SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Üzümcülük Gelişti'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Tarım İl Müdürü Hamit Aygül, "Yüksek Telli Terbiye Sistemi, üretimde sağladığı avantajlar nedeniyle yeni kurulan bağların tümü bu şekilde tesis edilmektedir" dedi.

Malatya'nın Arapgir ilçesinde yetişen meşhur Köhnü üzümü hakkında bilgi veren Tarım İl Müdürü Hamit Aygül, "Arapgir ilçemiz ise kendine has Köhnü üzüm çeşidi ile ön plana çıkmıştır.

Arapgir'de 8 bin 900 dekar bağ alanı bulunmakta ve bu sahada 13 çeşit üzüm yetiştirilmektedir. Bağcılık geçmiş yıllarda geleneksel yöntemlerle yapılmakta iken, 2001 yılından itibaren yapılan çalışmalar ve kurulan örnek bahçelerle Yüksek Telli Terbiye Sistemine geçilmeye başlanmıştır. Mevcut bağ alanlarının bin 200 dekarı Yüksek Telli Terbiye Sistemli olup, üretimde sağladığı avantajlar nedeniyle yeni kurulan bağların tümü bu şekilde tesis edilmektedir. Bağcılık daha çok İlçenin kuzey kısmında yer alan Koru, Düzce, Budak, Onar, Yukarı Yabanlı, Yazılı, Çakırsu, Alıçlı ve Ormansırtı köylerinde 10 köy yapılmaktadır. Ancak diğer köylerde de yaygınlaştırma konusunda İlçe Müdürlüğümüzün çalışmaları devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

"Arapgir'e has üzüm çeşitlerimiz olan Köhnü ve Aşık Beyazı Üzüm çeşitleri piyasada sofralık olarak tüketildiği gibi, yüksek şıra randımanları nedeniyle pestil, ceviz sucuğu ve şaraplık olarak da değerlendirilmektedir. Üretim alanlarının yarıdan fazlasını oluşturan Köhnü Çeşidi, Arapgir Belediyesi ve Tarım Müdürlüğümüzün çalışmaları ile 24 Ağustos 2006 tarihinden itibaren "Arapgir Köhnü Üzümü" adıyla patent alarak tescillenmiştir. Arapgir'in 2010 yılı üzüm rekolte tahmini 6 bin 500 ton olup, bunun 3 bin
800 tonu Arapgir Köhnü üzümüdür" diyen Akgül, daha sonra şunları söyledi:

"Üretilen üzümün bir kısmı sofralık (3 bin 550 ton) olarak, bir kısmı da pestil, pekmez, kuru üzüm ve ceviz sucuğu (bin 300 ton) olarak Malatya, İstanbul ve İzmir pazarlarında tüketilirken, diğer bir kısmı da şaraplık ( bin 650 ton) olarak değerlendirilmektedir. Yazılı köyünde 2007 yılında faaliyete geçen Şarap tesisi 2009 yılında 170 ton üzüm alımı yaparken, Kavaklıdere, Doluca, Dimes ve Turasan Şarap Fabrikaları da mahallinde alım yapmışlardır. Ayrıca Beyaz Amasya üzüm çeşidi; Nisan-Mayıs aylarına
kadar kışlık taze üzüm olarak kilerlerde muhafaza edilebilmektedir.

Malatya Meyvecilik Projesi kapsamında Arapgir'de 61 adet bağ-bahçe tesis edilmiş olup, bunların 14 tanesi bağ tesisidir. Toplam 60 dekarlık alanda flokseraya dayanıklı Amerikan Asma anaçları üzerine aşılı 7 bin 750 adet fidan kullanılarak 15 adet örnek üzüm bağı tesis edilmiştir. Ayrıca hastalık ve zararlılarla mücadelede kullanılan kimyasal ilaçların kontrol altına alınması amacıyla 2009 yılında 2 merkezde (Koru ve Düzce) Erken Uyarı Sistemi kurulmuştur."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız