SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Vali Saran, "Yanlış Anlaşıldım"

A- A+ PAYLAŞ

Vali Ulvi Saran, Valiliğe bağlı resmi kurumlar ile ilçe kaymakamlarına hizmet alanları ile ilgili getirdiği ‘basına bilgi verme yasağı’ ndan geri adım atmaya hazırlanıyor.

Vali Ulvi Saran, geçtiğimiz ay Valiliğe bağlı resmi kurumlar ile 13 ilçe kaymakamına bir sansür genelgesi göndererek, daire müdürlerinin ve kaymakamların yapılan kamu hizmetleri ile ilgili olarak basına bilgi vermesini sıkı bir hiyerarşik denetime tabi tutulduğunu duyurmuş, kendisinin ya da vali yardımcılarının denetiminden geçmeden yazılı açıklama yapılmasını yasaklamıştı. Genelge ile daire müdürlerinin televizyon programlarında kendi hizmet alanları ile ilgili konuşmaları da yine vali ya da vali yardımcısının iznine tabi tutulmuştu.

Kamuoyunun haber alma ve basının haber verme özgürlüğünü önemseyen medya kuruluşlarının ‘Sıkıyönetim Genelgesi Gibi’ başlıklarla duyurduğu ve eleştirdiği sansür uygulamasına ilişkin, Malatya kamuoyunda yükselen tepkilerden sonra Valilik geri adım attı.

Malatya’nın yazılı ve görsel medya kuruluşlarının temsilcileriyle Dedekorkut Parkı’nda sabah kahvaltısında bir araya gelen Vali Saran, basına bilgi verme yasağı getiren genelgenin sansür anlamına gelmediğini savundu ve ‘Esasen yapılmaması istenen şey, müdürlerimizin ayaküstü gelecekte yapılacak ama şekillenmeyen konularda açıklama yapmamalarıdır’ sözleri ile açıklamaya çalıştı.

Sansüre karşı olduğunu, basının haber alma ve haber verme özgürlüğünü en iyi şekilde gerçekleşmesini önemsediğini savunan Vali Ulvi Saran, ikinci bir genelge ile kesinleşmiş konularda daire müdürlerinin ya da kaymakamların yazılı ve ayaküstü sözlü açıklamalar yapabilmesinin yolunu açacaklarını söyledi. 

GENELGEDE NE DENİLMİŞTİ? 
 
Vali Ulvi Saran imzasıyla  kaymakamlıklara, kamu kurum ve kuruluşlarına gereği için gönderdiği ve Vali Saran'ın daha sonra yanlış anlaşıldığını söylediği genelde şu ifadeler yer almıştı;  
 
"..Basını bilgilendirme konusundaku hususlara son zamanlarda riayet edilmediği tarafımca gözlenmektedir. Bu çerçevede bundan sonra aşağıdaki hususlara riayet edilmesini; aksi takdirde ilgililer hakkında yasal işlem yapılacağının bilinmesini önemle rica ederim.

1-Kurumların hizmet ve faaliyet alanlarıyla ilgili yapılmakta olan ve yapılacak olan tesis ve yatırımlarla ilgili basına sözlü açıklama yapılmayacaktır.
 
2-Yürütülmekte olan yatırımların gelişme aşamaları veya kurumların hizmet alanlarına ilişkin rutin faaliyetlerle ilgili basın kuruluşlarından herhangi bir açıklama talebi geldiğinde, ilgili vali yardımcısının incelemesinden sonra; sadece ilgili kurum müdürü basına yazılı olarak açıklama yapabilecektir.
 
3-Herhangi bir projeyle ilgili veya rutin faaliyetlerin kamuoyuyla paylaşılmasına yönelik il müdürlerine TV ve radyolardan programa katılma daveti gelmesi halinde Vali ya da ilgili Vali yardımcısından izin alındıktan sonra ancak ilgili kurum müdürü programa katılabilecektir.
 
4-Genel idare kuruluşları dışında bir kuruluş veya bir kurumun karar veya yürütme organlarınca kurum amirlerinden bilgi istenmesi halinde Valiliğimizin bilgisi ve onayı dahilinde kurum amiri bilgilendirme yapabilecektir." 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız