SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Varlıkları Sürekli Olmalı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:22:52
A- A+ PAYLAŞ

4. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin Ulusal Uzun Film Yarışması Jüri Üyesi Sinema ve Tiyatro Oyuncusu hemşerimiz Kenan Işık, “Bence kentler, ülkeler değerlerini kültürel alt yapısıyla ispat edebilirler” dedi.

4. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin İstanbul’daki tanıtım toplantısına katılan sanatçı Kenan Işık,  Film Festivaliyle ilgili olarak kendisine yöneltilen sorularımızı yanıtlarken, “ Kültürel alt yapı sağlamsa, o kültürel alt yapının içinden çıkmış insanların kullandığı kentler de,  daha insani daha özgürlükçü, daha hukuka yakın bir kent bir ülke olur. Ben eskiden beri buna  inanmışımdır. Kültürel ve sanat toplumu olmamız lazım. Sonra inşa edelim, ne inşa edeceksek. Önemli olan o zaten. Park bahçe yapabiliriz, o bahçeyi nasıl kullanacağız. Çiçekleri koparmayın, yerlere tükürmeyin ibarelerini görüyoruz. Yani belediye bunu yapıyor,  bu levhaları da oraya koyuyor. Bu olacak bir şey değil. Çünkü alt yapı eksik. Alt yapı sağlam olsa o ibareleri zaten koymayacak” dedi.

“Malatya zaten kültürel anlamda mazisi olan bir kenttir” diyen Işık daha sonra şunları ifade etti:

“Her anlamda Malatya insan yetiştirmiştir. Ahmet Kaya’nın ölüm yıldönümünde andık. Hrant Dink diyelim, Kemal Sunal, pek çok sanatçımız var. Böyle olunca bu festivalin halka yansıması, son derece önemli. Festivaller genelde sürdürülemiyor. Sürdürülemeyen festivaller şöyle oluyor. Bir yöneticisi yapıyor, o il yöneticisi değişince, ‘Bunun ne gereği var’ denilerek hemen bundan vaz geçiliyor. Bu bir kurum olmalı, kurumsallaşmalı, gelenin gidenin bu böyle olmaz diyemeyeceği bir yapı olmalı. Bu yapıya biz özerk yapı  diyoruz. Kenti belediye ve hükümet bazında yönetenlerin bir şekilde domine edileceği kuralların özerk bir yapıda olacağı bir yapı olmalı. Altın Koza Festivali zaman zaman sekteye uğradı. Antalya’da belediye başkanları değiştikçe festivalinde hali-tavrı değişiyor. Özerk bir yapı gerekiyor. Kültür Bakanlığı bu konuda bir çalışma yapmalı.”

Kısa bir süre önce yitirdiğimiz tiyatro sanatçısı Tuncel Kurtiz’in anı sıra Malatyalı sanatçı ve gazeteci Kemal Sunal ve Hrant Dink ile ilgili olarak da Kenan Işık şunları vurguladı:

“Tuncel Kurtiz, her alanda kültür alt yapısı sağlam olan bir insandı. Bir 12 Eylül mağdurudur, 12 Eylül’de ülkesini terk etmiş ve yıllarca ülkesine dönememiştir. Tuncel Kurtiz gibi insanları yad etmek ve anlamak son derece önemlidir. Ahmet Kaya, Malatyalı, Hrant Dink Malatyalı. Onların Malatya’da varlıklarının sürekli olması gerekiyor. Malatya’da Ahmet Kaya adına bir kültür merkezi olması, Ahmet Kaya’yı sürekli yaşatacaktır. Onun düşüncesini, ideallerini, onun barışçıl yanını, onun ülke bütünlüğünü koruyan ve kollayan yanlarını unutturmayacaktır. Hrant Dink’de bu ülkenin çok önemli bir unsuru çok değerli bir temsilcisi. Oda bizim hemşerimiz. Bunu bir şekilde halletmek lazım. Kültür denilince tek bir kanaldan yürütülen kültür olmamalı.”

HABER-FOTO: Burhan KARADUMAN- Güler HAZAR, yenimalatya.com.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız