SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Vagon Sahne Malatya'da

A- A+ PAYLAŞ

Devlet Tiyatroları (DT) dünyada bir ilki gerçekleştiriyor. TCDD'nin bir treni, sahneye dönüştürülen vagonla 28 Mayıs'ta Ankara'dan doğuya hareket etti. Tren, 2 Haziran Pazartesi akşamı 20.30'da Malatya Garı'nda olacak ve "Düğün Ya da Davul" adlı oyun sergilenecek.

Vagon Sahne, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin tarafından Ankara Garı'ndan törenle uğurlandı.

Kafile Başkanlığı'nı Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Murat Gökçer'in üstlendiği Vagon Sahne'de; Haşmet Zeybek'in yazdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği, "Düğün Ya Da Davul" adlı oyun sergilenecek.

Devlet Tiyatroları Vagon Sahnesi; Yerköy'de 28 Mayıs'ta, Kayseri'de 29 Mayıs'ta, Karaözü'nde 30 Mayıs'ta, Sivas'ta 31 Mayıs'ta, Malatya'da 2 Haziran'da, Elazığ'da 3 Haziran'da, Muş'ta 4 Haziran'da, Tatvan'da 5 Haziran'da, saat 20:30 da 2'şer saatlik oyun molası verecek. Oyun ücretsiz olarak izlenecek.

Tren garlarının insan hayatındaki öneminden yola çıkılarak gerçekleştirilen projede; kavuşmanın, ayrılmanın kısacası hayat yolculuğunun kesişme noktası olan garlar da özellikle oyun mekanı olarak seçildi. Yaz sezonu süresince "Hiçbir Yeri Unutmadık" sloganı ile Türkiye'nin her yerine tiyatroyu taşımayı hedefleyen Devlet Tiyatroları, dünyada ilk kez uygulanacak olan Vagon Sahne ile içinden tren geçen şehirlerde sanatseverlerle buluşacak.

Vagon Sahne'ye yurtdışından da büyük ilgi var. Devlet Tiyatroları'nı n üyesi olduğu ETC'nin Almanya ve İsviçre Tiyatroları'ndan 4 temsilci de Devlet Tiyatrolarının misafiri olarak bu yolculuğa katılıyor.

2009 Yılı için Devlet Tiyatroları tarafından Avrupa Birliği'ne proje olarak sunulan "Vagon Sahne"nin doğudan-batıya gerçekleşecek yolculuğunda da birçok ETC (Avrupa Tiyatro Konvansiyonu) üyesi tiyatro, ortak olma talebinde bulundu.

Bilindiği gibi; Trabzon Devlet Tiyatrosu tarafından sahneye konan 'Düğün ya da Davul' adlı oyun, Rize'de turnedeyken sorun olmuş, değiştirilen güncel bazı replikler yüzünden, Tiyatrosu Müdürü Murat Gökçer, oyunun yönetmeni Volkan Özgömeç ile oyuncular Halil Ayan ve Erşan Utku Ölmez uyarılmıştı. Buna rağmen başarılı bir oyun olduğu için Vagon Sahne ile Anadolu'yu dolaşması uygun görüldü…

Fukara evliliğinin düzene karşı, para evliliğinin ise düzene uygun olduğunu gösteren oyunda ahlak- para ilişkisi siyasal düzene bağlanıyor. Gelin mutsuzdur çünkü fakir oğlanı sevmektedir. Zaman zaman seyirciyle de söyleşerek sosyal, siyasal taşlamalar yapılıyor. Dil olarak, köy deyimleri başta olmak üzere halk mizahı kullanılıyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız