SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Uykunuzu Kendiniz Test Edebilirsiniz

A- A+ PAYLAŞ

Uykunun sağlıklı hayat için çok önemli olduğunu belirten uzmanlar, kişinin uyku sorunu yaşayıp yaşamadığını kendisinin de farkına varabileceğini belirtiyor.

Güne dinç başlamak sağlıklı bir uyku uyumaktan geçiyor. Uyku bozuklukları ve uyku üzerine araştırmalarıyla tanınan Prof.Dr. Hakan Kaymak, hayatın üçte birinin uyuyarak geçirildiğini, kaliteli bir uykunun kişinin özel ve iş hayatında verimliliğini yükselttiğini belirtiyor.

Türkiye'de yetişkin bireylerin büyük çoğunluğunun günde 7-8 saat uyuduğu bilgisini veren Kaymak, uyku sorunu yaşayanlarda yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon bozukluğu ve hafıza kaybı gibi şikayetler görüldüğünü kaydediyor.

İş hayatındaki stres, hastalık, yaş ve diğer sebeplerin zaman zaman uyku bozukluklarına yol açabileceğini vurgulayan Kaymak, uyku sorununun sürekli hale gelmesi durumunda mutlaka sebeplerinin araştırılması gerektiğinin altını çiziyor.

Uykusuzluğun tedavi edilmediği taktirde günlük aktivite ve sosyal yaşantının bozulmasının yanı sıra çok daha ciddi sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunan Kaymak, bugünkü tıbbın bir çok uyku sorununa çare bulduğunu ifade ediyor.

JAPONYA'DA ÖĞLEN UYKUSU UYUYANLARA EK ÜCRET ÖDENİYOR

Günü daha da verimli hale getirmek için öğlen uykusunun da önemli olduğunu, Japonya'da bazı işyerlerinde öğlen uyuyan çalışanlara ek ücret ödendiğini hatırlatan Kaymak, "45 dakika ya da 1 saatlik öğlen uykuları günün daha sonraki bölümünde daha zinde olmamızı, akşam daha geç uyuyabilmemizi, uyku süremizin azaltmasını sağlayabiliyor. Sıcak iklim kuşağında gelenekselleşmiş öğlen uykuları dünyanın bütün bölgelerinde da uygulanabiliyor. Bu konuda en şaşırtıcı uygulama ise Japonya'da dır. Japonya'da bazı işyerlerinde öğlen uyuyanlara ek ücret ödenmekte, böylece öğlen uykuları özendirilmektedir." şeklinde konuştu.

UYKUNUZU TEST EDİN

Kişinin sağlıklı uyku uyuyup uyumadığını kendisinin de test edebileceği bilgisini veren Kaymak, şu ifadelerin bir kaçına evet cevabı verildiği taktirde kişinin uyku sorunu yaşadığını belirtiyor.

- Haftada 2-3 gece uykuya dalmakta güçlük çekiyorum.

- Yatağa girdiğimde bacaklarımda tarif edemediğim bir huzursuzluk hissediyorum.

- Uyuyamayacağım fikri akşam saatlerinden itibaren beni endişelendiriyor.

- Yatakta sürekli bacaklarımı hareket ettirmek zorunda kalıyorum.

- Gece içinde nefes alamama hissi ile uyanıyorum.

- Horlamamın yan odadan duyulacak şekilde şiddetli olduğu söyleniyor.

- Uykuda zaman zaman nefesim durduğu söyleniyor.

- Gece içinde en az bir kez tuvalete gitmek zorunda kalıyorum.

- Geceleri baş, boyun veya göğsümde terleme oluyor.

- Sabahları yorgun ve baş ağrısı ile uyanıyorum.

- Uykululuk sebebiyle eskisi kadar uzun süre araba kullanamıyorum.

- Gün içinde zaman zaman dayanılmaz uykululuk atakları yaşıyorum.

- Çok sık rüya görüyorum.

- Geceleri uykuda bağırarak korku içinde uyandığım söyleniyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız