SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Uzman Hemşirelere İhtiyaç Var'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, "Hastanelerde Uzman Yoğun Bakım Hemşiresi Olmalı" önerisinde bulundu.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, "Şu anda hemşire olmak için dört yıllık bir yüksek eğitimden geçmek gerekmektedir. Bildiğiniz gibi daha önceleri lise dengi okullardan mezuniyet hemşire olmak için yeterli sayılıyordu. Yaşamla ölüm çizgisinde, yaptığı hareketlerle hastalığın seyrinde önemli yeri olan bir hemşirenin yüksek öğrenimden geçmesi mutlak gerekli görünmektedir. Bu konuda tartışılacak fazla bir şeyin olmadığını düşünüyorum.

Diğer taraftan, hastanelerde yatan hastaların bir kısmının çok yoğun tıbbi gözetimde olması gerektiği ortaya çıkınca, yoğun bakım birimlerinin açılması gündeme geldi. Bu birimlerde yatan hastaların nabız, solunum, tansiyon gibi canlılık belirtilileri anlık izlenmekte, çalışan doktorların ise yoğun bakım uzmanı olması istenmektedir. Örneğin çocuk yoğun bakım uzmanlığı, çocuk hastalığı uzmanlığından sonra eğitim alınan bir yan dal uzmanlığı olmuştur" ifadelerini kullandı.

"Yoğun bakım üniteleri tek bir çeşit değildir. Bu konuda güzel bir örnek olarak Turgut Özal Tıp merkezini incelenebilir. Daha kuruluşunda bu merkezin hasta yataklarının beşte biri yoğun bakım yatağı olarak planlanmıştır. Bu merkezde yenidoğan yoğun bakımı, kalp ve damar yoğun bakımı, yanık yoğun bakımı, cerrahi yoğun bakım, dahili yoğun bakım, nöroloji yoğun bakımı gibi çeşitli yoğun bakım ünitelerinin olduğu görülmektedir" diyen Prof. Dr. Yakıncı, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Yoğun bakım ünitelerinin olmazsa olmaz üç saç ayağı; yoğun bakım doktoru, yoğun bakım hemşiresi ve yoğun bakım ekipmanıdır. Türkiye'deki hastaneleri incelediğimizde yoğun bakım konusunda uzman hemşire bulmak çok zordur.
Uzman hemşire nasıl olunur? Dört yıllık hemşirelik yüksek eğitiminden sonra iki üç yıl süren yüksek lisans programını bitirilerek uzman hemşire olunmaktadır. Ülkemizde uzman hemşire açığı şu anda hat safhadadır. Başta yoğun bakım olmak üzere tıbbın tüm alanlarında; meslek içi eğitimle değil, diplomalı uzman hemşirelere ihtiyacın olduğu görünmektedir. "

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız