SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Valilik Diyor ki..

A- A+ PAYLAŞ

Malatyaspor'un içerisinde bulunduğu kaos ve belirsizlik devam ederken, Valilik "beklentiler" nedeniyle bir açıklama yaparak, konuya olan mesafesinin nedenlerini belirtti.

"Malatya Valiliği" imzasıyla yapılan açıklama şöyle:

"Malatya halkının sosyal bütünleşmesinde ve Malatyalılık kimliğinin oluşmasında önemli bir payı bulunan Malatyasporla ilgili kamuoyuna yansıyan ve Malatya Valiliğinin kulübün mevcut durumuna müdahil olması yönündeki haber ve izlenimlerin bilgi eksikliğinden kaynaklandığı düşüncesinden hareketle aşağıdaki hususların açıklanmasına gerek duyulmuştur.

Malatyaspor dernek statüsünde bir sivil toplum kuruluşudur. Dernekler ayrı ve bağımsız tüzel kişiliğe sahip kuruluşlar olup, dernek organlarının oluşumu, kararlarının alınması ve alınan kararların uygulanması açısından hiçbir özel veya kamu kuruluşuyla bağlantılı olmayıp tamamen özerk bir yapıya sahiptirler.

Özellikle son günlerde çeşitli basın ve yayın kuruluşlarında yer alan haberlerde, yönetim boşluğu ve borç yükü altında bulunan Malatyasporun mevcut durumundan kurtarılması için Valiliğin doğrudan doğruya devreye girerek, kongrede aday olacak ya da kulübün yönetimini üstlenecek kişileri belirlemek suretiyle seçim sürecine müdahale etmesi gerektiği yönünde görüşler dile getirilmekte, halkta bu yönde bir beklenti oluşturulmaktadır.

Devletin spor alanındaki sorumluluğu; spor altyapısının geliştirilmesi, halkın yaygın olarak spor yapma imkanlarına kavuşması için gerekli tedbirlerin alınması ve sporun önündeki engellerin ortadan kaldırılmasıyla sınırlıdır. Öte yandan yürürlükteki dernekler mevzuatı açısından, Malatya Valiliği, Malatyaspor’un denetleyici kamu otoritesi pozisyonundadır. Bunun yanı sıra, devletin serbest ve sivil bir ortamda ve dernek statüsüyle faaliyet gösteren spor kulüpleri karşısındaki konumu, özellikle anlaşmazlıkların ortaya çıkması durumunda “hakemlik” rolünü üstlenmesini gerektirmektedir. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda,Valiliğin spor kulüpleri üzerindeki denetleyici rolü ve hakem mevkiinde bulunması; özellikle seçim süreçlerinde ve yönetim kadrolarının belirlenmesi aşamalarında tarafsız bir tavır takınmasını; muhtemel adaylardan herhangi birini tuttuğu ya da belli bir yönetim kadrosunu desteklediği yönünde anlaşılabilecek tutum ve davranışlardan uzak durma konusunda hassasiyet göstermesini gerektirmektedir.

Bu çerçevede, valiliğin ileride herhangi sıkıntı ortaya çıkması durumunda denetlemekle yükümlü olduğu ya da anlaşmazlık durumunda hakemlik rolünü üstleneceği Malatyaspor’un yönetim kadrolarını belirleme, kongre ve seçim süreçlerine müdahale etme, yönetime aday olanlardan herhangi birinin yararını ya da zararını gözetecek bir tavır ve davranış içinde olması yasal açıdan mümkün değildir.

Halkın gönlünde yer eden bir spor kulübünün yönetim zafiyeti ve mali darboğaz nedeniyle sıkıntıya düşmesi ve belli bir irade kullanamaması durumunda, valiliklerin yapabilecekleri şey; liderlik rolü üstlenerek konunun ilgililerini ve taraflarını bir araya getirmek ve çözüm yolları konusunda istişare ve işbirliği zeminini hazırlamaktır. Nihayet, Malatyasporla ilgili olarak Valilik önderliğinde oluşturulan istişare kurulu toplantısıyla bu yapılmıştır ve yapılan görüşmeler sonucunda kulübün içinde bulunduğu sıkıntıdan kurtarılması için yönetim sorumluluğu alması ve maddi fedakarlıkta bulunması gerekenler, kulübe sahip çıkmak üzere bir an önce görev başına çağrılmıştır.

Kulübün organlarının gerektiği gibi oluşması, idari ve mali sıkıntıların giderilmesi, kulübün tekrar başarılı günlerine dönmesi Malatya ve dışında yaşayan her ferdin elini taşın altına koymasıyla mümkün olacaktır. Burada en büyük katkı şehrin dinamiklerinden beklenmelidir. Sürecin sağlıklı işlemesi, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için yerel basınımızın güzide mensuplarına da önemli roller düşmektedir.

Ülkemizdeki devlete ve onun taşradaki uzantısı olan valiliklere yönelen beklentileri tarihsel ve yönetsel geçmişimiz açısından anlamakla beraber; hem dernekler ve sivil toplumun yapısı gereği hem de yürürlükteki mevzuat gereği Malatya Valiliğinin Malatyaspor’un kongre sürecinin aktif katılımcısı ve yönlendiricisi olması söz konusu değildir.

Öte yandan, kulübün yönetim kadrosu kendi doğal kongre ve seçim süreçleriyle belirlendikten sonra; karşı karşıya bulunulan maddi sıkıntının giderilmesi konusunda ve normal faaliyet süreci içinde kamu kuruluşları, ancak kanunların ve mevzuat hükümlerinin izin verdiği ölçüde üzerlerine düşeni yapabileceklerdir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız