SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Vahşeti Anlatan Telgraf..

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:20:56
Vahşeti Anlatan Telgraf..
A- A+ PAYLAŞ
 
Malatya'dan 2 Mart 1920'da gönderilen bir telgraf, sözde Ermeni soykırımını kabul etmeyenlerin cezalandırılmasını öngören yasayı senotada kabul eden Fransızların, Adana, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa'daki işgalleri esnasında Ermenilerle birlikte işlemiş oldukları vahşetleri gözler önüne seriyor. 
 
Niğde Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hamdi Doğan tarafından yayımlanan ve tamamı resim arşiv belgelerine dayanan "Birinci Meclis'te Malatya Milletvekilleri ve Siyasi Faaliyetleri" adli kitapta Fransızların işgallerine karşı Malatya'dan gönderilen telgraflarda yer alıyor. 
 
Maraş'ta Fransız üniforması ile çarpışan Ermeni ve Fransız askerler tarafından yapılan katliamlara karşı Malatya'dan Malatya Müftüsü Hüseyin Efendi'nin başkanlığında ulema ve eşraftan 34 kişinin imzasıyla İtilaf Devletleri temsilcilerine gönderilen 2 Mart 1920 tarihli uzun bir protesto telgrafında, Fransızların işlemiş olduğu vahşete tepki gösteriliyor. Telgrafta, Ermenilerin   silahlandırılarak Türkler üzerine saldırtıldığı, kadın ve çoluk-çocuk demeden binlerce masumun öldürüldüğü protesto edilmiş, ayrıca bu protesto da Fransızların ayak bastığı bütün yerlerde, Ermenilerin Hristiyanlık taassubu içinde Müslümanları imha siyaseti güttüğü, bu durumun üç yüz milyonluk İslam aleminin dikkatine sunulduğu, muhakemesinin de tarihe bırakıldığı bildirilerek şu görüşlere yer veriliyor: "Anadolu'da Fransız generalinin hala tahakküm ve istila namına Ermeni kılıçları ile saç ve sakallarını kesip, al kanlara boyadıkları kadın erkek binlerce İslamın başlarından Eiffel Kulesi'ne nazire olacak bir abide vücuda getiriyorlar. Boş yere akıtılan kanların daha sonra telafisi imkansızdır. Fransız generallerinin Anadolu'daki bu kanlı işleri takdir edilecek tarihi bir hatıra bırakmayacağı gibi kendilerine de bir fayda sağlamayacaktır. Bu sebeple cani hareketlerini şiddetle protesto ederiz. İşleri zulmetmek olan generallerin cezalandırılmasını ve efkar-ı umumiyeyi heyecanlandıran bu facia ve vahşetlere son verilmesini, İtilaf Devletleri ve devletimizin siyasilerinden bekleriz." 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız