SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Vahiy ve Sanat' Konferansı

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da belediyenin de yeraldığı bir organizasyonla "Vahiy ve Sanat" konulu konferans düzenlendi. Konuşmacı Araştırmacı- Yazar Metin Önal Mengüşoğlu, "Asıl sanatkar Allah'tır" dedi.

Konferansla ilgili olarak Belediye Basın Bürosu'nun yayınladığı bülten şöyle:

"Malatya Belediyesi ve Hayırlarda Yarış Derneği işbirliği ile düzenlenen ve Araştırmacı-Yazar Metin Önal Mengüşoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı “Vahiy ve Sanat” konulu konferansa vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

21 Eylül Cuma günü Teravih namazından sonra Halk Eğitim Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa, Belediye Başkanı H. Cemal Akın, Belediye Başkan Yardımcıları, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Belediye Meclis üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı H. Cemal Akın, Ramazan ayının Rahmet ve bereket ayı olduğunu ifade ederek, “Bizleri bu mübarek aya kavuşturan, bir araya getiren Yüce Allah’a hamdü senalar ediyor; Bu günlerin Malatya’mıza, ülkemize, İslam âlemine ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini Cenabı Hak’tan niyaz ediyorum” dedi.

Malatya Belediyesi olarak; bu mübarek ayda bir dizi etkinler düzenlediklerini belirten Başkan Akın, “Ramazan ayının ilk günü, iki güzel hizmeti hayata geçirmekle işe başladık. Bu sene Belediye arkasındaki otoparkta daha geniş bir alan üzerinde kurduğumuz İftar Çadırımızda, hayırsever iş adamlarımızın da katkısıyla, Ramazan ayı boyunca her gün yaklaşık 1500 vatandaşımıza iftarlarını açma imkânı sağladık. Her yıl Ramazan ay’ında açtığımız Kitap Fuarını, bu yıl çevre düzenlemesini yaptığımız Yeni Camii Meydanın da açmış bulunuyoruz”dedi.

Belediye Başkanı Akın, “Her gün binlerce ziyaretçi ile dolup taşan Kitap Fuarımız, vatandaşımızın yoğun alaka ve teveccühüne mazhar oluyor. Ayrıca bu aya mahsus olmak üzere muhtaç ailelerimize yönelik yardımlarımızı arttırarak, 6 bin aileye gıda yardımında bulunuyoruz. Bayrama kadar bizde kayıtları bulunan hiçbir muhtaç aile yardımsız kalmayacak. Yine eğitim yılının başlaması nedeniyle Belediyemize başvuran 1400 çocuğumuza eğitim yardımı yaptık. Diğer taraftan kültürel ve sanatsal programlarımız da her zaman olduğu gibi devam edecektir” dedi.

Konuşmasında Yüce dinimiz İslam’ın, sanata ve estetiğe büyük önem verdiğini vurgulayan Başkan Akın, Musiki, hat, ebru, tezhip gibi alanlarda ortaya konulan eserlerin bunun en büyük kanıtları olduğunu söyledi.

Başkan Akın, “Bugün Anadolu’nun dört bir yanında bulunan cami, medrese, han, kervansaray ve diğer muhteşem tarihi yapılar, aradan asırlar geçmesine rağmen ilk günkü ihtişamını korumaktadırlar. Ve halen birçokları özgün niteliğini muhafaza etmektedir. Aradan asırlar geçmesine karşın bugün dil ve dinleri farlı insanların dahi akın akın ziyarete geldiği ve hayranlıkla izlediği yapılar Müslümanların kültür, sanat ve medeniyette ne denli zengin bir donanıma sahip olduklarını göstermektedir. Elbette ki bu donanım, kaynağını Kuran’ın yüksek sanat ve estetik anlayışından almaktadır” dedi.

İslam’ın, Allah'a ve dine hizmet anlayışını yerleştirerek, insanlara sanat, bilim ve fikir üretmek için büyük bir şevk, heyecan ve istek kazandırdığını ifade eden Başkan Akın, “Nitekim İslam dünyasının ilk yüzyıllarında bu sayede büyük bir "altınçağ" yaşanmıştır. Kültürde, sanatta, mimaride, estetikte deha çapında insanlar yetişmiş, muhteşem eserler vücuda getirmişlerdir”şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı H. Cemal Akın’ın konuşmasının ardından konferansa geçildi.

Gençlik yıllarının Malatya’da geçtiğini ifade eden Araştırmacı – Yazar Metin Önal Mengüşoğlu, Kalbinin mayasının ve ruhunun inşasının Malatya’da oluştuğunu, Malatya’ya minnet borcu olduğunu, Malatya’yı çok sevdiğini söyleyerek, “Vahiy ve Sanat” Yeryüzünde bütün insanlar için ilahi bir ruhdur. Yeryüzündeki her canlı bunu kabul etmiştir. Vahi ve Sanatı tanırken insanı da tanırız. Vahiy bir mucize değildir. İnsanoğlu mucizeyi harkulade bilir ama asıl olan alaladir. Allah’ın insanlara bahşettiği en büyük keramet, insanların iki ayak üzerinde durabilmesidir. Bundan daha büyük mucizeyi aramaya gerek yoktur.

Yüce Rabbimiz Allah, insanları yaratırken, insanlara önemli özellikler vermiş, örnek vermemiz gerekirse, hayvanlar bir yiyeceği çoğu zaman ağzıyla yemeye, parçalamaya çalışır ama insanoğlunda bu özellik farklıdır. Yemek yerken ellerini kullanır, dillerini ve dişlerini kullanır.Bu organlı farklı işlerde de kullanırız. Elle çalışır, dille konuşuruz. Buda bir keramettir. Önemli olan ruhunu terbiye ederek bu kerametlerin farkına varabilmektir” dedi.

İnsanın var oluşuna vahiy yoluyla farklılıklar konulduğunu belirten Mengüşoğlu, “Her insan Allah’ın bir ayetidir. Bu ayetlerde insanlar için bir farklılık, başkalılık var. İnsan dışı varlıkların da bir tabiatı var. İnsanın var oluşundaki vahiy farkı budur. İşte bunu bilen Mümin nefsini de bilir, ahlakı da bilir, Rabbini de bilir, vahiy’de anlar” dedi.

Sanatın İlk çağ dönemlerinden beri var olduğunu ifade eden Araştırmacı – Yazar Mengüşoğlu, Sanatın varlığının o yıllardan, bu yıllara kadar hep var olduğunu, Türk ve İslam topluluğunun sanatta ve bilimde yeteri kadar ileriye gidemediğini söyledi.

Araştırmacı – Yazar Mengüşoğlu, “İlk çağ da yaşayan insanların var oluşlarını, taşlara ve kayalara yaptıkları çeşitli şekillerden biliyor ve öğreniyoruz. O yıllardan bu yıllara kadar insanların yaşayışlarında, davranışlarında, kendi eserleri vardı. Yani kişi kendi yaptığı işlerin yaratıcısıydı. Allahın insan yaratılışından bahsederken hiç yoktan bahsederiz. İlk yaratılış modelsiz yaratılıştır. Bu anlayıştan yola çıkarak Allah’ın yarattıklarına bakarak model almışız. Örnek vermemiz gerekirse, heykele insan şekli veren sanatkar, o heykeli konuşturamaz. Bu şu anlama gelir. Asıl olan sanatkar Allah’tır. Allah’ın sanatında kopya yoktur. Allah’ın sanatına hayranız” dedi.

Deniz ve hava’nın birer sanat eseri olduğunu söyleyen Mengüşoğlu, “Yüce Rabbimiz Allah’ın sanatıyla, insan sanatı mukayese edilemez. Allah’ın bizleri var ederek, genlerimize işlediği sanatkarı keşfedersek, birilerinin kölesi değil, Allah’ın kulu oluruz. İçimizdeki sanat güzel ahlaktan başlar, var oluş sebebimiz de düşünceyle, Allah’ı koşulsuz sevmeyle başlar. İnsanoğlunun genlerindeki gerçek sanat, ilahi ruh budur” dedi.

Konferansın sonunda Araştırmacı-Yazar Metin Önal Mengüşoğlu, vatandaşlardan gelen istek üzerine şiir okuyup, soruları cevaplandırıp, kitaplarını imzaladı.

Belediye Başkanı H. Cemal Akın günün anısına Araştırmacı – Yazar Metin Önal Mengüşoğlu’na kayısı ile kayısının kristal maketi ve belediye kültür yayınlarından oluşan bir kitap seti hediye etti.

Öte yandan Konferansın sonunda Munise Güzin Paluluoğlu adlı 7 yaşındaki kız çocuğun okuduğu Necip Fazıl Kısakürek’in Sakarya adlı şiiri büyük ilgi gördü."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız