SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Vali Bey Kabul Etmedi"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:05:00
A- A+ PAYLAŞ

İl Özel İdaresi’nin yatırım programında yer alan yol, asfalt, içme ve sulama suyu gibi alt yapı yatırımlarının tamamlanması için onaylanan 25 milyon TL’nin hangi projele harcanacağına ilişkin yapılan projeleri geçtiğimiz ay yaptığı olağanüstü toplantıda onaylayan İl Genel Meclisi, Özel İdare’nin ihtiyaç duyduğu acil nakit ihtiyacının karşılanması amacıyla bu paranın 5 milyon TL’sinin kamu bankalarından kredi yoluyla karşılanmasını kararlaştırdı. Söz konusu paranın, kış aylarında özellikle karla mücadelede ihtiyaç duyulan yakıt ve yedek parça alımında kullanılacağı kaydedildi.

Vali kabul etmemiş

İl Genel Meclisi, Naci Şavata başkanlığında Ekim ayı çalışmalarına başladı.

Meclisin toplantısında Vali Vasip Şahin’in, borçlanılan 25 milyon TL’nin harcanacağı yatırım programını kabul etmediği belirtildi. Vali Şahin’in gerekçe olarak, borçlanmanın 2013 yılında yarım kalan veya ödenek yetersizliği nedeniyle yapılamayan projelerin tamamlanması amacıyla yapıldığını ancak planlanan yatırımlar arasında daha çok yeni yatırımların bulunmasını gerekçe gösterdiği belirtildi.  İl Genel Meclis Başkanı Naci Şavata, İller Bankası’nın sadece proje ihalesi karşılığında kullandıracağı kredinin, 2013 yılı yatırım programında yer alan projeleri kapsaması ve bu doğrultuda ihaleye çıkılması kaydıyla Vali Şahin tarafından kabul edileceğini belirterek, meclis üyelerinden, bulundukları bölgede özellikle grup yolları ve içme suyu gibi yatırım projelerine öncelik vermelerini ve işlerini bu doğrultuda takip etmelerini istedi. 

Tekel depolarına trafo 

Mecliste ilk gündem maddesi olarak Göztepe (Uçbağlar) Mahallesi’ndeki TEKEL depolarının bulunduğu alana trafo yapılması konusu görüşüldü. 

Bayındırlık ve İmar Komisyonu’nda karara bağlanan Göztepe Uçbağlar Mahallesi’ndeki TEKEL depolarının bulunduğu bir alana trafo yapılması ve Malatya Belediyesi’nin de imar plan değişikliği yapabilmesi amacıyla 2 adet trafo yerinin TEDAŞ’a tahsis edilmesi oy birliği ile kabul edildi.

Meclisin Eylül ayı toplantısında gündeme gelen ve Tarım Hayvancılık Komisyonu’na havale edilen merkez Tokluca Köyü’nün içme suyu ile yine merkeze bağlı Karatepe Köyü’nün sulama suyu sorununun çözümü için sondaj vurulması kararlaştırıldı. 

Merkez Yapraklı Pınar Köyü’nün içme suyunun çözümüne ilişkin verilen bir önerge de Tarım ve Hayvancılık Komisyonu’na havale edildi.

25 milyon TL’nin 5 milyon TL’si yakıt için borçlanılacak

AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Ali Doğan tarafından Özel İdare’nin yapacağı karla mücadele başta olmak üzere bazı iş ve işlemlerde kullanmak üzere acil ihtiyaç duyduğu 5 milyon TL’nin kamu bankalarından nakit kredi olarak kullanılmasını içeren önergesi görüşüldü. Önergesi üzerinde söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Ali Doğan, 25 milyon TL borçlanma yetkisinin alındığını ve bu paranın proje karşılığında İller Bankası’ndan borçlanılacağını belirterek ‘Ancak yakıt ve yedek parça gibi İl Özel İdaresi’nin yapacağı bu gibi hizmetler proje karşılığı olmadığı için borçlanılmıyor. Biz bu paranın 5 milyon TL’sinin kamu bankalarından nakit kredi olarak kullanılmasını talep ediyoruz’ dedi.

‘18 milyon TL neye yetecek?’

Önerge üzerinde söz alan CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Mengüç ise, 5 milyon TL’nin yakıt ve yedek parça, 2 milyon TL’nin de kerpiç evler için ayrılacağını hatırlatarak ‘Geriye 18 milyon TL para kalıyor. Biz bu parayla planladığımız hangi yatırımları gerçekleştireceğiz’ diye sordu.

‘Vali Bey kabul etmedi, sadece acil olanları yapacağız’

Borçlanma konusunun onaylanmasından sonra Meclisin toplanarak bir program yaptığını ancak Vali Vasip Şahin’in bu programı kabul etmediğini söyleyen İl Genel Meclis Başkanı Naci Şavata, meclis üyelerine şu bilgiyi verdi: ‘Vali Bey bize bir yazı gönderdi. Meclisin olağanüstü toplanarak 2013 yılına ilaveten hazırladığı yeni programın yapılamayacağı bize bildirildi. Alınan meclis kararının öncelikle 2013 yılı yatırım programında yarım kalan işlerin bitirilmesine yönelik olması gerektiğini bildirdi. Para artarsa bize tekrar bildirilecek ve biz artan paranın o kısmı için tekrar proje yapacağımız söylendi. Biz İller Bankası’ndan proje karşılığı borçlanıyoruz.  4,5 ile 5 milyon TL arasında acil bir paraya ihtiyaç var. Çünkü parça alınacak, akaryakıt alınacak, kar mücadelesi var. Yol çalışmaları var. Proje ihale ile yapılacağı için ihale ettiğimiz projeler karşılığında borçlanacağız. Ama iş makinelerimiz ile yapacağımız işler için ise bir proje hazırlayamıyoruz. 5 milyon TL gibi bir paraya acil ihtiyacımız var. Ve bunu konuşarak İller Bankası’ndaki şartları kamu bankalarına taşıyalım, 5 milyon TL’yi kamu bankalarından borçlanalım ve akaryakıta verelim denildi. Bu da şu anda meclisimize geldi. Demek ki geçtiğimiz toplantıda alınan yeni programlar uygulanmayacak. 2013 yılında karar aldığımız projeler tamamlanacak ve bunlar da ihale yöntemi ile yapılacak. Yani dairesi bunu ihale edecek, para bankaya yatacak ve uzun yıllara sarih olacak. 

2013’te 142 milyon TL’lik bir program yapmışız. Bunun 50 milyon TL’si gelmiş. 50 Milyon TL’nin 20- 25 milyon TL’si hizmete gitmiş, geri kalanı daireye verilmiş. Demek ki biz, 5 milyon akaryakıt, 2 milyon TL kerpiç evlerin dışında kalan 18 milyon TL ile 2013 yılında belirlenen acil işleri tamamlayacağız. Meclise tekrar bir program inmeyecek. Olağanüstü toplantıda alınan kararlar uygulanmayacak. Olağanüstü toplantıda yaptığımız program içinde ancak 2013 yılından proje varsa uygulanacak.’

HABER-FOTO: Güler HAZAR

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız