SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Vakıflar Haftası Kutlanıyor

A- A+ PAYLAŞ

Vakıflar Haftası kutlaması, Malatya'da Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı.

Vakıflar Malatya Bölge Müdürü Yakup Aktürk, Vakıflar Malatya Bölge Müdürlüğü çalışanları, bazı vakıf temsilcilerinin katıldığı Atatürk Anıtı'na çelen koyma töreninden sonra, bölge personeli Yakup Karaman, Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt'ın Vakıf Haftası mesajını okudu.

BASIN TOPLANTISI..
Hafta nedeniyle Gazeteciler Cemiyet’inde basın toplantısı düzenleyen Vakıflar Bölge Müdürü Yakup Aktürk, Malatya’daki vakıf eserleri ve bölge müdürlüğünün çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.

Vakıflar Bölge Müdürü Yakup Aktürk, vakıf eserlerinin insanlığın ortak kültürel mirası olduğunu söyleyerek, bu eserlerin korunması, kollanması ve gelecek nesillere bırakılması noktasında başta mülki amirler, belediyeler olmak üzere bütün herkese sorumluluklar düştüğünü söyledi.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün hizmet alanı içinde 1170’i akar 223’ü de hayrat türünden toplam 1393 adet eser bulunduğunu bildiren Aktürk, amaçlarının insanlık tarihine mal olmuş bu eserleri koruyarak gelecek nesillere bırakmak olduğunu söyledi.

Anadolu coğrafyasında en eski ve stratejik önemi olan Malatya’nın çok köklü bir tarihe, zengin bir kültüre sahip olduğunu söyleyen Yakup Aktürk, dünyaya mal olmuş vakıf eserlerinin de bunun bir kanıtı olduğunu ifade etti.

Ülkemizde ve dünyada yaşanan sağlık sorunlarına dikkat çekmek amacıyla bu yılkı Vakıflar Haftası’nın ‘2009 Yılı Vakıf Medeniyeti Sağlık Yılı’ olarak ilan edildiğini ifade eden Aktürk “Yüzyıllar öncesine dayanan yardımlaşma ve dayanışma anlayışını insan odaklı hizmet anlayışı ile birleştirerek bir medeniyet bilincine dönüştüren Vakıf müessesesi, yardım etmek isteyen insan ile yardıma muhtaç insan arasında bir köprü görevi oluşturmuştur. Anadolu topraklarında Türk kültür ve medeniyetinin çekirdeğini teşkil eden Vakıflar, Selçuklu İmparatorluğu döneminde bir yardımlaşma ve dayanışma kurumu olarak ortaya çıkmış, Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise hukuki temele dayanan, ekonomik ve sosyal bir müessese haline gelerek kurumsallaşmıştır. 2006 yılı Vakıf Medeniyeti, 2007 yılı Vakıf Medeniyeti Çevre Yılı, 2008 yılı Vakıf Medeniyeti Su Yılı, 2009 yılı Vakıf Medeniyeti Sağlık Yılı ilan edilerek toplumumuzun her kesimine hitap eden yarışmalar, sergiler, sempozyumlar düzenleyerek toplumsal yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneği olan vakıf bilincinin gelişmesine katkı sağlayacak çalışmalar yapılmıştır” dedi.

Vakıf eserlerinin korunması, kollanması ve gelecek nesillere bırakılması Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün temel görevi olduğunu da kaydeden Aktürk “Ancak tarihimizin ve kültürümüzün bir parçası olan vakıf eserlerinin korunması, bir kurum ve kuruluşa emanet edilmeyecek derecede ortak sorumluluk gerektirmektedir. Toplumun bireyleri olarak hepimiz bu sorumluluğu paylaştığımız takdirde vakıf eserlerimiz sonsuza kadar yaşayacaktır” diye konuştu.

KARAKAŞ KONAĞI VAKIF MÜZESİ..
Toplantıda, Bölge Müdürlüğü’nün 2009 yılı yatırım programları hakkında da bilgiler aktaran Aktürk, Milli Emlak Müdürlüğü’ne ait Karakaş Konağı’nın, Osmanlı sanat eserlerinin sergileneceği bir vakıf müzesi olarak kullanılacağını söyledi. Bununla ilgili bütün alt yapı çalışmalarının bittiğini bildiren Aktürk, restorasyonu devam eden Battalgazi’deki Tarihi Silahtar Mustafa Paşa Kervansaray’ının da kültürel ve turistik amaçlı olarak kamuoyunun hizmetine sunulacağını aktardı.

Aktürk ayrıca, Arapgir Çobanlı ve Mir-i Liva Cami, Battalgazi’deki Karahan Cami, Darende’deki Hacı Mevlit ve Hüseyin Paşa camilerinin onarımlarının da bu yıl yapılacağını söyledi.

Malatya Bölge Müdürlüğü’nün hizmet alanı içinde 1170’i akar türünden 223’ü de hayrat türünden gayrimenkulünün bulunduğunu aktaran Aktürk, Malatya, Elazığ ve Tunceli’den 750’şer kişiye bir öğün sıcak yemek verildiğini, Malatya ilçelerinde 1050, Elazığ ilçelerinde 775, Tunceli ilçelerinde ise 425 aileye kuru gıda yardımı yapıldığını, Malatya’da 142, Elazığ’da 95 ve Tunceli’de de 63 ortaöğretim öğrencisine burs verildiğini aktardı. Bölge Müdürü ayrıca, söz konusu üç ilde sosyal güvencesi olmayan 171 aileye muhtaç maaşı verildiğini ifade etti.

VALİ DAŞÖZ ZİYARET EDİLDİ
Bu arada, Vakıflar Malatya Bölge Müdürü Yakup Aktürk ve beraberindekiler Vali Halil İbrahim Daşöz'ü de Vakıflar Haftası dolayısıyla ziyaret etti.

10 Mayıs'a kadar sürecek olan Vakıflar Haftası çerçevesinde çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız