SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Vadide 10 Bin Yıllık Tarih Var"

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:38:49
A- A+ PAYLAŞ
 
Malatya'nın Akçadağ ilçesinde 65 milyon yıl öncesine dayanan kaya formasyonlarından oluşan Levent Vadisi'ne jeopark yapılması amacıyla Valilik tarafından başlatılan envanter çalışması kapsamında, 28 kilometre uzunluğundaki vadide jeolojik anlamda önem taşıyan 26 ayrı yer tespit edildi. 
     
Malatya Valiliği Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) Başkanı Levent İskenderoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vali Ulvi Saran'ın talimatıyla Levent Vadisi'nde bir envanter çalışması başlattıklarını söyledi. 
     
Çalışma için Fırat Kalkınma Ajansına sundukları projenin kabul edildiğini ifade eden İskenderoğlu, 6 ay süren envanter çalışması için 50 bin liralık kaynak ayrıldığını kaydetti. 
     
İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldırım Güngör başkanlığında, kendisinin ve KUDEB Başkan Yardımcısı Birol Bayram Güngör'ün de yer aldığı bir ekibin envanter çalışmasını yürüttüğünü bildiren İskenderoğlu, ''Çalışma çerçevesinde 28 kilometrelik Levent Vadisi'ni defalarca yürüdük. Vadideki yüzlerce mağaraya tek tek girdik. Mağaraların tek tek ölçümlerini ve çizimlerini yaptık'' dedi. 
     
Çalışma çerçevesinde mağaraların dışındaki jeolojik anlamda önem taşıyan yerleri (jeoist) tespit ettiklerini ifade eden İskenderoğlu, ''Arkeolojik anlamda Levent Vadisi'nde aşağı yukarı 10 bin yıllık bir tarih var. Bu 10 bin yıllık tarihe ait izler, yani arkeolojik sit alanı olabilecek değerler tespit edildi. Bu mağaraların bir çoğu tarihte yaşama sahne olmuş mağaralar. Bu tespitlerin ardından bir envanter çalışmamız hazır hale getirildi. Çalışmanın içinde vadinin coğrafik ve jeolojik özelliklerinden, proje alanının jeolojisine, vadinin jeopark olarak değerlendirilmesinden arkeolojik envanterine, vadi içerisinde yapılabilecek aktivitelere kadar bir çok konuya yer verildi'' diye konuştu. 
     
Çalışmada, vadi içinde yapılabilecek doğa yürüyüşleri ve kaya tırmanışları gibi etkinliklerin de yer bulduğunu kaydeden İskenderoğlu, vadinin bir ucunun Tohma Kanyonu'na bağlandığını belirterek, bu bölgede rafting, oryantiring (doğada yön bulma) ve bisiklet sporlarının yapılabileceğini vurguladı. 
     
İskenderoğlu, bu çalışma esnasında 26 adet jeosit tespit ettiklerine işaret ederek, bunun vadi için çok büyük bir zenginlik olduğunu bildirdi. Ankara Kızılcahamam'da ve Erzurum Narman'da bir jeopark çalışması olduğunu ifade eden İskenderoğlu, ''Her iki çalışma kapsamında da toplam 2 ya da 3 jeosit var'' dedi. 
     
Amaçlarının bu envanter çalışmasının sonuçlarını Kültür ve Turizm Bakanlığına bildirerek bakanlık aracılığıyla Levent Vadisi'nin jeopark olarak kabul edilmesi için Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütüne (UNESCO) başvurmak olduğunu kaydeden İskenderoğlu, ''Tahminlerimize göre vadide neolitik dönemden bu yana yaşam var'' diye konuştu. 
     
     -Vadiye jeopark müzesi kurulacak- 
     
İskenderoğlu, vadide deniz canlılarının fosillerine de rastladıklarına vurgu yaparak, 26 jeositten birinin nümilit (bozuk para şeklindeki fosiller) mezarlığı olduğuna işaret ederek, ''Burada milyarlarca nümilit, aynı anda denizdeki bir soğumayla ya da ısı değişikliğiyle ölmüşler. Levent Vadisi 65 milyon yıllık bir vadi. İkinci jeolojik zamanda orası denizmiş'' ifadesini kullandı. 
     
Vadinin jeopark olması için buraya bir jeopark müzesi kuracaklarına dikkati çeken Levent İskenderoğlu, jeopark müzesinde binlerce fosili sergileyeceklerini, bunun için Fırat Kalkınma Ajansına sundukları projenin kabul edildiğini söyledi. 
     
     -184 metrelik gözlem terası inşa ediliyor- 
     
Roma dönemine ait kalıntıların da bulunduğunu belirttiği vadinin doğa ve arkeoloji meraklılarının çekim merkezi olmasını amaçladıklarını ifade eden İskenderoğlu, vadide 184 metre yüksekliğindeki bir kayanın üzerine cam tabanlı bir gözlem terasının da inşa edilmeye başladığını ve Haziran ayının başında bu çalışmanın da tamamlanacağını aktardı.
 
Gözlem terasında jetonlu dürbünlerin olacağını ve bu dürbünlerle vadinin daha uzak yerlerinin izlenebileceğini belirten İskenderoğlu, ''Keyifli ve adrenalin dolu bir gözlem terası olacak'' diye konuştu. 
     
İskenderoğlu, envanter çalışmasının da 70 sayfalık bir kitap olarak basıldığını belirtti. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız