SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Vah ki Vah!.. 'Seyyar İl Sınırı' İşi Skandal Ötesi..

0
Güncellendi - 2016-02-27 04:12:40
Vah ki Vah!.. 'Seyyar İl Sınırı' İşi Skandal Ötesi..
A- A+ PAYLAŞ

  • Adıyaman il sınırının Malatya içlerine çekilmesi Adıyaman Valiliği ve Karayolları'nın "skandal" işlemlerinden kaynaklanmış.. İkisi de yetkisiz ama "Cumhurbaşkanı" yetkisi kullanılmış!.

Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü’nün, Malatya – Adıyaman il mülki sınırını, yasal hiç bir yetkisi olmamasına karşın, Adıyaman Valiliği'nden gönderilen bir yazıya dayanarak değiştirmiş olduğu, Malatya sınırını "Cumhurbaşkanı Yetkisi" kullanarak yaklaşık 9 kilometre Malatya yönüne taşıyarak, Adıyaman'a toprak kazandırdığı ortaya çıktı. Bu durumdan haberdar olunması ve Malatya Valiliği'nin uyarısı üzerine, Karayolları'nın bu yasa dışı işlemine son vererek, "İl Sınırı" tabelasını söktüğü yere geri taşıdığı bildirildi. Sınır değişikliği yapılmasının, Malatya'nın içmesuyu kaynağının sağlandığı Gündüzbey Pınarbaşı Kaptajı yakınında, yapılan patlamalarla kaynağa zarar vermemek adına taş ocağı işletilmesine izin verilmemesi ve Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleriyle, ocağın mühürlenmesinden sonra meydana gelmesi dikkat çekti. Taş Ocağı'nın Malatya değil, Adıyaman il sınırları dahilinde olduğu ve dolayısıyla işletilmesiyle ilgili yasal yetkinin Adıyaman tarafında olduğu iddialarının ardından, Adıyaman Valiliği ve Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün "yasal olmayan" bir işlem yapıp il sınırını değiştirmelerinin, Adıyaman cenahında etkili, mevcut ya da açılması planlanan taş ocakcı  bir lobinin etkisiyle mi olduğu yolunda sorulara yolaçtı.

İl sınırı talebasını Malatya'nın içine taşıdılar!..

Sınır korsanlığı anlamına gelecek bu eylemin somut göstergesi olan, tabela değişikliği Şubat ayı başında yapıldı.

Değişiklikle, Malatya - Çelikhan (Adıyaman) güzergahının 26. kilometresinde dikili olan ve Malatya’nın resmi mülki sınırını gösteren ‘Malatya’ tabelası, 9 km. Malatya içine çekilerek sözkonusu güzergahın 17. kilometresine dikildi.

Karayolları Bölge Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı’nın yetkisini ‘korsan’ biçimde kullandı

İl İdaresi Kanunu’na (5442) göre, ancak, İçişleri Bakanlığı’nın önerisi, Cumhurbaşkanı’nın da onayı ile gerçekleşebilecek olan iki il arasındaki sınır değişikliği, bu konuda hiçbir yasal ve bürokratik yetkisi olmayan Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından yapıldı.

Malatya’dan hiçbir kurumun haberi olmadan…

İşin daha ilginç yanı ise, Şubat ayının başında gerçekleştirilen yasa dışı işlem konusunda Malatya’yı yöneten hiç bir yetkilinin haberdar olmamasıydı.

Malatya Valiliği’nin gelişmelerden son bir hafta içinde bilgi sahibi olduğu öğrenildi.

Malatya Valiliği haberdar olunca..

Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Malatya Valisi Süleyman Kamçı, yasa dışı işlemin hızla düzeltilmesi için Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü’ne yazı yazdıklarını açıkladı.

Vali Süleyman Kamçı, Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne 24 Şubat 2016 tarihinde gönderilen valilik yazısında, Malatya’nın il mülki sınırlarını 9 km. daraltan ve Malatya il sınırları içinde gerçekleştirilen işlemin hukuki hiçbir dayanağının bulunmadığının vurgulandığı ve tabelanın önceki konumunda dikilmesinin istendiğini kaydetti.

Valilik yazısında, işlemin geçersizliğine vurgu yapılarak, Yeşilyurt-Çelikhan bağlantılı sınırın 6.1.1939 tarihinde kayıt altına alındığını, sınır detaylarını belirten haritaların her iki valiliğin arşivlerinde bulunduğu belirtilerek il sınırlarını belirten tabelaların değişiklik öncesi konumuna getirilmesi talep edildi. Bütün bu işlemlerin ardından Malatya İl Sınırı tabelasının yeniden eski konumuna getirildi.

Malatya sınırını 9 km. daraltan korsan işlem Adıyaman’da yayınlanan bir habere dayanarak mı yapıldı?

Malatya il sınırını Adıyaman lehine 9 km. daraltan yasa dışı işlemin Adıyaman’daki bir yerel gazetede yayınlanan ‘Vatandaşın Sınır Tepkisi’ başlıklı bir haberle başlatıldığı öne sürülüyor.

Sözkonusu haberde, Adıyaman il sınırının “Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Kozluk Mahallesi’nin üst tarafında bulunduğu taş ocağının olduğu yerden başlamasına rağmen Karayolları’nın il tabelasını zirveye koymasının vatandaşın tepkisine yol açtığı belirtiliyordu.

Bu haber üzerine, durumdan vazife çıkaran Adıyaman Valiliği’nin, yasayla İçişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı’nın ortak yetkisi ile yapılabilecek bir işlemi Karayolları Bölge Müdürlüğü’nden yapmasını isteyerek, Malatya il mülki sınırını gösteren tabelayı Malatya içlerine doğru çekmesini istediği ileri sürülüyor…

Malatya’nın tek içme suyu kaynağı olan Gündüzbey Pınarbaşı mevkiindeki Kaptaj tesislerine çok yakın ve içme suyunun kaynağını tehdit edecek bir konumlama ile açılan bir taş ocağı, Malatya Valiliği ve Malatya Belediyesi tarafından başlatılan hukuki süreç sonucunda mühürlenmişti.

Malatya – Adıyaman il sınırı değişikliği ile Adıyaman gazetesindeki deyim ile ‘Taş Ocağının olduğu yerde’ bulunan Malatya il sınırı, 9 km içeriye çekilerek, sınır noktasındaki taş ocağı, değişiklik sonrası Adıyaman il sınırları içinde kalmış oluyor.

Böylelikle, Adıyaman il sınırları içindeki taş ocağına Malatya’nın haklarını korumakla mükellef olan idari makamlar tarafından müdahalesinin önlenmesinin hedeflendiği, bunun da Malatya tarafının karşı çıkmaları nedeniyle sorun yaşayan taş ocağı işletmesine yaradığı öne sürülüyor. Bu da, Adıyaman tarafını etkileyen ve yasadışı işlem yapmaya zorlayan güçlü bir "taşocağı lobisi"nin bulunduğunu ortaya koyduğu iddialarını gündeme getiriyor.

Veli Ağbaba soru önergesi vermişti

CHP Malatya Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba tarafından TBMM gündemine taşınmıştı. Veli Ağbaba, Ulaştırma , Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın cevaplandırması istemiyle, bir soru önergesi vermiş, Malatya-Adıyaman il sınırının değiştirilerek, Malatya İl Sınırının azalacağı şekilde yeniden belirlendiği doğru mudur? Doğru ise yapılan çalışmanın hukuki dayanağı nedir? Malatya İl Sınırlarındaki değişiklikten diğer ilgili kurumların haberi var mıdır?” şeklinde sorular yöneltmişti.

Malatya- Elazığ sınırı da Malatya aleyhine değiştirilmişti..

Bu arada, sınır değiştirme durumu geçtiğimiz yıllarda Malatya- Elazığ il sınırının yerinin Malatya aleyhine değiştirilmesiyle daha önce de yaşanmıştı. Malatya'dan Elazığ'a giderken, Kömürhan (İsmet Paşa) Köprüsü'nü geçtikten sonra Elazığ yakasında bulunan "Elazığ İl Sınırı" tabelası, Karayolları tarafından "keyfi" bir şekilde köprünün Malatya girişine taşınmış ve böylece, Fırat Nehri ile Kömürhan Köprüsü Elazığ il sınırlarına dahil edilmişti. Bu konu malatyahaber.com ve yerel basında yeralmasına rağmen, dönemin il yöneticileri ve AKP'li siyasiler konunun üzerine gitmeyince, bu "oldu bitti" yapılan haliyle kalmıştı.

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

d2

d1

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • hserce (8 yıl önce)
    3-0 DAN SONRA ELAZIĞLILAR YAPMIŞTIR.
    0
    0
    Yanıtla
  • FERİT (8 yıl önce)
    Kömürhan köprü tabelas hemen eski yerine taşınmalı Karayolları bölgeyede haddi bildirilmeli. Boş işlerle uğraşacaklarına hizmet etsiniler.Bunların Malatya düşmanlığı haddini aştı.Yeter artık bu bölge den Malatyanın çektiği.Sayın vekiller lütfen gereken hassasiyeti gösterin.Kamu kurumları şövenislik yapma yeri değil hizmet verme yeridir. Biz Karayolları Bölgeden vatandaşlar olarak şikayetçiyiz...
    0
    0
    Yanıtla
  • rukneddin (8 yıl önce)
    gerçekten de malatyanın bi tane milletvekili var o da ağbaba diğerleri süs bitkisi
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (8 yıl önce)
    elazığ il sınırı eski yerine yani köprünün sonuna getirilmeli ve sorumlular hakkında soruşturma açılmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • edip (8 yıl önce)
    Sayın vekiller; Kömürhan köprüsü üzerindeki tabela da gerçek yerine gitsin.Bu işin peşini bırakmayın.Yeter artık bu karayolları Elazığ bölge müdürlüğünün yaptığı arsızlıklara.Bunların tek amacı Malatya ya zul... SAYIN VEKİLLER GÖREVE !!!!! KÖMÜRHANDAKİ İL SINIRI ESKİ YERİNE TAŞINSIN..
    0
    0
    Yanıtla
  • selim (8 yıl önce)
    Milletvekilleri çalışıyor canımmm.!!!!.?Hele bu tabela ADIYAMAN VE ELAZIGDA 9 KM İÇERİ ÇEKİLSEYDİ KAN DÖKÜLÜRDÜ VALLAHİ....İşte memleketi teslim ettiğimiz vekiller...Ne için meclisteler bilen yok..
    0
    0
    Yanıtla
  • enver (8 yıl önce)
    EY SAHİPSİZ MALATYA.
    0
    0
    Yanıtla
  • yusuf (8 yıl önce)
    Yakında MALATYA'yı Adıyaman'a veya Elazığ'a ilçe yaparlarsa şaşırmayın.!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • turan yorulmaz (8 yıl önce)
    Düzeltildi demekle iş bitiyormu bunun cezai bir yaptırımı olmayacak mı.
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Sinan ÖZTAN (8 yıl önce)
    Demek ki Malatyamızı idare edenler uyumuş ve olaydan geç haberdar olmuşlar.Adıyaman ve gerekse Elazı,ğ ilimiz aleyhine olan her türlü olumsuz girişimi yetkililerinde desteğini alarak yapmaktadır.Bu konuda örnekleri çoğaltmak mümkündür.İsmetpaşa(Kömürhan)köprüsü üzerinde bulunan Elazığ il sınırı tabelasıda köprüyü geçtikten sonra Elazığ il sınırına derhal taşınmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (8 yıl önce)
    bazı devletgörevlileri özel şirket personeli gibi davranıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • fatih (8 yıl önce)
    Kömürhan köprüsü üzerindeki sınırında tekrar eski yarine alınmasını istiyoruz.Elazığdaki karayolları bölge kim hangi akılla ve güçle bunları yapabiliyorlar.Bunların yaptığı malatya düşmanlığı.Lütfen sayın vekiller bu kuruma haddini bilidirin. Kömürhandaki il sıırı tabelasıda eski yerine çekilsin.Devletin bir kurumu böyle aymazlık yapabiliyorssa Malatya vekilleri ilgilenin ilgilen.Kömürhan sınırı eski yerine DÖNMELİ.
    0
    0
    Yanıtla
  • Arkadaşlar haberin linkini o sosyal medyayı sıkı takip eden il milletvekillerimiz veyahut valimiz süleyman kamçının twetter hesabına bu haberi link atalım
    0
    0
    Yanıtla