SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Vatandaşa Öyle, Buna Böyle!

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:29:36
Vatandaşa Öyle, Buna Böyle!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da uzunca bir süredir sonuçlandırılamayan davalara da konu olan ve aralarında başkanların, meclis üyelerinin, belediye memurlarının ve müteahhitlerin "sanık" olarak yargılanmalarına yolaçan imar uygulamaları, bu yaşananlara rağmen ilgililere ders olmadığı gibi, "yeni adaletsizlikler" engellenemiyor. Zaviye Mahallesi'nde, vatandaşların arsalarına 4+1 kat için imar izni verilmişken, sonradan yapılan düzenlemeyle AKP'li bir Belediye Meclis üyesinin de ortağı olduğu firma tarafından yaptırılan binalara yüzde 100'lük kat artışı sağlanarak 8+1 kat izni verildiği, binaların bitme aşamasına geldiği bildirildi.

"Çağdaş ve insan odaklı, yaşanabilir bir Malatya'yı inşa ediyoruz" sloganlarını ağızlarından eksik etmeyen, ancak "İmar Yolsuzluğu" nedeniyle de adliyelik olan Malatya Belediyesi'nin yöneticileri, çoğunluğunu belediye başkanının da mensup olduğu partililerin oluşturduğu belediye meclisinden çıkan kararları uygularken, diğer vatandaşlara haksızlık edildiğini akıllarına dahi getirmiyorlar.

Malatya Belediyesi'nin, kentin geleceği açısından tartışılan kararlara "blok" olarak "onay" veren, hiçbir konuyu sorgulamayan meclis üyelerinin bazılarının, adeta bu davranışları nedeniyle ödüllendirildiklerine dair yeni örnekler ortaya çıkmaya devam ediyor.

Sahipleri arasında AKP'li bir meclis üyesinin de bulunduğu firma tarafından Zaviye Mahallesi 208 ve 209 no.lu adalarda bulunan 11 ve 22 no.lu parsele yaptırılan, mahalledeki diğer binalardan bir misli daha fazla kata sahip inşaatlar, sıradan vatandaşların tepkisine yolaçıyor. Malatya Belediyesi, 2011 yılının sonlarında verdiği ruhsatla, üst yapılaşmasının yüzde 90'ından fazlasını tamamlayan bölgeye yüzde 100'e yakın kat artışı verdi. Az sayıdaki insana ait arsalara büyük rant sağlayan bu iznin ardından çevre sakinlerinin tepkileri yerel basında sık sık dile getirildi, ancak "takan" olmadı. Daha önce 15.50 metre yükseklik (4+1 kat) verilen mahallede, yükseklik 27.50 metreye (8+1 kata) çıkarılırken, mahallede önceki imar durumuna göre yapılan apartmanların yanında, yeniler "gökdelen" gibi yükseldi.

Mahalle sakinleri, "Bu nasıl iş anlayamadık. Bölgenin tamamı neredeyse 4 veya 5 katlı. Ama yeni yapılan birkaç tanesi 8-9 katlı. Bu binalara nasıl bu yükseklik verilir? Bunlarda hiç mi hak, adalet duygusu yok. İnsana saygı yok. Havamızı, güneşimizi kesen beton yığınlarına izin verdiler ve birilerine de yüksek rant sağladılar" diye konuştular.

Mahallelinin bu şikayetlerini ilettiği bazı yetkililerden, "Bu tamamen yasal bir uygulama. Yoğunluk hakkını yatayda değil, dikeyde kullandılar. İnşaatlarda fazla yoğunluğun kullanılması söz konusu değildir." şeklinde savunmayla karşılaştıkları belirtilirken, bu konuyu objektif olarak değerlendiren bazı yetkililerin de, "İmar Komisyonu ve ardından meclisin, yani seçilmişlerin aldığı kararları belediyenin ilgili birimleri uygulamak zorunda. Aksi halde suç işlerler. Yani konu tamamıyla meclisin, yani seçilmişlerin iradesiyle ilgili." derken, seçilmişlerin kendilerine kıyak geçtikleri imasında bulundukları öne sürüldü.

Bu arada,tarafsız uzmanlar da "Belediyenin bu bölgede yoğunluğun dikine kullanıldığı savunması çok saçma. Burası imara yeni açılmış bir bölge değil ki. Üst yapılaşması tamamlanmış, imar bütünlüğü oluşmuş bir bölge. Bu bölgede dikine yapılaşmayı, genel adalet ve ahlaki değerlere rağmen yasal hale getirebilirsiniz, ama vicdani de değildir, hukuki de." değerlendirmesinde bulundular.

DUR DİYEN OLMAYINCA..

Öte yandan, Malatya Belediyesi'nin, Belediye Meclisi'nin yanlış uygulamalarına "dur" diyecek bir üst makam iradesinin;  birçok örnekte olduğu gibi Malatya'da görülemediği ifade edilirken, seçimlerin yaklaşmakta olduğu bir dönemde "tartışmalı" uygulamaların en üst seviyeye çıkmasından endişe edildiği de kaydediliyor.

FOTOĞRAFLAR: Zaviye Mahallesi'nde, AKP'li Belediye Meclis üyesinin ortak olduğu firmanın yaptığı 8+1 katlı iki apartman ve yanlarında vatandaşlara ait 4+1 katlı apartmanlar..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız