SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Uzay Kongresi Başladı..

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:47:31
Uzay Kongresi Başladı..
A- A+ PAYLAŞ
Malatya İnönü Üniversitesi’nde Prof.Dr. Zeki Aslan onuruna düzenlenen 18’inci Ulusal Astronomi ve Uzay Bilimleri Kongresi başladı. 
 
İnönü Üniversitesi Kampüsü’ndeki Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen kongreye Vali yardımcılığına vekalet eden Yazıhan Kaymakamı Ünal Koç, İnönü Üniversitesi (İ.Ü) Rektörü Prof.Dr. Cemil Çelik, İstanbul Kültür Üniversitesi (K.Ü) Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
 
Kongrede konuşan İ.Ü Rektörü Cemil Çelik, her ülkenin bilim ve teknolojide öncelikli alanları olduğunu belirterek "Bunlardan bir tanesi de uzay ve astronomi çalışmalarıdır. Ama bu öncelik sadece Türkiye’nin değil dünyanın en ücra köşesindeki ülkeye kadar ve Amerika Birleşik Devletleri’de dahil olmak üzere bütün ülkelerin öncelik verecekleri bilim ve teknolojik alanları hemen hemen aynıdır. Ama herkes kendi gücü ve kuvveti nispetinde bu konudaki hünerini yerine getiriyor. Türkiye, hepimizin bildiği gibi saygın bir ülke olarak maalesef bilim ve teknolojide istediğimiz yerde değil" dedi.
 
Bir üniversite rektörü olarak bunu üzülerek ifade ettiğini anlatan Çelik, şunları söyledi: "Bunun sebebi, ülkede değişik dönemlerden ve evrelerden geçiyorlar. Bizde geçtik ve bir ulus devlet süreci yaşadık. Ulus devlet sürecinde elbetteki imparatorluktan Cumhuriyete geçer iken belirli kurumların sorumlulukları vardır. Herkes kendi asli işini yaparken diğer taraftan yeni kurulan devletin yapılanmasında kurumlar görev üstlendiler. Ama aradan 80-90 yıl geçtikten sonra hâla biz, ulus devlet sürecinin başındaymışız gibi hareket eder ve kurumlarımız yapması gereken işleri bir kenara bırakır başka işlerle uğraşırsak, geçmişte biz bunları yaptık üniversitelerimiz ülkede bilim ve teknolojinin önünü açacak kurumlar olarak, idealist cumhuriyetin başlangıcındaki o idealist anlayışı bir kenara bırakarak, farkında olmayarak ideolojik kurumlar haline getirilmeye çalışıldı.”
Prof.Dr. Zeki Aslan’ın konuşmalarının öncesinde kendisi adına hazırlanmış olan ve geçmişteki anılarını slayt haline getirerek izletilen Prof. Dr. Zeki Aslan duygulu anlar yaşadı. Profesör Aslan, konuşmasında şunları söyledi: “Doktoramı bitirdiğim zaman İngiltere Kraliyet Gözlem evinde araştırmacı kadrosundaydım. Gözlem evinin müdürü aynı zamanda benim doktora danışmanımdı. Benim Türkiye’ye döneceğimi öğrenince bana ‘ne işin var Türkiye’de, teleskopunuz yok, gözlem eviniz yok otur oturduğun yerde’ dedi. Ama ben Türkiye’ye döndüm ve Türkiye’de teleskopumuz yoktu ve ilk kullandığımız teleskop Ankara Üniversitesinde bir odada bekliyordu. 30 santimlik teleskoptu ve bu teleskopu mevcut bir tepeye kurduk. Ankara Üniversitesi Gözlem Evi 1963 yılında kurulmuştu. Daha sonra tüm Türkiye’ye hizmet veren bir gözlem evi oluştu.”
Konuşmaların ardından Prof. Dr. Zeki Aslan’a, İ.Ü Rektörü Cemil Çelik ve K.Ü. Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer plaket verdi.
 
Prof.Dr. Zeki Aslan onuruna 18’inci Ulusal Astronomi ve Uzay Bilimleri Kongresi'nin 1 Eylül Cumartesi günü sona ereceği belirtildi. 
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız