SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Van 7.2'yle Yıkıldı.!

A- A+ PAYLAŞ

Merkez üssü, Van’a 30 kilometre uzaklıktaki Tabanlı köyü olan 7.2 şiddetindeki deprem, 25 saniye sürdü.
 
Saat 04.40 itibariyle en az 227 kişi öldü, 1000'e yakın kişi yaralı, 366 kişi ise enkaz altında. Kandilli Rasathanesi depremde ölü sayısının 700 ile 1000 arasında olacağı tahmininde bulundu. Binaların çoğunun kerpiç olduğu köylerde durum çok daha kötü.
 
DOĞU ve Güneydoğu Anadolu dün saat 13.41’de, merkez üssü Van’a 30 kilometre uzaklıktaki Tabanlı köyü olan 7.2 büyüklüğünde, çok şiddetli depremle sarsıldı. 25 saniye süren depremde Van, Erciş’te 80 bina 1 öğrenci yurdu ve 2 otel yıkıldı. Saat 04.40 itibariyle Erciş’te 117 ölü 740 yaralı olduğu bildirilirken, Van’da hastanelere 93 kişinin cesedi götürüldü. Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde de 1 kişi yaşamını yitirdi. 350 kişi yaralı, 366 kişinin ise enkaz altında olduğunun belirlendi. Binaların çoğunun kerpiçten olduğu köylerdeki ölü ve yaralı sayısı ise henüz belli değil. Deprem, Van’ın yanı sıra Diyarbakır, Batman, Şırnak, Muş, Erzurum, Bingöl, Bitlis, Siirt, Mardin, Ağrı, Iğdır, Şanlıurfa ile Ermenistan ve Irak’ın kuzeyindeki Dohuk’ta da hissedildi. Kandilli Rasathanesi ölü sayısının 700 ile 1000 arasında olacağı tahminini yaptı. 
 
11 saatte 146 artçı
 
Van ve Erciş’te büyük yıkıma neden olan 7.2 büyüklüğündeki depremi saat 02.00’ye kadar 146 artçı şok izledi. Bu sarsıntılardan 4’ünün büyüklüğü 5’in üzerindeydi. 13.48’de Ilıkaynak’ta 5.4, 13.56’da Gedikbulak’ta 5.5, 21.10’da Göllü’de 5, 23.45’te Mollakasım’da 5.7 büyüklüğünde meydana gelen artçılar, panik yarattı. 21.53’te Başbakan Tayyip Erdoğan, Erciş’te bakanlarla depremin yıktığı binaların enkazını gezerken de artçı kaydedildi. Merkez üssü Van’ın merkeze bağlı Şahgeldi Köyü olan bu şokun büyüklüğü 4.9 idi. 
 
Kazma kürekle
 
Depremle Erciş kent merkezinde büyük bir panik ve kargaşa yaşanırken; devlet hastanesi, getirilen yaralılarla dolup taştı. Van-Erciş Karayolu’nda 3 yerde meydana gelen çökmeler nedeniyle ulaşım güçlükle yapıldı. Çok sayıda eski ve çok katlı bina yıkıldı. Bazı yerlerde yangın çıktı. Telefon ve elektrik hatlarının çalışmadığı ilçede, bazı yollar kapandı.
 
Van kent merkezi ve Erciş ilçesi başta olmak üzere binaların yıkıldığı yerleşim merkezlerinde arama çalışmaları havanın kararmasıyla iş makinelerinin ışıkları altında güçlükle sürdürüldü. Birçok kişi yıkılan binaların enkazında kazma kürekle yakınlarını aradı.
 
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) 2 tabur ile Van’da, 4 Doğal Afet Yardım Taburu ile Erciş bölgesinde arama, kurtarma ve çadır kurma çalışmalarına katıldı. Genelkurmay’dan yapılan açıklamada, Van ve Erciş bölgesine bugün de ilave 5 taburun sevk edileceği, çalışmalara destek sağlamak üzere toplam 8 uçak ve 7 helikopterin de bölgede görev yaptığı belirtildi.
 
Kızılay’dan yemek 
 
Kızılay’ın çevre illerden Van ve Erciş’e ulaştırdığı ekipler depremzedelerin barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştı. Çadırlar kuruldu. Sıcak yemek dağıtıldı. Kızılay’dan yapılan açıklamada, depremin ardından acil olarak harekete geçtikleri, ilk planda 2 bin 646 çadır, 9 toplu barınma çadırı, 7 bin 648 battaniye, 100 katalitik soba, 1584 mutfak seti, 1120 gıda kolisi, 1320 içme suyu, 5 bin ekmek ve 500 kumanyanın bölgeye gönderildiği belirtildi. Ayrıca bölgeye 1 mobil fırın, 21 seyyar mutfak da yollandı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) da 38 ilden 1275 arama kurtarma personeli, 174 araç, 290 sağlık personeli, 43 ambulans, 6 hava ambulansının deprem bölgesine gönderildiğini bildirdi. Sağlık Bakanlığı, deprem mahallinde 145 ambulans, 9 Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri ile birlikte toplam 500 kişilik sağlık ekibinin görev yaptığını, 87 uzman hekimin de bölgeye ulaşarak çalışmalara katıldığını bildirdi. 
 
ABD Neden 7.6 Ölçtü?

Kandilli Rasathanesi’nin 6.6 olarak açıkladığı Van Tabanlı’daki depremin büyüklüğünü ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi 7,6 olarak açıkladı. 
Depremin büyüklüğü, Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi’nde ise 7.0 olarak ölçüldü...
 
Peki bu farklı ölçümlerin nedeni ne?
 
Deprem büyüklüğü hesaplamalarında farklı yöntemler var.
 
5 km. derinliğindeki bu deprem hayli sığ bir deprem olarak belirtiliyor. Bölgede hissedilme şiddeti ise 8 civarı.
 
Kandilli ilk ölçümde büyüklüğü 6. 6 olarak verdi. Bu lokal büyüklüktü. 
Daha sonra moment büyüklüğün (açığa çıkan enerjiyi esas olan ölçüm) 7.2 olarak tespit edildiğini açıkladı.
 
Çünkü depreme uzak olan diğer istasyonlardan veriler geldikçe deprem büyüklüğü daha net olarak ortaya çıkıyor. Deprem merkezinden uzaklaştıkça açığa çıkan enerjinin boyutu daha iyi görülüyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız