SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Uykunuz mu Gelmiyor?

A- A+ PAYLAŞ

Uykunuzu almış olmanız çok önemlidir. Sağlığınız için düzenli uyumanız şarttır. Uykusuzluk, zihinsel ve fiziksel anlamda performansınızı düşürür.

Mevsim değişikliği nedeniyle bu aralar üstünüzde bir yorgunluk hissediyorsanız, bir hafta boyunca yarım saat önceden yatın. Faydasını göreceksiniz.

İyi bir uyku için işte size ipuçları:

1- Sadece yürüyüş bile olsa, her gün mutlaka fiziksel egzersiz yapın

2- Akşam saat 7:00’den sonra kafeinli içeceklerden uzak durun. Kahve ve kola yok!

3- Yatmaya gitmeden bir saat önce ‘zihinsel yoğunlaşma’ gerektiren her türlü işi bırakın. Zarflara adres yazmak olabilir ama bilimsel makale okumak yok.

4- Yatak odanız biraz serin olsun.

5- Yatak odanız mümkün olduğunca karanlık olmalı. Dijital saatin ışığı bile uyku döngünüzü bozabilir.

6- Yatak odanız mümkün olduğunca tertipli olsun. Yatağa yatınca yastık, minder, battaniye vs. ile uğraşmak uykuya dalmanızı zorlaştırır.

Eğer uykunuz gelmiyorsa:

7- Yavaş aralıklarla derin nefes alın, ta ki artık dayanamayıncaya kadar.

8- Ertesi gün çıkacağınız bir yolculuk, girişeceğiniz bir iş vs. gibi nedenlerden dolayı zihniniz sürekli faaliyet halindeyse, aklınızdan geçenleri bir kağıda yazın. Bu teknik gerçekten işe yarar.

9- Sıcakladığınız için uykunuz kaçıyorsa yatmadan kısa süre önce nemlendirici sürerek kendiniz serinletebilirsiniz.

10- Ayağınız üşüyorsa yatarken çorap giymek işe yarar.

11- Yattığınız yerde bütün vücudunuzu esnetin.

12- Ilık bir şeyler için.

13- Esneyin.

14- Ayak parmaklarınızı birkaç defa yukarı aşağı gerip bırakın

15- Kendi kendinize “Şimdi kalkmam lazım” deyin ve sabah zorlukla kalktığınız anı yaşadığınızı hissedin. Bu deneyim bazen o kadar yorucudur ki ne olduğunu anlamadan uykuya dalıverirsiniz.

16- Bütün bunlara rağmen uyuyamamışsanız, yatakta oyalanmayın. Kalkın ve ‘ekstra zaman’ kazandığınızı varsayarak, zihinsel faaliyet gerektirmeyen ufak tefek işler yapın: Kitapları düzeltin, ortalığı toplayın.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız