SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Valiler Önem Vermiyor"

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:18:34
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi’nde ‘Her Yönüyle Ceviz Paneli’ düzenlendi. Panele; Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veli Doğan, Atatürk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Rafet Aslantaş ve İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Bayram Murat Asma konuşmacı olarak katıldı.

“Yeterli Önem Verilmiyor”

Paneli yöneten Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen yaptığı açılış konuşmasında; Türkiye’de tarıma yöneticilerin özellikle de Valilerin yeterli önemi vermediklerini söyleyerek; “ Ceviz bizim mutlaka sahip çıkmamız gereken bir meyve türü. Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde tarım gelişmiştir. Amerika’da, Çin’de, Hollanda’da , Fransa’da,  Almanya’da durum böyledir.  Biz fındığın merkeziyiz ama bu konuda çok fazla araştırmamız yoktur. Çünkü bizde bu tür şeyler şahıslara bağlıdır; kurumsallaşmamıştır. Bugün biz ceviz satamıyoruz. 40-50 bin ton civarında cevizi dışarıdan alıyoruz. “ ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Veli Erdoğan ise cevizin çoğaltılması ile ilgili olarak bilgiler aktardı. Cevizin tohumla çoğaltma ve klonal çoğaltma şekillerinden bahseden Prof. Dr. Erdoğan uygulamaların püf noktalarından bahsetti.

“Başka Ürünlerde Düşünülmeli”

Ceviz yetiştiriciliğinde pratik bilgiler ve yaygın yanlışlar ile ilgili konuşma yapan Doç. Dr. Rafet Aslantaş ise “ Malatya’da kayısıya alternatif olmasa bile; artık ikinci üçüncü ürünü de düşünmenin zamanı gelmiştir. Anadolu’nun tamamını bir ceviz bahçesi olarak değerlendirmek mümkündür. “ dedi.

“Numuneyi Bile Muhafaza Edememişler”

Cevizin muhafaza edilmesi konusunda Hekimhan’da yapılan ceviz yarışmasından örnek veren Doç. Dr. Rafet Aslantaş, “ Yarışmaya katılacak bazı kişiler, numuneyi bile muhafaza etmemişti. Yarışma için numuneyi muhafaza edemeyen normal ürününü nasıl muhafaza edecek." diye sitemde bulundu.

Son olarak söz alan İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Bayram Murat Asma, Hekimhan cevizinin genel özellikleri ve Malatya’da ceviz konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aktardı. Doç. Dr. Asma konuşmasında;  “ Malatya ilinin toplam tarım alanı 425 bin hektardır. Bu alanın 175 bin hektarlık alanı sulanmaktadır ve bu alanında yaklaşık 100 bin hektarlık alanında kayısı üretimi yapılmaktadır. “ dedi.

“Malatya’da Üretim Değişmedi”

Malatya’da 1991 ile 2010 yıllarında yapılan ceviz çalışmalarından bahseden Doç. Dr. Asma, “ Ceviz ağacı sayısı 1991 yılında 77 bin iken 2010 yılında 124 bine yükselmiştir. Üretimde ise Malatya’da üretim 1991 yılında 2 Bin 500 ton iken 2010’da ise 2 bin 400 ton olmuştur.  Türkiye’de bu yıllar arasında kabuklu ceviz üretimi yüzde 69’luk artış olurken, Malatya’da üretim değişmemiştir. “ ifadelerini kullandı. 

“Üç Yıl İnceledik”

Malatya’da cevizcilik konusunda yapılanları anlatan Doç. Dr. Bayram Murat Asma; “ Malatya’da üreticilerin kayısıdan sonra en fazla önem verdiği ürün cevizdir.  Yerli ve yabancı ceviz çeşitleri ile Malatya’da adaptasyon çalışmaları yapıldı. Cevizin uygun aşılama konusunda çalışmalar var. Malatya’da toplam 2 Bin ceviz ağacını inceledik ve önemli bulduğumuz 82 ağaçtan üç yıl boyunca numuneler aldık. Randıman bakımından Hekimhan cevizinin yüzde 50’nin üzerinde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. “ diye konuştu.

Kaynak : Görüş Gazetesi (Haber : Levent Barış)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız