SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Valilik: Depremde 4 Ölü, 318 Yaralı, 797 Yapı Hasarlı

0
Güncellendi - 2020-01-27 18:25:32
Valilik: Depremde 4 Ölü, 318 Yaralı, 797 Yapı Hasarlı
A- A+ PAYLAŞ

VALİLİK, AĞBABA'YA DA YANIT VERDİ.. Malatya Valiliğinden yapılan açıklamada, depremin Malatya'daki acı bilançosu açıklandı. 4 kişinin öldüğü 318 kişinin yaralandığı deprem nedeniyle ilk tespitlere göre Doğanyol'da 54, Battalgazi ve Pütürge ilçelerinde birer konut yıkıldı, bunlarla birlikte toplam 797 yapı hasar gördü.

Malatya Valiliği tarafından yapılan açıklama şöyle:

"24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ İli Sivrice İlçesi merkezli meydana gelen deprem sonucu ilimizde:

  • 4 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 318 vatandaşımız sağlık tesislerine müracaat etmiş, 21 vatandaşımızın yatışı ve tedavisi devam etmektedir.

25 Ocak 2020 tarihi itibariyle yapılan tespitlerde:

  • Doğanyol İlçesinde 29’u metruk olmak üzere 54, Battalgazi ilçesinde 1, Pütürge İlçesinde 1 konut yıkılmıştır.
  • Doğanyol ilçesinde 192, Pütürge İlçesinde 226, Battalgazi İlçesinde 108 olmak üzere toplamda 526 konutun ağır hasar gördüğü tespit edilmiştir.
  • Doğanyol İlçesinde 79, Pütürge İlçesinde 103, Battalgazi İlçesinde 33 olmak üzere toplamda 215 az hasarlı binaların olduğu tespit edilmiştir.
  • Deprem bölgesinde 312 ahırın ağır hasar gördüğü tespit edilmiştir. Ayrıca Doğanyol İlçesinde 48 büyükbaş ve 1 küçükbaş hayvanın, Pütürge İlçesinde 7 Büyükbaş hayvanın telef olduğu tespit edilmiştir.
  • İlimiz genelinde içme suyu ve elektrik sorunları yaşanmamaktadır.
  • Bazı mahalle yollarının hasarlı olduğu tespit edilmiş olup ancak ulaşım yönünden sorun yaşanmamaktadır.
  • Vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarının giderilmesi açısından 2003 deprem çadırı, 3002 yatak, 6630 battaniye, 430 ısıtıcı dağıtımı yapılmıştır.
  • Doğanyol, Pütürge ve Kale İlçelerinde sıcak yemek dağıtımı devam etmektedir.
  • Çadır kurma işlemlerinde 100 asker ve 70 Afet ekibi çalışmaktadır.
  • Hasar tespiti için 60 ekipte toplam 180 kişi sahada çalışmalarına devam etmektedir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur."

AĞBABA'YA YANIT..

Malatya Valiliğinden yapılan açıklamada, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın Elazığ depremiyle ilgili sözlerine ilişkin, "İnsanları endişeye sevk edecek şekilde söylemde bulunularak kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesini ve yanıltılmasını doğru bulmuyoruz." denildi.

Malatya Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, CHP Malatya milletvekili Veli Ağbaba'nın bazı medya organlarında yer alan konuşmasında "Malatya'da mahallelerde hasarın büyük olduğu, evlerin oturacak durumda olmadığı, köylerde en çok ihtiyaç duyulan şeyin çadır olduğu, özellikle hayvanlar için çadır ihtiyacı olduğu" yönündeki ifadelerinin gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Deprem gibi hassas bir konuda, meselelerin doğru bir şekilde tahlil edilerek kamuoyunu teskin etme ve vatandaşları sağduyuya davet etme yönünde açıklamalara ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde, sayın milletvekili tarafından insanları endişeye sevk edecek şekilde söylemde bulunularak kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesini ve yanıltılmasını doğru bulmuyoruz."

Açıklamada, Elazığ depremi sonrası acil ihtiyaçların temini ve hasar tespiti için hızlıca harekete geçildiği belirtilerek, şunlar ifade edildi:

"Elazığ-Sivrice depremi meydana gelir gelmez valiliğimizce acil olarak toplanan İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezinde durum değerlendirmesi yapılmış, daha ilk andan itibaren mahalle muhtarlarımıza ulaşılmış, mahallelerinde yaşayan vatandaşların konutlarındaki hasar durumu ile acil çadır ve diğer ihtiyaçları konusunda bilgi alınmış, sonrasında acil ihtiyaçların temini için gerekli çalışmalar başlatılmış, konutlarda ve müştemilatında meydana gelen hasarlarla ilgili tespitler yapılmak üzere teknik ekipler görevlendirilerek derhal olay yerlerine intikal ettirilmiştir. Bugüne kadar teknik ekiplerce yapılan çalışmalar neticesinde, Doğanyol ilçesinde 29'u metruk yapı olmak üzere 54 konut ve Battalgazi ilçesinde 1 konut olmak üzere toplam 55 konutun yıkılmış olduğu, Doğanyol ilçesinde 192 konut, Pütürge ilçesinde 226 konut, Battalgazi ilçesinde 108 konut olmak üzere toplam 526 konutun ağır hasarlı olduğu tespit edilmiştir. Hasar tespit çalışmalarına 60 ekip 180 personel ile devam edilmekte olup bu çalışmalar birkaç gün içerisinde tamamlanacaktır."

- "54 büyükbaş ve 1 küçükbaş hayvan telef oldu"

Ağır hasar tespiti yapılan ya da yıkılmış durumda konutu bulunan vatandaşların çadır ve diğer ihtiyaçlarının öncelikli olarak değerlendirildiği belirtilen açıklamada şu bilgiler paylaşıldı:

"25 Ocak 2020 tarihi itibarıyla konutu hasar gören vatandaşlarımıza 1790 deprem çadırı, 1056 yatak, 7 bin 70 battaniye ve 210 ısıtıcı cihaz dağıtımı yapılmıştır. Yine 25 Ocak'tan itibaren Kızılay, Malatya Büyükşehir, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyeleri tarafından sıcak yemek dağıtımına başlanmış olup 26 Ocak tarihinden itibaren Kahramanmaraş ve Gaziantep Büyükşehir Belediyelerince ilçe merkezleri dışındaki mahalleleri de kapsayacak şekilde sıcak yemek dağıtımı gerçekleştirilecektir. Diğer taraftan, deprem nedeniyle hasar gören ahırlar ve telef olan hayvanları ile ilgili olarak yapılan tespitlerde, 312 ahırın ağır hasarlı olduğu ve bu ahırlardan bazılarında bulunan 54 büyükbaş ve 1 küçükbaş hayvanın telef olduğu tespit edilmiştir.

Ahırları ağır hasar gören vatandaşlarımızın hayvanlarının barınma ihtiyaçlarının sağlanması için genel maksatlı çadır kurma çalışmaları devam etmektedir. Konutu veya ahırı ağır hasar gören vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak, devletimiz tarafından sağlanan kaynaklar çerçevesinde gerekli yardımlar en kısa zamanda vatandaşlarımıza ulaştırılacaktır."

Bülten- iha- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • Malatyali (4 yıl önce)
    Fırsatçılar iş başında.bi tarafta insanlar ölmusken bı tarafta evinde iş yerindeki çatlakları büyük birseymis gibi lanse edip hicmi devletten para koparirim diyen halk var.sonucta bu bı afet. Catlakta olacak patlakta olacak.bu eski yeni bina farketmez.insanlari galyana getirmeyelim.şu ana kadar kolonu krişi sıkıntılı tek bina eski stad karşısındaki bina.korkuya gerek yok para peşinde koşmaya kim.buna şükredelim.bi yetkilidir çıksın desin duvar çatlakları normaldir kolonu kirişi patlayanlar müracaat etsin diyen yok.mahalle dedikodularına bı son verdirilmeli.buna yetkililer yapacak.şu ana kadar bı tek kişi açıklama yapmadı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 yıl önce)
    Yalan degil biz pötürgeliyiz pötügedeki evimizde büyük hasarlar var daha çadır yardımı yapılmadı kimsenin umrumda değil sanki sürekli arçılar oluyor çocuklar çok korkuyor enkazın altında kalmamız bekleniyor herhalde vali efendi koltuktan olmaz o işler koltuktan in alana in gör.
    0
    0
    Yanıtla
  • hacı (4 yıl önce)
    Özellikle çevreyolunun altında bulunan kerpiç ve taş yığma yapıların acilen tetkik edilmesi gerekiyor. Bir sonraki depremde bu binalar bu kadar şanslı olmayabilir. Bu bölgelerin insanları kaderine terk edilmemeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • Depremzede (4 yıl önce)
    Bostanbaşında oturuyorum ve siemizdeki tüm dairelerde çatlaklar vs oluştu. çevre ve şehircilik bakanlığın a müracaat da bulunduk 3 gün geçti gelen giden yok , 120 daire evine giremiyor korkundan. devletin bir an önce bu insanlara derman olması gerekli.Ama görüyoruz ki yalnızız. Devletim nerede ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Vaizin Oğlu (4 yıl önce)
    Olayın içerisinde Cehape ve özellikle Velinin Ağababası var ise o işe ve o söylemlere her zaman temkinli yaklaşmak bu art niyetlilere karşı tedbirli ve hazırlıklı olmak zaruri bir ihtiyaçtır! Bunların adının geçtiği her platform yalan yanlış insanları aldatıcı sahtecilik ve tezvirat dolu ne ararsanız her şey bulabilirsiniz yani bunlar için bu tür işler gayet normaldir! Sürekli yaptığınız şeyleri bari insanların acısı olduğu bu tür facia dolu günlerde yapmayın yahu diyeceğim amma kime laf anlatmaya çalışıyoruz ki? Allah bunlara önce hidayet nasip edip sonrada ıslah etsin ne diyelim?
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (4 yıl önce)
    Hasar gören binaların mütaitleri açıklansın. ABD VE KANADA DA AÇIKLANIYOR.
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz44 (4 yıl önce)
    Hasarlı bina daha fazladır Bostanbaşında oturuyorum evim hafif hasarlı Valilik bunu bildiğini sanmıyorum çünkü daha gelmediler bile o yüzden daha çok var hasarlı bina
    0
    0
    Yanıtla
  • Eskimalatyalı (4 yıl önce)
    Altta görünen yeşil bina bir yıllık yeni yapı zemin+3 6 daire diye hatırlıyorum hemen 100 metre sağında zemin+4 katlı 10 daireli iki bina zemin etütleri Battalgazi belediyesi tarafından nasıl yapıldıysa artık ağır hasarlı şükür yılkılma yok eskimalatyada ama son 10 15 yılda yapılan yapıların çoğu ağır hasarlı 40-50 yıllık binalar sapasağlam ayakta oturup düşünmek lazım biz nerde yanlış yapıyoruz diye...
    0
    0
    Yanıtla
  • 40 senelik bin dediğin oturmuş bina.son yıllarda yapılanların taşıyıcı kolonları da sikinti yok.sadece duvarlar çatlak.buda gayet normal
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (4 yıl önce)
    Tarım yapılacak araziye 15 katlı bina dikersen her yeri çatlar. Doğa intikamını alıyor, ama olan müteahide değil vatandaşa oluyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 yıl önce)
    Puturgeye gerekli yardımlar daha ulasmadı nedeni nedir acaba insanlar günde 4 5tane deprem geciriyorlar evler enkaz olmuş fakat kimse bir el uzatmiyor bir cadir yardimi yapmiyor evler üzerimize yıkilinca gelirler herhalde
    0
    0
    Yanıtla
  • MURAT (4 yıl önce)
    ben kendim inşaat kalıpcısıyım en çok merak ettiğim 14 kat yapılan ve altta 6 metre yüksekliğinde dükkan yapılan binalar daha geçen sene yeni çıkan yönetmelikle dükkan yüksekliği 4.5 metreyi geçemez diye ysaklandı bence valilik altta dükkan olan binaların hesini kontrol etmesi lazım yapı denetim falan hepsi hikaye bu sene biraz düzeldi havuz sistemi geldi yapı denetimin parasını mütahit veriyor en ufak bi sıkıntı yapsalar hemen başka yapı denetim gelsin adam 500 metrekareye 16 kolon 2 perde kolon koymuş 10 kat bina yapıyor ve buna ruhsat almışkimbilir ne haldediir özetle bu binalar ayakta duruyor gözüksede bence hepsi bi darbe aldılar bunları iyi konrol etmek lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (4 yıl önce)
    Ilimizde fahri kayahan ve bostanbasi gibi yeni yerlesim yerindeki binalarda bile çatlaklar v.s olumsuzluklar kulağımıza geliyor bu nedenle dir ki çevre ve sehircilik bakanligindan gelinerek hemen hemen ilimizdeki her binanın yeni yapi dahi olsa kontrol edilmesi gerekiyor...
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 (4 yıl önce)
    Sayın valimizden devletimizden Allah razı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilirkişi (4 yıl önce)
    Sayın valimize çok çok teşekkürler Malatyada devletimizin varlığını mağdur olan bütün vatandaşlarımıza hissettirdi herkesle tek tek ilgilendi krizi çok başarılı şekilde yönetti ekipleri iyi organize edip zamaninda müdahaleler yaptı Sağolsunlar.
    0
    0
    Yanıtla