürdüklerini belirttiler. Çubuk İmam Hatip Lisesi son sınıfı öğrencilerinden Şakir Yanmaz, "Buradaki hocalar cenaze nasıl yıkanır, nasıl kefenlenir, nasıl defnedilir onu bize uygulamalı bir şekilde öğretiyorlar. Bize imam olduğumuz zaman zorlanmayalım diye öğretiyorlar. Hocalarımıza çok çok teşekkür ediyoruz" dedi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız