SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Valiler, Malatya Hatıralarını Anlattı

A- A+ PAYLAŞ
 
Malatya'da sözlü tarih çalışmalarının yapıldığını belirten Malatya Valisi Ulvi Saran, bu çalışmayla yaşlıların ağzından geçmişteki yaşam şart ve tarzlarının kayıt altına alınacağını söyledi. 
 
Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Vali Saran,"Özellikle kırsal bölgelerden kentsel bölgelere hızlı bir göç yaşanıyor. Türkiye'nin sosyal yapısı süratle değişiyor. Geçmişteki hayat tarzımızla ilgili bilgileri, genel olarak kitaplardan öğreniyoruz. Ancak özellikle küreselleşme nedeniyle yerel değerler, yerel unsurlar ve birikim hızla kayboluyor. Çünkü daha önceki dönemlerde kırsal yapı karakterinin hakim olduğu alanlarda; özellikli gelenek, görenekler ve bir takım birikimler, kayda geçirilmediği için sözünü etmiş olduğumuz göç dalgası ve kentlerin büyümesi, kırsal alanlardaki nüfusunda azalması dolayısıyla hızla kayboluyor. Günümüzde kaybolmakta olan bu değerlerin, kırsal alandaki geçmiş hayat tarzımıza ilişkin gelenek ve göreneklerin, değerlerin, folklorik unsurların yeni nesillere aktarılması gerekiyor. Bu konuda alana yönelik çalışmalar Türkiye'de pek fazla yapılmadı. Esasen sosyoloji bölümlerinin ve ülkede değişimi inceleyen bilim adamlarının ilgi alanına giriyor. Ancak bu alanda yapılan çalışmaların azlığı nedeniyle biz özellikle Malatya bağlamında geçmişteki hayat tarzımız ve geçmişteki sosyal yapıya ilişkin bilgileri derleyip, toparlamak amacıyla "Sözlü Tarih" çalışmasını başlattık. Bunun amacı bilimsel vesistematik çalışmalara konu olmayan, basılı eser ve kaynaklara alınmamış önemli değer ve birikimleri yaşlı insanlardan alarak, onları bilim hayatına ve Türkiye'deki basılı eserler bünyesinde muhafaza edip, yeni nesillere aktarmaktır. Bu anlamda özellikle yaşı 80'in üzerinde olanlardan başlamak suretiyle Malatya'da ne kadar yaşlı, güngörmüş ve bilge kişiliğe sahip insan varsa onlarla sırayla oluşturduğumuz ekipler aracılığıyla temasa geçiyoruz. Yaşlı insanlarımızın Malatya'nın geçmişine ilişkin değerlendirmelerini, bilgilerini ve gözlemlerini almak için ekip oluşturduk ve bu ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Bu değerlendirmeleri aldığımız zaman yeni nesillere eski Malatya'nın nasıl bir yer olduğunu ortaya koyacağız. Bugüne kadar 90'ın üzerinde kişiyle görüşmeler yapıldı. Görüşmelerde gerçekten ilginç noktalar ortaya çıkıyor. O zaman hangi gelenek ve göreneklere sahip olduğumuz, o zamanki yaşantının temel özelliklerinin ne olduğu ortaya konuluyor. Ve bu çalışmayla hem bir kitap çıkarılacak hem de sosyal değişimi gözler önüne serecek ve sosyoloji araştırmaları için bir veri olacak. Şuana kadar çok farklı değerler ve birikimler elde ettik" dedi. 
 
"VALİLERİN HATIRALARINI KAYIT ALTINA ALDIK"
 
Fırat Havza'sında baraj suyunun altında kalan köyler ile ilgili belgesel hazırlığı içerisinde olduklarını belirten Vali Saran,"30 yıla yaklaşan bir süre içerisinde Fırat havzası baraj suları altında kaldı. Orada birçok köyde baraj altında kaldı. Bununla ilgili bir belgesel hazırlıyoruz. Baraj altında kalan köylerin sosyal değişimlerini, oradaki insanların duygu ve hatıralarını, geçmişe ait bilgi ile fotoğraflarını ortaya koyan bir çalışma yapacağız. Eski valilerin gözünde Malatya'yı anlatan çalışma kitaplaştırılıyor. 13 Sayın Valimiz ile görüştük ve Malatya ile ilgili hatıralarını kayıt altına aldık. Bunlar "Malatya Kitaplığı" adını verdiğimiz Malatya'nın kültür kaynaklarını bir külliyat haline getirecek yayın dizisinde basılacak" dedi. 
 
"GÜÇ ŞARTLARDA ÇALIŞTIĞINIZI BİLİYORUZ"
 
Vali Ulvi Saran, gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladı. Saran, "Gazetecilerimizin ne kadar güç şartlarda, ne kadar kısıtlı imkanlarla çalıştıklarını biliyoruz. Fedakar ve gayretli arkadaşlarımız, belki emeklerinin karşılığını alamıyorlar ama bu bir gönül işidir. Mesleğini severek yapan insanların arasında önde geliyor. Sizleri o nedenle kutluyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı. 
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız