SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Uygulayıcılar ''İlgi'' Göstermedi!..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi, Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) ve Elazığ Altınova Çimento tarafından inşaat mühendisleri, mimarlar ve müteahhitlere yönelik olarak düzenlenen 'Deprem ve Hazır Beton Sempozyumu' Malatya'da yapıldı. 1. derecede deprem kuşağında bulunan Malatya'da düzenlenen ve yapı güvenliğine ilişkin ana malzemenin konu edildiği sempozyuma, az sayıda belediye başkanı katılırken, mimar, mühendis ve müteahhitlerden de fazla ilgi olmadı.

İLGİLİLERİN İLGİSİZLİĞİ..
Malatya Belediyesi Konferans Salonu'nda yapılan sempozyuma Malatya Valisi Osman Derya Kadıoğlu, Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk, Gündüzbey Belediye Başkanı Hüseyin Selçuk, Dilek Belediye Başkanı Muzaffer Güven, Bayındırlık Müdürü Abuzer Aslan, THBB Genel Sekreteri Ferruh Karakule ile katıldı. Az sayıda mimar, mühendis ve müteahhidin sempozyumu izlemesi dikkat çekerken, Mimar ve Mühendis odalarının yöneticileri ile Müteahhitler Derneği'nin yöneticilerinin salonda bulunmaması dikkat çekti.

"ÇOK HASSASIZ!.."
Sempozyumda konuşan Belediye Başkanı Cemal Akın, belediye olarak yapıların daha kaliteli yapılması için her türlü çalışma içerisinde olduklarını belirterek, "Malatya’nın 1. derecede deprem bölgesinde bulunmasından kaynaklanan hassasiyetle, şehrimizde deprem bilincinin oluşturulması, depreme dayanıklı bina üretiminin gerçekleştirilmesi nihai tahlilde sağlıklı şehir yapılanmasının gerçekleştirilmesi bakımından bu tür bilimsel etkinliklerin büyük önem taşıdığına inanıyor ve bu etkinliklerin yapılması için her türlü desteği sunuyoruz.

Yerel yönetimlerin en önemli aktörü olan belediyelerin temel görevi yaşanabilir, sağlıklı, doğal dokusunu koruyan, çevreye saygılı ve hayat kalitesi yüksek şehir yapılanmasını gerçekleştirmektir. Bu anlayıştaki bir şehir yapılanmasının temel önceliklerinden biri de, şehirlerin deprem tehlikesine göre şekillendirilmesi, yapılaşma ve planlamanın, depremin yarattığı yıkıcı sonuçları en alt düzeye indirecek hassasiyetle yürütülmesidir.

Bu hassasiyetin bir ürünü olan bugünkü sempozyum da Malatya’da yapı kalitesinin artmasında, depreme dayanıklı bina üretiminde büyük önemi olan hazır beton ve deprem ilişkisinin ortaya konulması bakımından önem taşımaktadır.

Malatya Belediyesi olarak, yapıların 1. Derece Deprem Bölgesi’nde sahip olması gereken özellikleri taşıması için, yapılarda 1. derece deprem bölgesine uygun projenin hazırlanması, zemin etüdünün yapılması, projenin denetlenmesi, ara denetimlerin yapılması ve iskan ruhsatının verilmesi süreci hassasiyetle yapılmaktadır.

Bu kapsamda, yapıların projelendirme ve denetlenmesindeki bütünlüğün sağlanması, depreme dayanıklılığının en üst düzeye çıkarılmasında zemin özellikleri ve diğer faktörlerin yanı sıra kaliteli malzeme kullanımı, bu malzemenin doğru uygulanması ve bu malzemenin projeye uygun biçimde uygulanıp uygulanmadığının denetimi de hayati önemi haizdir."dedi.

Akın, beton laboratuarını önümüzdeki 2 ay içerisinde kurarak hizmete açacaklarını da belirterek, "Malatya Belediyesi bu çalışmaları kapsamında ayrıca Beton Labaratuarı kurma çalışmalarına başlamış bulunmaktadır. Beton Labaratuarının kurulması ile birlikte malzeme kalitesinin denetiminde etkinlik sağlanacak, numunelerin sağlıklı analizi yapılacaktır.

Bu arada, Malatya’da hazır beton santrallerinin sözleşmelerde taahhüt ettikleri beton sınıfına uygun biçimde döküm yapması ve taahhüt edilen sınıfa ait beton döktüklerine dair belge düzenlemeleri de binaların yapıların sağlıklı inşa edilmesi açısından vazgeçilmez önem taşımaktadır.

Öte yandan, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın şehirdeki binaların teknik özelliklerinin belirlenmesine yönelik envanterin hazırlanmasına yönelik çalışmalar başlatılmış bulunmakta, bu çerçevede teknik yapılanmaların alt yapısını hazırlıkları yürütülmektedir."dedi.

DİĞER KONUŞMALAR..
Sempozyumda konuşan THBB Genel Sekreteri Ferruh Karakule, "Topraklarının tamamına yakını deprem kuşağında bulunan ülkemizde, güvenli ve dayanıklı yapıların inşası için standartlara uygun hazır beton üretimi ve yüksek dayanım sınıflarında tekniğe uygun, doğru beton uygulamalarının öğrenilerek yaygınlaşması için yoğun bir çalışma yapıyoruz" dedi. THBB'nin 1998 yılında kurulduğunu ve şu anda 74 üyesi ile hazır beton sektöründeki 252 adet tesisle Türkiye'nin yüzde 65 oranında betonunu temin ettiğini belirten Karakule, Türkiye'de 490 adet hazır beton tesisi bulunduğunu; ancak bunlardan sadece 227 adedinin Kalite Güvence Sistemi Bölgesi'ne sahip olduğunu söyledi. Karakule, "Önümüzdeki 7 yıl için beklenen yıllık yüzde 5 oranındaki büyüme gerçekleştiği takdirde, 2010 yılında beton üretimi yüzde 35 oranında artacaktır" diye konuştu.

Sempozyumda Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat İncegöz, 'Malatya Çevresinin Tektonik Özellikleri ve Depremselliği' konusunda, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hulusi Özkul, 'Beton özellikleri, betonda dayanım ve dayanıklığı sağlayacak unsurlar ve önemi' konusunda, İnşaat Mühendisi Tümer Akakın ise, hazır beton sektöründe dikkat edilecek olan uygulamalar hakkında bilgiler verdiler.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız