SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Uyutmuyor, Ürkütüyor!..

A- A+ PAYLAŞ

Ülkemizin önde gelen deprem uzmanlarından İTÜ öğretim üyesi Prof.Dr. Naci Görür, üniversiteden sonra İnşaat Mühendisleri Odası’nın seminerindeki konuşmasında da Malatya için “ürkütücü” açıklamalarını sürdürdü.. Malatya’nın “yetkililerin gündeminde olmayan” doğalgaz- deprem etkileşimi konusundaki riski de gündeme geldi.. “Japonya’da deprem 5 kişiyi öldürmüştü, doğalgaz hattı patlaması 95 kişiyi.. ”diyen Prof.Dr. Görür, “deprem kenti” Malatya’nın çok önemli bir sorununa da değindi.

“MALATYA’YI YÖNETENLER İŞİN BİLİNCİNDE Mİ?”
İMO’nun, Altın Kayısı Oteli’ndeki seminerinde konuşan Prof.Dr. Görür, şöyle konuştu:

“İnsanlarımız için deprem kadar önemli bir tehlike seziyoruz. Sanki Malatya ve Elazığ bir deprem kenti, bölgesi değilmiş gibi halkın içinde öyle bir anlayış var. Deprem gündemlerinde yok. Bu laf beni korkutuyor. Eğer yönetimler gereğini yaparlarsa insanlar korkmaz. Japonlar deprem korkusu çekmiyor. Deprem oldu mu, evimiz yıkılacak, çocuğumuz ölecek korkusu yok. Çünkü orada onu realize edecek yapılaşma, kentleşme var. Ama bizde korkarlar , söylemeyin deyip, hiçbir şey söylemeyin, anlayışı var. Bu yanlış.

Malatya’lıyı korkutmayacaksınız, doğru söyleyeceksiniz, önlemleri alacaksınız. Malatya bir deprem kentidir. Bugün, yarın, öbür gün muhakkak bir deprem olacaktır. Kentin göbeğinde demiyorum. Doğu Anadolu Fay hattına uzaklık 30-35 km.. Batıda canlı durumda Malatya fayı, güneybatısında Sürgü fayı var.. Ne bugün, ne yarın, ne öbür gün diyebiliriz. Ne zaman olacağını bilmiyoruz. Bildiğimiz bir şey, Malatya, il sınırlarında ve çevresinde aktif tehlikeli bir fay sistemi var. Uzun zamandır uykuda. Uykuda olması bilim adamlarını en fazla korkutan şeydir. Bir fay uzun süre sessiz kalırsa o kadar fazla enerji biriktiriyor demektir. Günün birinde peş peşe deprem gelir. Bunlar önce küçük depremler olur Bu da bizi korkutuyor. Laf oyunlarını bırakalım.

Malatya’yı yönetenler, Valilik, belediye Malatya’nın ciddi bir deprem kenti olduğunun bilincinde midir? Halk bunun bilincinde midir? Malatya’nın tüm yönetiminde, stratejik kararlarında, yatırımda, arazi kullanımında, plan ve projelerinde bu deprem parametresi ciddi olarak yer almış mıdır, almamış mıdır? Almamışsa ciddi bir tehlike altındasınız.”

DOĞALGAZ TEHLİKESİ..
Malatya’da da geçtiğimiz yıl Haziran ayında döşenmesine başlanan, ilgili firmanın büyük ölçüde bitirdiğini ilan ettiği, ancak teknik kalitesi ve güvenilirliği sorgulanan doğalgaz hattı ile ilgili iddiaların çeşitli dönemlerde yerel basında gündeme getirilmesine karşın, yetkili makamların sessiz kaldığı bilinirken, Prof.Dr. Görür seminerde, bu konudaki “riske” de dikkat çekti.

Prof.Dr. Görür bu konuda şunları söyledi:

“Malatya’da da gaz boruları geçti. İstanbul diyeceğim ki, Malatya’yı söylemeyeyim, kimseyle bir sorun olmasın diye. Japonya- Kobe’de deprem oldu. Sonra, Japon verilerine göre ölenlerin sayısı 5. Deprem olduktan sonra gaz borularının patlaması ve yangınla ölen 95. Deprem öldürmedi, gaz boruları öldürdü. İstanbul’da İGDAŞ’a sordum. Malatya için de aynı soruları sorabilirsiniz. Bir.. Gaz boruları şiddetin az olacağı yerlerden mi, yoksa çok fazla olacağı yerlerden mi geçirildi? İki.. Şiddetin çok fazla olacağı yerden geçirdiğiniz boruları daha kaliteli borular olma gibi bir düşünceniz oldu mu, yoksa aynı borularla mı yaptınız?. Üç.. Vanaları şiddetin fazla olduğu yerde daha değişik vana tipini mi seçtiniz?

Cevap belli. Şiddetin nerede fazla olduğunu bilmiyor ki garibim oradan geçirsin. Rastgele geçti gitti. Benim dediğim yapılmış olsaydı, belediye başkanı, yetkili, bak kardeşim bu gaz borusu şuradan geçmeli, sorunlu geçilecekse de demeliler..”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız