SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Varsa Önleyeceksin Kardeşim"

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:57:09
A- A+ PAYLAŞ

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, yaşanan su sıkıntısından kendilerinin değil, Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı MASKİ’nin sorumlu olduğunu söyledi. Gürkan, suya ilişkin sorunların MASKİ yöneticilerinin Malatya’nın suyunun geçmişi hakkında yeterli bilgi sahibi olmamasından kaynaklandığını ima ederek, “Suyun kullanım alanı, kayıp ve kaçak kullanılması konusunda çeşitli ifadeler var. Sağlık konusunda hastanın 'hikâyesi denilen' bir süreç vardır. Eğer doktor hastanın hikâyesinin doğru dinlemezse; yapacağı tahlillerin sonucu boş beleştir. Onun içindir ki; hikâyeyi doğru öğrenmemiz lazım. Bütün bunların görevlisi dün bizdik, bugün MASKİ'dir” dedi. 

Melita’dan Battalgazi’ye Tarih – Arkeoloji – Kültür ve Sanat Günleri etkinlikleri ile ilgili olarak Hilton Otel’de düzenlediği basın toplantısında yaşanan su sıkıntısı ile ilgili bir soruya cevap veren Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Battalgazi sınırları içinde suya ilişkin yaşanan sıkıntıların sorumlusu olarak MASKİ’yi gösterdi. 

AKP'li bir belediye olarak yine AKP'li başkanın yönettiği Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı MASKİ’yi su yönetimini yapamamakla suçlayan Gürkan şöyle konuştu: “İçme suyu ile sulama suyu konuları büyük şehir belediyesinin yetkisine verilmiştir. Yetkili olmadığımız bir alanda çalışmamış mümkün değil. Örneğin; ulaşım koordinasyon merkezi var, biz nasıl ulaşıma müdahale edemiyorsak, artezyen su çıkarılması ve su kaynaklarının yönlendirilmesi konusuna da müdahale edemiyoruz. Ancak bu konudaki bazı tespitlerimizi elbette ki büyük şehir belediyesine bildiriyoruz”.

‘Su sıkıntısı ile ilgili sorunun adresi burası (Battalgazi Belediyesi) değil’ 

“Su sıkıntısı ile ilgili sorunun adresi burası değil, adres belli ancak görüşlerimi ifade etmek istiyorum. Suyun kullanım alanı, kayıp ve kaçak kullanılması konusunda çeşitli ifadeler var. Sağlık konusunda hastanın 'hikâyesi denilen' bir süreç vardır. Eğer doktor hastanın hikâyesinin doğru dinlemezse; yapacağı tahlillerin sonucu boş beleştir. Onun içindir ki; hikâyeyi doğru öğrenmemiz lazım. Malatya'daki su çok eskiden beri gelen bir sudur. Bir taraftan içme, bir taraftan sulama amaçlı kullanılıyor, dolayısı ile yetmiyor. Kaldı ki; şebekelerin eski olması kayıp kaçakları artırıyor. Bütün bunların görevlisi dün bizdik, bugün MASKİ'dir. Dolayısı ile kayıp kaçaklar konusunda gerekli tedbirleri almak ilgili kurumların görevidir. Malatya'daki bu su yeterli midir? Yapılan araştırmalar sonucu önerilen su kaynakların yönlendirilmesi konusunda sıkıntılar var”. 

‘Kişisel hırslar yerine…’

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, isim vermeden su sıkıntısının ‘Kişisel hırslardan, doğru analiz yapamamaktan’ kaynaklandığına da işaret etti. Gürkan, “Bu konuda kişisel hırslar yerine Malatya'yı nasıl susuz bırakmayız? Nasıl adil paylaşım yaparız? Onun gayreti içerisinde olmamız gerektiğine inanıyorum” diye konuştu. 

“Kayıp kaçak varsa önleyeceksin kardeşim”

Malatya’da içme suyunda yaşanan sıkıntıların sebeplerine ilişkin 20 yıldır aynı tespitlerin gerekçe gösterildiğini ileri süren Gürkan, “Kayıp kaçak varsa önleyeceksin kardeşim” dedi. Gürkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Su konusunun bizim görev alanımızda olduğu zamanlarda, bürokrasinin yanlış bilgi verdiğine şahit olduk. Zamanında bu konuda noterden tespitlerde yaptırıp, yasal süreci de başlatmıştık. Sonucunda ise bize hak verildi, ilgili daire içinde çok sıkıntılar içeriyordu. Ben o süreçte bu konuyu araştırırken, İller Bankası'nın Çat Barajı'nın hazırlıklarının yapıldığı zamanki raporlarına baktım. Raporda diyor ki; Malatya kendi kaynaklarından su ihtiyacını gideriyor, dolayısıyla su Battalgazi'ye aittir diyor. 1983'ten sonra Çat Barajı'nın yapılması ve şebekelerin hazırlanması sırasında sekiz beldeyi esas alan su birliği ortaklığı çerçevesinde Kaptaj'da çıkan suyun kullanımı esas alınmıştır. Yani sulama birliğinin yönetimi bu sekiz beldededir. İncelemelerim sırasında şu konuda dikkatimi çekti; ola ki Malatya'daki nüfus artışı sonucu mevcut suyun yetersiz olduğu zaman, yapılan Çat Barajı'nın suyu içme ve kullanma suyu amacına tahsis edilir deniliyor. Her geçen gün aleyhimize işliyor; küresel ısınma, kuraklık, var olan kaynakların bir yerlere tahsis edilmesi bizim gelecekte tahsis edeceğimiz kaynak bulunamaması sorunları da beraberinde getirecek. Bir an önce bunun önleminin alınması gerekir. Bu konuda kişisel hırslar yerine Malatya'yı nasıl susuz bırakmayız? Nasıl adil paylaşım yaparız? Onun gayreti içerisinde olmamız gerektiğine inanıyorum. 20 sene önce yapılan tespitlerdeki suyun yetersizliği, kayıp kaçak konusu.  Kayıp kaçak varsa önleyeceksin kardeşim. Özellikle bizim klasik anlamdaki bürokrasi mantığında uzaklaşmamış lazım. Sorgulayıcı, irdeleyici bir mantıkta olmamız lazım. Yasada olsa bunun sorgulanmasının yapılması ve tespit edilen bir eksiklik varsa ilgili yerlere bilgi verilmesi gerektiğini düşünüyorum”. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız