SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Vali Bey Devreye Girmeli..

A- A+ PAYLAŞ

Vali Bey, Devreye Girmelidir!

Güven AKINCI
guvenakinci@hotmail.com

Uzunca bir süredir, Malatya gündemi üniversiteye tahsis edilmesi gereken kadro ve bu tahsisi engelleyen milletvekilinin tavrıyla meşgul. Netameli bir konu, çünkü asıl sorun daha derinde ancak taraflar(Sayın rektör ve Sayın milletvekili) yüzeyselliği tercih edip; kadro tahsisi üzerinden kozlarını paylaşıyorlar. Mevcut durumda sıkıntıyı çekense, ayni işi yaptığı halde kadrosuz olduğu için kadrolu meslektaşlarına göre özlük haklarında mağduriyet yaşayan çalışanlar, akademik kariyerinde hak ettiği ünvan verilmemiş olanlar, üniversiteden bir vesile(!) ile ayrılmışlar ve üniversite hastanesinden kamu hizmeti alan/ alamayan insanlarımız.

Temel sorun iktidarı(bürokratik, merkezi, yerel pek fark etmiyor hatta kıytırık bir derneğin başkanlığı bile bu anlamda bir iktidar imkanı sunuyor) ele geçiren zümrenin yandaşlarına imtiyaz bağışlamaları. Kimi adil yöneticiler liyakati öncellemiş olsalar da, çoğunlukla Türkiye`de tersi uygulamalar yaşanageldi malesef. Ne acıdır ki, “emaneti ehline veriniz!” diye buyurmuş olan bir peygamberin(sav) ümmeti ve dahi “adil yöneticiler olun!” ilahi uyarısına muhatap bir inancın mensubu olan çoğunluğu müslüman Türkiye kötü örneklerle dolu.

Ortada bir tartışma varsa mutlaka sorunda vardır. Ve bu sorun çözülmek zorundadır. “Gözümü kapar, salvolarımı atarım” kayıtsızlığı ne devlet adamlığına ne de bilim adamlığına yakışır!

Sayın milletvekili;

Problemin kaynağına inin lütfen. Özal ismini tedavüle sürerek, o isim üzerinden mevzii telaşı güdmeyin. Tarihe mal olmuş kişilikleri bırakalım yerlerinde kalsınlar. Konuşulması gereken “Özal`ın ölüm yıldönümünde demeç yayınlayıp yayınlamamak” değil, üniversite hastanesinde personel yetersizliğinden dolayı olan, olması muhtemel trajik hadiseler ve düşük ücretle çalışmak zorunda bırakılan kadrosuz personelin ihlal edilen haklarıdır. Cözüm üretmek zorundasınız, taşıdığınız endişelerin nihayeti çözümsüzlük doğuruyorsa pek haklı sayılmassınız. Biliniz ki, halk çözüm ister eleştiri değil. Halk sonuca bakar içeriğe değil. Nedir yani rektör hoşunuza gitmiyorsa, değiştirin YÖK yasasını, hoşunuza gideni göreve getirtin(Hoşunuza gidenin, hoşumuza gideceği noktasında kaygımı saklı tutuyorum). Pekâla bunu yapabilecek çoğunluğa sahipsiniz mecliste, neden yap(a)mıyorsunuz?

Sayın Rektör;

“Bizim rektörün en zayıf yanı çevresindeki, bazılarına (daha farklı bir tanımlamaydı ama..) teslim oluşu.Sanırım bu durum onu memnun ediyor!” diyordu, Malatya`ya geldiğimde görüştüğüm üniversitenizde akademik ünvan sahibi bir arkadaşım. Yoo! Sandığınız gibi değil, bu arkadaş tarafınızdan idari görev tevdi edilmiş birisi. Benimde yirmi yıllık arkadaşım. Öyle “dinci minci” de değil. Bilakis sizin “kadro”nuzdan. Başka şeylerde anlattı, ama tafsilatına girmeyeceğim. Ne yapıyorsunuz Allahaşkına?! Malatya`nın hassas dengeleri üzerine vuruş yapmak ulusçuluk anlayışınızın bir gereği mi? Malatya seksen öncesindeki çatışmalardan çok yıprandı, birçok insanımız kentini terk etmek zorunda kaldı. Hassasiyetlerimiz üzerinden iktidar devşirmeyin lütfen, bırakın barış içerisinde yaşayalım. Göreve getirirken dikkate aldığınız kriterlerden bahsediyorum. Layık olan insana hakettiği görevi, ünvanı vermemek hele de bunu bir bilim kurumunun çatısı altında yapmak bu ulusa yapılacak en büyük kötülüklerdendir. Kendi kadronunuzu kurun ama hiç olmassa biraz, insaflı olun. Prof. olması gerekirken yıllardır kadro vermediğiniz değerlerin yetişmesinde bu ülkenin kullanılan kaynaklarını bir düşünün. Maddi ve manevi kayıpları toplum envanterinin neresine kaydedelim?

Sayın Vali;

Malatya`da sizinde izlediğiniz gibi kangren olmaya yüz tutmuş bir yara var. Bir tarafta mağdurlar öte tarafta burunlarından kıl aldırmayan yöneticiler. Malatya`lı rahatsız, Malatya`lı çözüm istiyor. Sözkonusu problemin çözümü inaniyorum ki, devreye girmeniz durumunda mümkün olabilecektir. Tarafları bir araya getirip zatıalinizin hakemliğinde konu enine boyuna tartışılabilir. Belki bir ara formül çerçevesinde uzlaşma sağlanabilir.

Yazının sonunda biraz önce okuduğum, malatyahaber`in okuyucu köşesindeki mesaja da değinmek istiyorum. Okuyucumuz, kadro yasası konusunda sitemizin taraflı yayın yaptığını yazmış. Bunu kabul etmemiz mümkün değil, malatyahaber gectigimiz üç yılda demokratça bir performans ortaya koymuştur. O mesajın oraya alınması dahi bunu açıklar. Sayın Rektör, çoğu zaman bu platformda sert şekilde eleştirilmiş, yönetim tarzına yapılan itirazlar zaman zaman burada gündeme gelmiştir.(Bkz. Üniversitedeki tesislerin işletilmesi konusunda Malatyaspor`a yapılanlar çerçevesindeki haberler, “Akademideki Postallılar”, “Tanör`den Hilmioğlu`na Bilim Onuru” v.b yazılar)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız