SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Arapgir Diğer İlçelere Örnek Olacak"

0
Güncellendi - 2016-10-24 01:30:48
A- A+ PAYLAŞ

Vali Mustafa Toprak, hafta sonunda Arapgir ilçesine giderek incelemelerde bulundu.

Vali Toprak, beraberinde İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal ve İl Jandarma Komutanı Albay Şerafettin Yılmaz ile birlikte hafta sonunda Arapgir ilçesine giderek burada yeni yapılan okul, kültür merkezi, ilçe müzesi ile çeşitli tarihi yapılarda incelemelerde bulundu.

İlçe girişinde, Arguvan Kaymakamı ve Arapgir Kaymakam Vekili Selçuk Yosunkaya, İlçe Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu ve bazı ilçe protokol üyeleri tarafından karşılanan Vali Toprak ve beraberindekiler, ilk olarak Arapgirli işadamı Mehmet Ali Aydınlar'ın annesi adına yaptırdığı Samime Aydınlar Kültür Merkezi'nde incelemelerde bulunarak Belediye Başkanı Cömertoğlu’ndan bilgiler aldı. Vali Toprak Kültür Merkezi'ni çok beğendiğini ifade ederek burayı yaptıran iş adamına takdir ve teşekkürlerini ifade etti.

Vali, ilçe merkezinde yine işadamı Mehmet Ali Aydınlar'ın babası adına yaptırdığı  Hami Aydınlar Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde de incelemeler de bulunarak okul içerisindeki sınıfları ve de özellikle Bilgisayar, Müzik, Fizik, Kimya Laboratuvarı gibi bölümlerin büyük bir itina ile dizayn edilmiş olduğunu belirtti. Burada İlçe Milli Eğitim Müdürünün okulda yapılması planlanan bazı değişiklikler ile öğretmen kadrosu hakkında bilgiler aldı.

Vali Toprak, Arapgir eski Ceza ve Tutukevinin atıl durumdan kurtarılarak müzeye dönüştürülmesi amacıyla binada ve çevre düzenlemesinde yapılan çalışmaları da yerinde inceleyip tarihi binanın bu şekilde değerlendirilmesinin güzel bir çalışma olduğunu belirterek içinin idame edilmesi ile ilçenin güzel bir müzeye kavuşmuş olacağını belirtti.

Arapgir ile çevre ilçelerdeki bedensel, zihinsel, sosyal gelişimsel ve özel öğrenme güçlüğü çeken çocukların eğitimlerini rehabilite edebilmeleri ve hayata kazandırılmaları amacıyla Türkiye Beyazay Derneği Arapgir Şubesi Başkanlığı bünyesinde kurulan Özel Beyazay Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'ni de ziyaret eden Vali Toprak, Merkezi gezerek merkez müdürü ve öğretmenlerden bilgi aldı. Buranın yapımında emeği geçenlere ve bundan sonra burada görev yapacak personele de teşekkür ettiğini ifade etti.

Başkan Cömertoğlu’nun mihmandarlığında ilk olarak Millet Hanı’nı ziyaret ederek burada han ve Arapgir’in tarihi yapıları hakkında bilgi alan Vali Toprak’a Belediye Başkanlığının İstanbul Teknik Üniversitesi'ne hazırlattırdığı Arapgir Envanteri hediye edildi. Envanter çalışmasının önemine değinen Vali Toprak, envanteri inceleyerek Başkan Cömertoğlu’ndan detaylı bilgi aldı.

Başkan Cömertoğlu, envanterde yer alan bilgiler ışığında Vali Toprak’ı bazı tarihi yapıları ziyaret etmeye davet etti. Vali Toprak’da ilçeyi daha iyi tanımak amacıyla Başkan Cömertoğlu’nun bu davetini kabul ederek İlçe merkezinde ve eski Arapgir’de bazı konak, cami ve köprülerde incelemelerde bulundu.

İlk olarak Arapgirli bir vatandaşın tarihi konağında ve konak bahçesinde sergilediği 500 yıllık etnografik eserleri inceleyerek bunlar hakkında bilgi aldı. Bir ara Manusa kumaşlarının imal edildiği tezgâhın başına da geçerek nasıl çalıştığını inceledi ve deneme yaptı. Ziyaret sırasında bahçede kaynayan kazana da dikkat çeken Vali Toprak kabak reçeli yapıldığı bilgisi alarak buranın tarihi ve otantik yapısına olan beğenisini dile getirdi.

Arapgir ilçe ziyareti sırasında restore edilen Metin Emiroğlu Konağı, Kaşkaloğlu Konağı, Çobanlı Konağı’nı gezerek incelemelerde bulunan Vali Toprak, Meydan Köprüsü üzerinden geçerek geldiği Kozluk Çayı kenarında yapılan Kırsal Turizme Geçiş Projesi hakkında bilgiler aldı.

Vali yine Molla Eyüp Mescidi, Mirliva Ahmet Bey Cami, Cafer Paşa Cami, Ulu Cami, Gümrükçü Osman Paşa Camiini de gezerek buraların tarihi hakkında bilgi aldı.

Restore edilmeye başlayan ve restore edilmesi gerek tarihi hamamlar hakkında Toprak'a bilgiler veren Başkan Cömertoğlu, bunlar ile çarşı içerisinde gerçekleştirmek istediği bazı projelerle ilgili olarak destek talebinde bulundu.

Başkan Cömertoğlu, ilçe hakkında daha detaylı bilgiler verirken Vali Toprak, Tarih ve Kültür Kenti olarak tanıtılan Arapgir’ in gerçekten de öyle olduğunu gördüğünü, Kadim ilçenin tarihi ve kültürel değerlerinin, doğal güzelliklerinin gezmekle, incelemekle bitecek gibi, Köhnü üzümünün tadına, Reyhanının kokusuna da doyulacak gibi olmadığını ifade ederek tarihi eserlerin restorasyonu ile yeniden halka kazandırılmasında vesile olan Başkan Cömertoğlu’na, emeği geçen herkese, ayrıca ilçeye kaliteli ve anlamlı olan kültür merkezi ve okul gibi modern binalar kazandıran iş adamlarına da teşekkürlerini ilettiğini ve bu konuda Arapgir’in diğer ilçelere örnek olacağını dile getirdi.

Bülten

arapgir1

arapgir

arapgir2

arapgir3

arapgir4

arapgir5

arapgir91

arapgir7

arapgir8

arapgir9

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Bekir Sözen (7 yıl önce)
    Demek ki neymiş.Çalışınca oluyormuş.Arapgir bunun en güzel örneği.Doğal,kültürel ve tarihi mirasın bütüncül bir şekilde korunması için Kamu,yerel sivil ve özel birlikteliğin sağlanması Arapgirimiz e çok şeyler kazandırıyor.Helal olsun Arapgirlilere,yöneticilerine ve bu çalışmalara destek olanlara.bekir Sözen.ÇEKÜL Vakfı Malatya temsilcisi.
    0
    0
    Yanıtla