SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Vatandaş Güle Güle Harcasın"

A- A+ PAYLAŞ
 
Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’de kriz olacak olmayacak tartışmalarına son noktayı koymasının ardından bugün de Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, vatandaşa ve piyasalara üç mesaj verdi. Başbakan Yardımcısı Gedikli ve Babacan'ın "Vatandaş harcamalarına dikkat etsin" açıklamalarının aksine Başçı, "İşi olan vatandaşa harcamayın diyemeyiz. Güle güle harcasınlar" dedi.
 
İLK MESAJ: KUR AŞIRI DEĞERLİ DEĞİL
Enflasyon raporunun tanıtım toplantısında konuşan Başçı, gazetecilerin sorularını yanıtladı. TL ile ilgili yarın ekonomistlerle bir araya geleceğini belirten Başçı, ekonomistler dahil hiç kimsenin kurların aşırı değerli olduğu iddiasında bulunamayacağını söyledi. TL’deki değer kaybının cari açığa yapabileceği azami katkıyı yaptığını vurgulayan Başçı, “Bundan sonra daha fazla değer kaybı olursa alternatif politika tedbirleriyle çok ufak müdahalelerle engellemeye malikiz” dedi. 
Başçı, Merkez Bankası’nın uyguladığı son kur politikasıyla resmen olmasa da fiilen ‘dalgalı kur politikasından vazgeçtiği’ yorumlarına da karşılık verdi. Başçı, kamunun hiçbir şekilde kur taahhüdü olmadığını vurguladıktan sonra “Fakat şu olabiliyor. Finansal şoklardan dolayı piyasalarda kurlar olması gereken temel değerlerden sapabiliyor. Ama TL üzerinde ilave değerleme baskısı yok. Benzer ülkelere göre TL, yüzde 20 daha az değerli” diye konuştu. 
O AÇIKLAMA ACEMİLİĞİNİZDEN Mİ OLDU?
Erdem Başçı’ya Cuma günü yaptığı açıklamaların kurlarda ani artışa neden olduğu yorumları anımsatılarak, ‘bu biraz da acemiliğinizden mi kaynaklandı’ sorusu yöneltildi. Başçı, o mesajında Türkiye’de hane halkının net döviz varlığı bulunduğuna, borcu olmadığına dikkat çektiğini söyledi. Türkiye’nin döviz pozisyonuyla ilgili sorunu olmadığını, bunu uluslar arası kuruluşların da bildiğini belirten Başçı, “Türkiye’de hane halkı dövizde net uzun pozisyonda. Dolayısıyla Türkiye’de dövizde dalgalanma korkusu yoktur. Büyük dalgalanmaya da yer yoktur. Tek dikkat edilmesi gereken yer; kurun enflasyon üzerinde yukarı yönlü ilave baskı oluşturmaması” dedi. 
İKİNCİ MESAJ: AŞIRI ISINMA DA SERT İNİŞ DE YOK
Hızlı kredi büyümesi sonrasında ekonomilerde ‘ani duruş’ olabildiğine dikkat çeken Başçı, “Yurtdışından gelen fonların ani durması olabiliyor. Bizim Merkez Bankası olarak buna hazırlıklı olmalıyız ve hazırız. Ani duruş olursa, ki çok fazla ihtimal yok; Merkez Bankası ani bir başlangıç yapabilir. Döviz satış ihaleleri ya da açık piyasa işlemleriyle piyasayı fonlayabilir” dedi. Başçı, “Nasıl aşırı ısınma görmüyorsak sert iniş riski de görmüyoruz” dedi. 
ÜÇÜNCÜ MESAJ: TÜRKİYE’DE İŞLER ÇOK İYİ VATANDAŞ GÜLE GÜLE HARCASIN
Başkan Başçı, Amerika’daki borçlanma krizinin siyasi bir kriz olduğunu ama kısa bir süre sonra giderileceği beklentisine değindi. Avrupa’daki sorunun daha büyük olduğunu anlatan Başçı, Türkiye’de ise durumun, gidişatın çok iyi olduğunu söyledi. “Dünya çalkantılı, dünyadan gelen kriz baskısına karşı Türkiye’de işler iyi. Dünyada yatırım mallarının fiyatları ucuzladı. Bizde yatırımlar mükemmel. İstihdam artıyor. Enflasyon düşüyor. Dünyadan gelecek dalgaya karşı yapabileceklerimizin sınırı var. Ama yeteneğimiz ve planlarımız mevcut” dedi. 
Kriz var yok, söylentileri içinde vatandaşa nasıl bir tavsiyede bulunursunuz, sorusuna ise Başçı, “Bunun için bir şey söylemeyiz. Ama işsizlik düşüyor. İş bulmuş bir kişiye harcamayın, diyemeyiz. Gönül rahatlığıyla, güle güle harcasın” dedi. Başçı, kendilerinin mesajlarının vatandaşa değil, bankalara olduğunu vurguladı.
BANKALARA İYİ HABER
Başçı, “Bankalara, borç verilmeyecek durumdaki vatandaşa borç vermeyin, diyoruz. Kredilerde artış öngörümüz yüzde 25. Ama bugüne kadar artış oranı yüzde 17 oldu. Yılsonuna kadar yüzde 7’lik daha marj var. Bankalar bunu dikkatli kullansınlar. İşadamlarına kullandırsınlar” dedi. 
Başçı, bu marjın bankalarca aşılması durumunda ilave tedbirler alacakları uyarısında bulundu. Ancak bundan sonraki tedbirlerin bankalara ilave maliyet getirecek türden olmayacağını söyledi. Yeni tedbirlerin zorunlu karşılıklar yerine stoklar, marjinler gibi tedbirler olabileceğini belirtti. 
FAİZ ARTMAZ AMA DÜŞEBİLİR
Başçı faiz artışı ihtimalinin daha da azaldığını belirtirerek, “Şu anda ilave faiz artışına ihtiyaç görmüyoruz. Sıkıştırıcı yönde aldığımız diğer tedbirler yeterli olmazsa tabii ki o da gündeme gelebilir. Ama enflasyon raporumuzda yılsonu faizlerin sabit kalacağı tahmininde bulunuyoruz. Ancak aşağı yönlük riskler var” dedi. 
İŞÇİ ZAMMI NORMAL 
Kamu işçilerine enflasyona ilave olarak verilen artışın normal olduğunu da belirten Başçı, enflasyonun biraz üzerindeki refah payının kendileri için de makul olduğunu söyledi. 
CARİ AÇIK ÇİFT HANE OLMAYACAK 
Başkan Başçı, IMF’nin Türkiye’de cari açığın yıl sonunda GSYİH’ye oranının yüzde 10.5 olarak gerçekleşeceği tahminine katılmadıklarını belirtti. Başçı, cari açığın çift hane olmayacağını, son çeyrekte iyileşme olacağını söyledi. 
İYİ KONUŞSAYDIK SİYASETÇİ OLURDUK
Başbakan Erdoğan’ın ‘kriz bu kez teğet bile geçmeyecek’ sözlerini nasıl değerlendirdiği sorusuna Başçı, “Siyasetçi ile bürokratın farkı bu. Biz de iyi konuşsaydık siyasetçi olurduk. Bu tür açıklamalar TL üzerinde değerlenme etkisi yapar” dedi. 
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız