SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Uygulamayı Öğrendi, Doğru Bakana Gitti..

0
Güncellendi - 2016-01-27 02:41:38
Uygulamayı Öğrendi, Doğru Bakana Gitti..
A- A+ PAYLAŞ

Öğrendiği bir olay nedeniyle soluğu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun yanında alan AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, olayı detaylarıyla Bakan Ramazanoğlu’na‘a anlatıp, istemeyerek de olsa ebeveynlerinden birisi tarafından bir eşya gibi haczedilerek çocuğun ruhunda çok uzun yıllar unutamayacağı olumsuz etkiler yaratan haciz işleminin önlenmesi için yasa hazırlanmasını teklif etti. Bakan Sema Ramazanoğlu, bu önerinin yasa teklifi olarak hazırlanıp TBMM de görüşülmesi için Bakanlık Hukuk Müşavirliğine talimat verdi.

Edinilen bilgiye göre, olay şöyle gelişti: Milletvekili Öznur Çalık’ın tesadüfen öğrendiği bir olayda, boşanma nedeniyle velayeti anneye verilen çocuk, mahkeme kararıyla belirli günlerde babası tarafından alınarak çocukla iletişimini sağlamaktadır. Ancak mahkemece belirlenen bu görüşme günlerine biraz da velayeti verilen çocuğun kendi tercihi ile pek uyulmamıştır.

Mevcut yasalar gereğince çocuğunu almak isteyen baba, mahkeme kararını icra dairesine ibraz edip harç parasını da yatırarak ilamsız takip başlatıyor. Takip gününün devamındaki hafta sonu İcra dairesinin minibüsü ile çocuğun ikametgâhına giden polis ve icra memurları çocuğu haczederek babaya teslim ediyor.

Günümüzde eşya haczi için bile icra memurları ve polislerin ikametgâha gelmesi çevreye karşı mahcubiyet ve üzüntü ile karşılanırken, küçük bir çocuğun icra memurları ve polisler marifetiyle haczedilmesi, ailesinden fazla çocuğun ruhunda unutamayacağı derin izler bırakması kaçınılmazdır. Olayın insani boyutuna gelince haczedilen eşya değil çocuk da olsa neticede bir insandır.

Eğer çocuk üst üste iki defa gelindiğinde ikametgâhında bulunamaz ise ilamsız takibi gerçekleştiren ebeveyn, velayeti olan ebeveyn aleyhine ceza davası açarak hacizden mal kaçırmak suçu nedeniyle, yasadaki tarifle ‘’hacizden mal kaçırdığı’’ gerekçesiyle en az üç ay hapisle cezalandırılmasını talep edebiliyor. Yani bu tarifte göre ‘’mal’’ bir çocuktur.

İcra yoluyla çocuğunu bir günlüğüne görme hakkı edinen kişi, çocuğu tekrar velayeti olan tarafa teslim ettiğinde de imzalı tutanak düzenlemek zorunda kalıyor. Aksi halde karşı taraf çocuğu teslim almadım iddiasında bulunabilmesi de ayrı bir sorun.

Bu gibi durumun yaşanması halinde icra işlemi yaptırmak için de her defasında 400 ile 500 TL arasında icra harç masrafı yatırmakta işin mali boyutu. Maddi durumu yetersiz olan bir kişi bu yakışıksız haktan dahi yararlanamıyor.

Aile mahkemelerinin, çocuğun velayet dışında kalan ebeveyni ile görüşmesine genel olarak hep aynı şekilde karar vermesi yerine, anne babaların ayrılma sebepleri ve çocuğun velayeti olmayan tarafla görüşme zamanlarının belirlenmesi konusunda davaya bakan hâkimin, çocukların beyanını alması ve konunun uzmanlarından bilirkişi raporu alarak karar vermesinin, icra yoluyla çocuğu haczetmesi yolunu engelleyeceği düşünülüyor. Ayrıca mevcut uygulama hukukta farklı tanımlansa da, toplumda “İNSANIN HACZEDİLMESİ” uygulamasının kaldırılmasını, yeni yasal düzenlemeyle İcra memuru ve Polis, yerine, nöbetçi mahkemenin alacağı kararla Polis, Sosyal Hizmetler Uzmanı, Pedagog gibi veya daha farklı bir yöntemle yapılması gibi en uygun yöntemin belirlenerek yasalaştırılması için Çalık'ın öneri ve önderliğinde yasa teklifi çalışmalarına kısa sürede başlanması bekleniyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • akif (8 yıl önce)
    internet haber sitesi diye geçinmeyin. objektif olun. kaç kere gerçek yorumlar yazdım yayınlama cesaretine sahip olamadınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yakup (8 yıl önce)
    Diyelimki boşanmak için dava açtınız! 1-avukat tutacaksınız en az 3000₺ 2-kadın kocamdan şiddet gördüm yalanını söylerse ki bunun ispatı olmaksızın en az 15000₺ kadına tazminata hükmedecek 3-düğün de takılan takıların resmini mahkemeye sunan kadına düğün takıları bilirkişi tarafından tespit edilip kadına maddi karşılığına hükmedilecek 4-evlendikten sonra alınan ev-araba vs nin yarısı kadına verilecek kanun böyle emrediyor 5-çocuk ve anneye 250+250 ₺ nafaka vereceksiniz (asgari ücretliler için) 6-cocuğun velayeti annenin işine bakılmaksızın(misal barlarda çalışan kötü kadın dahi olsa)velayet annenin dir 7-baba için çocuğuyla görüşme zamanları ayda 2 defa annenin keyfi olursa ,istediği zaman bahane uydurur göstermez ki bunun anne için cezai bir müeyyidesi yok,ve babadan intikam için çocuğunu doldurmalar ŞİMDİ BU ADALETMİ erkeği resmen bitirip sonra cinnet getirmesine ve sonra katil olmasına vesile olan MEDENİ hukukumuz Sn. ÇALIK feminist olma
    0
    0
    Yanıtla
  • SERVET AYKAN (8 yıl önce)Yakup isimli kullanıcı yorumuna
    BİR ERKEK OLARAK BEN BU KONUDA KADINLARDAN YANAYIM. ÇÜNKÜ ONLAR ÇOCUKLARIMIZIN ANASIDIR. DURDUK YERDE KADIN YUVASINI YIKIP BOŞANMAZ. HELAL OLSUN ÖZNUR ÇALIK'A BİR KEZ DAHA TAKDİR ETTİM. OYUMU ÖZNUR HANIM İÇİN AKP YE VERECEĞİM ARTIK.
    0
    0
    Yanıtla
  • Zeliha YASAR (8 yıl önce)
    Okuyunca inanamadim.Boyle bir sey hepimizin basina gelebilir.Ne demek cocuk haczetmek milenyum caginda.Oznur hanima tesekkur ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • ilhan Şahin (8 yıl önce)
    Sn Öznur Çalık'ı yürekten kutluyorum. sadece Malatya'nın değil, toplumun dertleriyle de ilgilendiği için. Ne demiş büyük şair Tevfik Fikret; ''Sen zanneder misin ki benim hep elemlerim, heyhat ben nevaib-i eyyamı inlerim. (Türkçe meali; sen sadece benim kendi dertlerimden dolayı mı üzüldüğümü sanıyorsun. Ben toplumun dertleri için inliyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Raife Güner (8 yıl önce)
    Bence önemli olan sorunları bilmek değil, çözüm aramaktır. Bu açıdan baktığımda sn. Öznur Çalık'ı yürekten kutluyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Salih (8 yıl önce)
    Burda insanın haczedilmesi diye bişey yoktur.Bu olayın adı çocuk teslimidir.Bence olay farklı tarafa çekilmiştir.Bazen anne ve bazen de baba çocuğu vermeyebiliyor.Burdaki masraf olayına katılıyorum.İnsanlar bu kadar masraf icra yolluğu,pedegog vs..masraflar yapacağına o parayı çocuk için kullanabilirler.Hatta maddi durumu olmayan insanlarıda düşünürsek üzücü bir boyuta gidiyor.Fakat az öncede söylediğimiz gibi anne veya baba dan herhangi biri çocuğu göstermek istemediğinde ne yapılacak.Hakimliğinin buna karar tayini zor olacaktır.Çünkü istediği kadar hakim dinlesin eğer çocuk anne veya baba baskısı altında ise yine bu ebeveynler karşılıklı çocuğun yanında birbirini olumsuz tanıtmış iseler mahkemede tam bir uzman pedegog bulunmalıdır.Şunuda söyleyelim çocuğun olumsuz etkilenmesi çok doğrudur.Kapıda en az 5-6 altı adamı bende karşımda görsem korkarım.Ancak belki şöyle olabilir.Direk Hakimliğin bakarak ve gerekirse ebeveynleri karşı karşıya getirmemek suretiyle çocuğun o günlerde hakimliğe ebeveynler tarafından teslim edilerek polis ve insan kalabalığının önlenmesidir.Ama pedegog her şartta şarttır...
    0
    0
    Yanıtla
  • Abbas Çelik (8 yıl önce)Salih isimli kullanıcı yorumuna
    sn. salih bey, çocuk teslimine haciz memuru gidiyorsa bunun adına haciz denmez de ne denir?
    0
    0
    Yanıtla
  • MEHMET KOLUKISA (8 yıl önce)
    HELAL OLSUN ÖZNUR ÇALIK'A ARI GİBİ ÇALIŞIYOR MAAŞALLAH. ZATEN DERDİ OLAN ONA KOŞUYOR. DİĞER VEKİLLERE ULAŞMAK İMKANSIZ GİBİ
    0
    0
    Yanıtla
  • Sayın Kolukısa size katılıyorum...
    0
    0
    Yanıtla