SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Uygundur" Denildi mi?

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:48:29
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın ve yakın çevresinin içmesuyu ihtiyacını karşılayan Gündüzbey Pınarbaşı’ndaki kaptajın havzasının Adıyaman sınırlarındaki bir yere Adıyaman İl Özel İdaresi’nin maden ocağı izni verdiği, ÇED raporuna gerek duymadan verilen bu iznin Malatya’dan da “uygun” görüldüğü öne sürüldü.

Konunun uzmanları “Yetkililer, içme suyu kaynağı alanını sadece bir nokta olarak değerlendiriyorlar. Bu değerlendirme çok yanlış. Kaynak Adıyaman,  Doğanşehir  hatta Kahramanmaraş gibi yakın çevrelerde bulunan su kaynaklarının toplandığı bir havza. O nedenle bu bölgeler de dikkate alınmalı. Aksi halde felaketin boyutları Malatya için çok çok büyük olur” diyerek içme suyu kaynağı alanının dar bir alan olarak değil geniş bir alan olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirttiler.

İddialara göre, Adıyaman sınırları içerisinde bulanan ve  kaynak alanına pek uzak olmayan bir bölgeye maden ocağı açma izninin, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna gerek olmadığı gerekçesiyle verilmesi aşamasında Malatya İl Özel İdaresinin de görüşlerinin alınması gerektiği itirazları üzerine, Adıyaman İl Özel İdare ve Çevre Şehircilik Müdürlüğü Malatya İl Özel İdaresine gönderdiği yazıyla görüş istedi. Malatya İl Özel İdaresi ise, maden ocağı açılmasını“uygun” görerek 24.07.2012 Tarih ve 7215 sayılı yazıyla Adıyaman İl Özel İdaresine gönderdi. Bu iddiaların basın kuruluşlarına iletilmesinin ardından Malatya İl Özel İdare üst düzey yöneticilerine ulaşan habercilere “ Valiliğin izni olmadan yazıyı veremeyiz” yanıtıyla, Adıyaman’a gönderilen ve “uygun”  görüş içeren yazıyı vermekten imtina ettiler.   

 

Merkez ilçe ile birlikte çevre belde ve köylerde yaşayan 600 bin kişinin içme suyunu karşılayan içme suyu kaynağı, geçmişte de aynı tehlikelere maruz kalmıştı. İçme suyu kaynağına 1.5 km gibi yakın mesafeye kurulan taş ocağı yerel basının ve duyarlı çevrelerin baskısı üzerine kapatılmıştı. Daha sonraki süreçte Adıyaman İl Özel İdaresince verilen ruhsatla su kaynağına 8 Km uzaklıkta kurulan tesisle faaliyete geçen taş ocağı, yerel basın, Valilik ve Malatya Belediyesi’nin yoğun gayretleri üzerine faaliyetten men edilmişti.   

HABER: Yaşar KARAASLAN- Malatya Hakimiyet Gazetesi

ARŞİV FOTO: Malatya'nın içmesuyu ihtiyacını karşılayan Gündüzbey Pınarbaşı'ndaki kaynak

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız