SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Valilikten Milletvekiline Yalanlama mı?

A- A+ PAYLAŞ

Yazıhan ilçesi Karasu Grup İçmesuyu ihalesi ile ilgili tartışmaların ardından, Valilikten de ihaleyle ilgili detayları içeren bir açıklama geldi. DYP İl Başkanı Mehmet Özden'in gündeme getirdiği ihale ile ilgili olarak, bu partiye bayram ziyareti yapan AKP Milletvekili Ali Osman Başkurt, ihale konusunda kendisine bazı şikayetlerin gelmesi üzerine devreye girdiğini, ihalenin iptal edilerek yenilendiğini bildirirken, Valiliğin son açıklamasında, ihalenin başkalarının isteğiyle iptal edilmediği belirtildi.

Valilik açıklaması şöyle:

"Yazıhan ilçesi Karasu Grup İçme suyu projesinin ihalesi hakkında bazı yerel basın kuruluşlarında yer alan haberlerle ilgili olarak aşağıdaki bilgilerin kamuoyuna duyurulmasına gerek duyulmuştur:

1-Karasu Grup İçme suyu projesi, Yazıhan İlçemize bağlı 39 yerleşim birimine ( 3Belediye, 16 Köy,20 ünite ) sağlıklı içme suyu teminini öngören bir projedir.

Proje kapsamında nitelikli bir kaynak olan Karasu içme suyu membaından 140 litrelik su temini söz konusudur.

Projenin keşif bedeli 6.500.000.00 YTL. ( 6.5 trilyon TL. ), 2006 yılı ödeneği ise 1.549.660.00 YTL.’dir. Projenin; mevcut ödenek ,2007 yılında temin edilecek ödenek ve yararlanıcı yerleşim birimlerinin katkılarıyla 2007 yılı içerisinde bitirilmesi öngörülmektedir.

Bu keşif bedeli kapsamında, terfi istasyonu ve istinat duvarı ,gömme depolar, 86 km. isale hattı borusu, basınç kırıcı vanalar, debi sabitleyici vanalar, 21 km. kazı-dolgu (65 Km’si yararlanıcı Belediyeler tarafından yapılacağından ), terfi- pompa elektrik işleri ve gerekli diğer işler yapılacaktır.

2-Söz konusu iş, Yazıhan Kaymakamlığı (Köylere Hizmet Götürme Birliği ) tarafından 22.09.2006 tarihinde ihale edilmiştir.( İlk ihale )

Bu ihaleye toplam 6 firma katılmış, en yüksek kırımı % 46.5 ile Deniz İnşaat vermiştir. Ancak 6 firma içerisinde ihale ilanında öngörülen ihale şartına sahip tek firma olan Limansan İnşaat ise % 23.7’lik kırım teklif etmiştir.Bu durum kamu yararına olmadığı için Kaymakamlıkça ihale onaylanmamış ve şartname ve ihale ilanındaki yeterlilik şartı kolaylaştırılarak, daha rekabetçi bir ihalenin yapılması için işin yeniden ihale edilmesi kararlaştırılmıştır.

İkinci ihale 02.10.2006 tarihinde yapılmış olup, 6 firmanın katıldığı ihalede en yüksek kırımı ( % 51 ) yine Deniz İnşaat firması vermiştir.Müteahhitle 17.10.2006 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu ihale Halka açık ve şeffaf bir şekilde yapılmıştır.

3-Görüldüğü üzere ihale tamamen kamu yararı amacıyla yenilenmiştir. Aksi halde işin, hukuken, birinci ihalede tek yeterlilik belgesine sahip olan ve % 23.7 lik bir kırım teklif eden Limansan İnşaata verilmesi gerekecekti. Oysa, şartname ve ihale ilanındaki yeterlilik şartı hukuka uygun olarak değiştirilerek ikinci ihale yapılmış ve yukarıdaki sonuç alınmıştır.

Projenin keşif bedeli, Bayındırlık Birim Fiyatları ve Piyasa Araştırmalarına göre tespit edilmiştir. İhalenin keşif bedeli üzerinden yapılması ise mevzuat gereğidir.

Birinci ihalede iş, basında yer alan haberlerde ifade edildiği gibi 6.5 Trilyon TL’ye ihale edilmemiş, 6.5 Trilyon TL. keşif bedeli üzerinden ihaleye çıkarılmıştır.Bu ihalede Deniz İnşaat % 46.5 kırımla ( 3.477.500.00 YTL.) en uygun teklifi vermiştir. İkinci ihalede de en yüksek kırımı yine aynı firma % 51 kırımla ( 3.185.000.00 YTL.) teklif etmiştir. İki ihale arasındaki fark iddia edildiği gibi 3.5 Trilyon TL. değil, sadece 292.5 milyar TL’.dir.

4- İki ihale arasındaki süre, haberlerde iddia edildiği gibi 4-5 gün değil, 10 gündür. Bu süre, ihalelerde tip şartnameler kullanıldığı için yeterli bir süredir. Hatta daha fazla katılım olmasını sağlamak için uzun ( 10 gün ) tutulmuştur. Nitekim ihale için 11 firma dosya almıştır.

5-İhaleyi, yukarıda belirtildiği üzere Yazıhan Kaymakamlığı ( Köylere Hizmet Götürme Birliği) yapmıştır. Haberlerde ihaleyi alan firma ile birinci derecede akrabalık bağı olduğu iddia edilen kişi ise İl Özel idaresinde işçi kadrosunda çalışmakta olup, ihale edilen işle (proje,keşif, kontrollük v.b.) bir görev ilişkisi bulunmamaktadır. Zaten hukuki dayanağı olmayan bir gerekçe ile ihalenin başka birine verilmesinin hem kamu zararına olacağı, hem de suç teşkil edeceği açıktır.

6- Şartnamede yer alan ‘‘ İdarenin ihaleyi yapıp yapmamakta veya dilediğine yapmakta serbest olduğu ifadesi’’ , ihalenin keyfi bir şekilde yapılması anlamında değil, Birliklerin Kamu İhale mevzuatına tabi olmadığını vurgulamak ve ihalede yeterli rekabetin oluşmaması veya birtakım suiistimal şüphelerinin oluşması durumunda gerektiğinde ihalenin yapılmayacağı ve hakkaniyetin gerektirdiği durumlarda hak sahiplerinin haklarının korunması şeklinde yorumlanmalıdır. Bunun aksi asla düşünülemez. Çünkü birlikler ihale mevzuatına tabi olmasa bile, Kamu Tüzel Kişileri olup, karar ve uygulamalarında İdare Hukukunun genel ilkeleri çerçevesinde kamu yararını gözetmek zorundadır. Nitekim bu ihalede de bu yapılmıştır.

Görüldüğü üzere söz konusu ihale; başkalarının isteğiyle değil, iyi niyetle ve kamu yararı amacıyla Kaymakamlık tarafından resen yenilenmiş, şeffaflığa özen gösterilmiş ve olumlu sonuç alınmıştır. Bunun dışında ihaleyle ilgili olarak suç veya usulsüzlük iddiasında bulunanlar var ise bilgi ve belgeleriyle birlikte Valiliğimize başvurdukları veya herhangi bir kaynakta yayınladıkları takdirde yasal gereğinin yapılacağı muhakkaktır."

DYP'DE OLANLAR..
DYP İl Başkanı Mehmet Özden'in da daha önce gündeme getirdiği bu konu, AKP Milletvekili Ali Osman Başkurt'un DYP'ye bayram ziyareti sırasında basın mensupları tarafından sorulmuştu.

AKP milletvekili Başkurt, 6.5 trilyona (6.5 milyon YTL) ihaleye çıkarılan projede bazı müteahhitlerin devre dışı bırakıldığı, işin "yarı fiyatına da yapılabileceği" bilgisinin kendisine ulaşması üzerine, İl Başkanını aradığını, onun da Valiyle görüştüğünü, bu girişimlerin ardından ihalenin iptal edildiğini ve yeniden yapıldığını, bu kez 3 trilyona ihalenin gerçekleştirildiğini söylemişti.

Başkurt, "İkinci ihaleye çok sayıda başvuru olmuş. İkinci ihalenin aynı kişiye verildiğini dün buraya geldiğimde öğrendim. Ben ihale konularına karışan biri değilim. Müteahhitlikle de ilgim yok. Ama müdahale ettik, fiyat yarı yarıya düştü. Düşüşe sebep olan da benim. E ne yapalım aynı kişi aldıysa." diye konuşmuştu.

Konuya müdahale eden DYP İl Başkanı Özden ise, ihalenin keşfini hazırlayanlardan hesap sorulması gerektiğini bildirmişti. 6.5 trilyon lira keşif konulan bir ihalenin, 5 trilyondan aşağıya olmaması gerektiğini, en son ihale bedeli ile ilk ihale bedeli arasındaki fark nedeniyle, projeyi hazırlayanlardan "bu farkın nereden kaynaklandığı"na dair hesap sorulması taraftarı olduğunu belirten Özden, bu sorulara yanıt beklediklerini kaydetmişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız