SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Vatandaşın Rızası Alınmalı'

A- A+ PAYLAŞ

İl Genel Meclis Başkanı Naci Şavata, köylülerin büyük tepkisine yol açan Akçadağ’da 9 bin dönümden fazla mera alanının 25 yıllığına 8 firmaya kiraya verilmesini değerlendirdi.

“KÖYLÜNÜN RIZASI ŞART”
İl Genel Meclis Başkanı Naci Şavata, Tarım İl Müdürlüğü Mera Komisyonunca, ‘Atıl haldeki meraların ıslahı’ projesi kapsamında Akçadağ’da 9 bin dönümden fazla bir alanın 25 yıllığına kiraya verilmesiyle ilgili olarak “Köylerdeki halkın rızası alınmalıdır’ dedi.

“TARIM KOMİSYONU ARAŞTIRIYOR”
Akçadağ’daki meraların kiraya verilmesinden sonra köylülerin kendilerinden habersiz yapıldığı gerekçesiyle tepki göstermeleri ve olayı yargıya taşımalarının ardından İl Genel Meclisi de verilen bir önergeyi gündeme alarak, mera ihalesini araştırma kararı almıştı.

Konuya ilişkin görüşlerini açıklayan İl Genel Meclis Başkanı Naci Şavata, Mera Kanunu’nu hatırlattı ve şunları söyledi:

“Bu Mera Kanuna göre köylerde kurulması gereken Mera Komisyonu var. Muhtarların başkanlığında, 5 kişiden oluşan komisyon. Tabi o köylerde böyle bir komisyon var mı yok mu bilmiyorum. Bu komisyonun görevi, o köydeki hayvan sayısını ve mera alanları tespit etmek, ilçede kaymakamlığa, illerde Valiliğe bildirerek mera alanlarında kiraya verilecek yer olup olmadığını belirtmektir. Tabi hayvan sayısı da dikkate alınarak. Bu ne demektir? O köydeki halkın rızasını almak demektir. Ama meralar atıl halde ise bir dönüşüm sağlansın diye kiraya verilir. Ama dediğim gibi, bu köylülerle birlikte yapılır.”

Mera alanlarının ne yöneticilerin ne de köylülerin isteğine göre kiraya verilip verilmemesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını, bunun kanunla belirlendiğini ifade eden Şavata, meraların kiraya verilmesi kararının İl Genel Meclisi’nden onaylanması gerektiğini, bunun içinde Mera Kanununda değişiklik yapılması gerektiğini ifade etti.

Mera Kanunu’nun şu anda kısmen de olsa deneme aşamasında olduğunu belirten Şavata, “Madem halka güveniyoruz, madem Türk Halkının sağduyusu önemli, o zaman bu millet yerinden yönetime gerçekten layık bir millet ve biz bunun gereğini de yapmalıyız. Bakın bize deniliyor ki yol yapın, su yapın, bütün bunları yapmamız yetmez, bu hizmetleri götürmek için bir de halkın rızasını almalıyız. Arz ve talep meselesi. Ama şu kadarını da söyleyeyim ki, bu da bir deneme ve ben bu anlamda geleceğe ümitle bakıyorum” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız